Kotimaa

Keräilyaseita päätyy rikollisille

Jengiläiseltä löytyi suuri määrä toimintakuntoisiksi palautettuja rynnäkkökivääreitä ja konepistooleja

Tilaajille

Aseliikkeet myyvät deaktivoituja aseita, mutta varaosien saaminen voi olla vaikeaa, kauppias sanoo.

Suomessa on asiantuntijoiden arvioiden mukaan kymmeniätuhansia deaktivoituja ampuma-aseita, jotka rikolliset voisivat muuttaa ampumiskuntoisiksi.

HS kertoi perjantaina, että pahamaineisen United Brotherhood -jengin jäseneltä on löytynyt 47 toimintakuntoista ampuma-asetta, joista puolet on palautettu ampumiskuntoon.

Suomen oloissa poikkeuksellista tapauksessa on paitsi toimintakuntoisiksi palautettujen aseiden suuri määrä myös niiden laatu, arvioi poliisitarkastaja Seppo Sivula sisäministeriöstä.

Yli 20 reaktivoidun aseen joukossa on 15 sarjatuliasetta kuten Suomi-konepistooleja ja AK-47 rynnäkkökiväärejä. Mitään niistä ei ole ilmoitettu varastetuksi eikä poliisilla ole ainakaan vielä käsitystä niiden alkuperästä.

Sinänsä ei ole harvinaista, että poliisi löytää rikollisilta aseita, jotka on deaktivoitu mutta palautettu ampumiskuntoon. Useimmiten kyse on käsiaseista tai metsästysaseista.

"Näppituntumani on, että näitä tulee esiin tasaiseen tahtiin", kertoo Helsingin poliisin rikostarkastaja Petri Rainiala.

Deaktivoituja aseita myydään asealan nettikaupan varastotilassa Helsingissä. Pöydälle ilmestyy hyvässä rasvassa olevia sarjatuliaseita. Toisen maailmansodan aikaisen Suomi-konepistoolin vieressä on puna-armeijan käyttämiä PPSH-41 ja PPSH-43 konepistooleja.

"Tämän patruunapesä on hitsattu umpeen. Lukon päästä on viistetty iskupiikki ja ulosvetäjä pois. Lisäksi piippu on hitsattu kiinni", kauppias esittelee puolustusvoimien deaktivoimaa Suomi-konepistoolia.

Hän arvelee, että etenkin toimivan lukon hankkiminen olisi työlästä, ellei sitä valmista itse.

"Toimivan aseen hankkiminen on helpompaa kuin varaosien", nettikauppias huomauttaa.

Nettikauppiaan "dekot" ovat pääosin peräisin armeijoiden ylijäämävarastoista Suomen ulkopuolelta. Hän on ostanut ne ulkomaisilta asekauppiailta ja myynyt niitä Suomessa kolmin-, nelinkertaiseen hintaan.

Kauppias laskee myyneensä netissä lähes tuhat sellaista asetta, jotka voi muuttaa ampumakelpoisiksi. Sellaisia ovat esimerkiksi Suomi-konepistooli ja toisen maailmansodan aikainen Sten-konepistooli.

Viranomaiset ovat epäilleet, että rikolliset saattoivat hankkia helposti toimintakuntoiseksi palautettavissa olevia deaktivoituja muutama vuosi sitten. Helsingin poliisi kertoi yksistään vuonna 2009 tarkastaneensa 1 200 "dekoasetta".

"Tietyt liikkeet myivät tuolloin tuhansia deaktivoituja käsiaseita. Epäilyksiä herätti myytyjen aseiden suuri määrä ja kallis hinta. Aseet tulivat uusina suoraan tehtaalta, ne deaktivoitiin täällä ja myytiin eteenpäin kalliimmalla kuin uusi ase olisi maksanut", poliisitarkastaja Sivula kertoo.

Sivulan mukaan on epäselvää, mihin aseet päätyivät. Toiminta loppui 2010, jolloin deaktivointisäännökset kiristyivät.

"Uudistuksen jälkeen deaktivoituja aseita on mahdotonta palauttaa toimintakuntoisiksi", Sivula sanoo.

Tällaisia aseita asekauppiaat eivät edes hanki, kertoo kolme Helsingin Sanomille puhunutta kauppiasta. "Niille ei ole kysyntää, eikä niitä ole edes varastossa", nettikauppias sanoo.

Sekä Sivula että HS:n haastattelema asekauppias arvioivat, että vanhalla tavalla deaktivoituja aseita on yhä liikkeellä kymmeniä tuhansia.

Tarkkaa määrää ei tiedä kukaan, sillä niitä ei luokitella enää aseiksi eivätkä viranomaiset pidä niistä rekisteriä.

"Suurin osa niistä on ihan laillisissa käsissä", Sivula sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Aseet
 • Rikokset
 • Kristiina Markkanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää