Kotimaa

Miljoona työikäistä hallitsee tietokoneet heikosti

Suomen hyvät tulokset osaamisen kansainvälisessä vertailussa johtuvat 20–40-vuotiaiden nappisuorituksista

Tilaajille

Vanhemmilla ikäluokilla on suuria vaikeuksia tietokoneen käytössä. He osaavat käyttää vain muutamia ohjelmia ja säikähtävät eteen tulevia ongelmia.

Suomen työikäisestä väestöstä liki kolmannes eli noin miljoona ihmistä osaa varsin heikosti ratkaista ongelmia tietotekniikkaa hyödyntäen.

Tämä kävi ilmi tiistaina julkaistusta laajasta aikuisten osaamisen kansainvälisestä vertailusta, jossa suomalaiset sijoittuivat kaikesta huolimatta terävimpään kärkeen.

Arjessa ja töissä tarvittavaa osaamista mitattiin kolmella osa-alueella: lukutaidossa, numerotaidossa ja tietotekniikkaa soveltavassa ongelmanratkaisutaidossa.

Suomalaiset 16–65-vuotiaat sijoittuivat 24 maan vertailussa toiseksi. Japani oli parempi lukemisessa ja laskemisessa ja naapurimaa Ruotsi ongelmanratkaisussa.

Opetusministeri Krista Kiurua (sd) huolettavat "valtavat erot" osaamisessa esimerkiksi iän ja taustan mukaan.

Suomen hyvät tulokset perustuvat pitkälti 20–40-vuotiaiden nappisuorituksiin. Tätä nuoremmat ja etenkin vanhemmat menestyivät kehnommin.

"Aikuisten osaamistasoa pitää nostaa, ja peruskouluunkin tulee panostaa uudella tavalla", Kiuru sanoi raportin julkistamistilaisuudessa Helsingissä tiistaina.

Nuorilla ja nuorilla aikuisilla on hyvät eväät tietoteknisten ongelmien selvittämiseen, sanoo johtaja Mihail Tchetchelnitski Tietosirkka-yrityksestä.

Yritys tarjoaa tietotekniikan asiantuntijapalveluja. Sieltä apua kysyvät eniten 40-vuotiaat ja sitä vanhemmat suomalaiset.

Sama tuntuma on asiakaspalvelupäällikkö Jani Suonperällä, joka työskentelee Kontupisteessä, helsinkiläisille tietokoneapua tarjoavassa palvelupisteessä.

Hiljattain apua tuli pyytämään 45-vuotias mies, jolla ei ollut sähköpostitiliä, jota hän tarvitsi uuden työn saatuaan.

"Kun monet palvelut siirtyvät verkkoon, tulee vaikeuksia, jotka vaikuttavat omaan elämään, toimeentuloon tai työnhakuun", Suonperä sanoo.

Suurin osa suomalaisista käyttää työssään tietokoneita, mutta Tchetchelnitskin mukaan monen keski-ikäisen tietokoneen hallinta on rajattua. He osaavat käyttää muutamia ohjelmia.

"Toistetaan opittua ilman, että ymmärretään, mitä ollaan tekemässä. Silloin käy helposti niin, että kun tulee pienikin ongelma, tekeminen loppuu siihen", Tchetchelnitski sanoo.

Ihmiset soittavat apua, kun tietokone ilmoittaa englanniksi päivityksestä.

Kysytään pilvipalveluiden toiminnasta ja palveluista, joissa ostetaan esimerkiksi musiikkia, tv-ohjelmia tai elektronisia kirjoja.

"Monilla on aika pelokas suhtautuminen tietokoneisiin. Ihmiset pelkäävät, että tietokone lakkaa toimimasta, jos tekee jotain väärin."

Lasipalatsin Kohtaamispaikassa Helsingissä yrittäjä Antti Eronen istui tiistaina hetken aikaa työskentelemässä läppärillään. Erosen työpäivästä 90 prosenttia kuluu tietokoneen ääressä. Hänen tietotekniset taitonsa ovat hyvät.

"Jos tulee henkilökohtaisessa käytössä ongelmia, ne liittyvät yleensä laitteiden hajoamiseen", Eronen sanoo.

Isännöintitoimistoa pyörittävät Tuulia Sirvio ja Petteri Tolonen käyttävät myös tietokonetta työssään päivittäin.

Sirvio sanoo selviävänsä vastaantulevista ongelmista yleensä itse, Tolonen soittaa palvelun tarjoajalle.

"Taidot ovat riittäneet perustarpeisiin. Olisihan se tietysti hyvä osata joitain ohjelmistoja vieläkin paremmin", Tolonen sanoo.

Työministeri Lauri Ihalainen (sd) ja tutkijatkin pitävät miljoonan aikuisen kehnoja tietoteknisiä taitoja yllättävänä ja huolestuttavana.

Miljoonan huonosti suoriutuneen joukko muodostui niistä, jotka eivät tietokonetta käyttäneet ja niistä, joiden taso jäi alle alimman vaativuustason.

Tosin yllätyksiä tämä osio toi muistakin maista, kuten muuten hyvin pärjänneestä Japanista. Siellä liki 40 prosenttia ei tehnyt tehtäviä tietokoneella.

Useimmissa maissa oli myös osanottajia, jotka eivät kielitaidon puuttumisen takia tehneet näitä tehtäviä.

Kaikkiaan OECD-maiden osanottajista lähes neljännes ei tehnyt tehtäviä tietokoneella, kun tämä osuus Suomessa oli alle viidennes.

Suomessa neljä prosenttia oli vailla kokemusta tietokoneen käytöstä, viisi prosenttia epäonnistui tietokonetaitoja mittaavassa testissä ja kymmenen prosenttia ei halunnut käyttää tietokonetta.

Suomessa niiden, jotka eivät tehneet testejä tietokoneella, keski-ikä oli 53 vuotta.

Heistä 70 prosenttia oli yli 50-vuotiaita. Vähän yli puolet oli miehiä. Joukossa on myös keskimääräistä enemmän alemmin koulutettuja ja työttömiä.

11.10. korjattu Suonperän etunimi oikeaksi

160 000 osallistujaa 24 maasta

 Taloudellisen yhteistyön järjestön OECD:n aikuistutkimuksen tavoitteena on selvittää, millainen on 16–65-vuotiaiden arjessaan tarvitsema lukutaito, numerotaito ja tietotekniikkaa soveltava ongelmanratkaisutaito.

 Ohjelma on nimeltään PIAAC (Programme for the International Assessment of Adult Competencies). Siitä käytetään myös nimeä Survey of Adult Skills.

 Osallistujia oli tutkimuksen ensimmäisessä vaiheessa 24 maasta. Heitä oli yhteensä 160 000, joista suomalaisia oli noin 5 500.

 Lukutaitotehtäviä oli yhteensä 58, numerotaidon tehtäviä 56 ja ongelmanratkaisutaidon tehtäviä 14. Kukin osallistuja teki vain osan tehtävistä.

 Yhteensä testi ja haastattelu kestivät lähes kaksi tuntia.

 Tutkimuksessa tehtiin myös taustakysely esimerkiksi koulutuksesta ja työtilanteesta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Länsi-Helsingissä on saari, josta valta­osan omistavat uskonnolliset yhteisöt: Nyt sen keskuksena 60 vuotta toiminutta ostos­keskusta uhkaa purkaminen

  2. 2

   TV-tähti Pamela Anderson suuttui jalkapalloseuralle, joka lahjoitti keräysvaroja Notre Damen kirkon korjaamiseen

  3. 3

   Jatka kuluttamista ja istuta metsää – Tällaisten heittojen aika on ohi, sanoo professori Lassi Linnanen, sillä rikkaiden kuuluu nyt hävitä

   Tilaajille
  4. 4

   Monta brändiä, samat omistajat – katso grafiikasta, kuinka vaate­kauppa keskittyy muutamalle suur­ketjulle

  5. 5

   Veren­myrkytys murentaa muistin, syylliseksi paljastui sokeri

  6. 6

   Väitin, että vihreiden vaali­voitto ja Halla-ahon ääni­vyöry ovat merkkejä kahtia­jaosta – selitys on helppo mutta puutteellinen

  7. 7

   Mitä puolueet vastaavat, kun Rinne kysyy? Hallituksen ovi aukeaa oikeilla vastauksilla

  8. 8

   Pitäisikö meidän oppia olemaan huonompia äitejä?

  9. 9

   Facebook ja Attendo rakensivat bisneksensä oletuksille, jotka valtio voi nyt viedä pois

  10. 10

   HS testasi markkinoiden parhaat kännykkäkamerat, ja yhdessä asiassa ne päihittävät jopa ammattilais­kamerat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vatsa oireilee, mieli on äreä ja elämä pelkkää pinnistelyä – Oravanpyörä ajaa ihmisen tuhoisaan ylivireystilaan, ja näin se katkaistaan

   Tilaajille
  2. 2

   Unkarilaisesta opetusmenetelmästä tuli matematiikanopettajille lähes kultti, ja nyt vanhempia ahdistaa – Testaa, osaisitko itse alakoulun läksyjä

   Tilaajille
  3. 3

   Keskusta on historiansa syvimmässä kriisissä – eikä puolueen suosituinta poliitikkoa haluttu pelastamaan puoluetta ahdingosta

  4. 4

   ”Palvelijanhuoneella on uusi elämä” – Varakkaat ikäihmiset varautuvat pahimpaan ja se näkyy jo Helsingin asuntomarkkinoilla, väittää kiinteistönvälittäjä

  5. 5

   Tällainen on Linnanmäen yli kymmenen miljoonaa euroa maksanut uusi vuoristorata

  6. 6

   Menestynyt avaruustutkija Sini Merikallio harjoitteli Mars-lentoa Utahin autiomaassa ja pärjäsi astronauttien valintakokeessa – Sitten hän sai tarpeekseen

  7. 7

   Kesken partioinnin torkahteleva hevonen valittiin Helsingin poliisilaitoksen kuukauden työntekijäksi

  8. 8

   Espoo sulki arkkitehtonisesti arvokkaan koulun ja jätti sen vuosikausiksi tyhjilleen: Nyt rappio on häkellyttävää

  9. 9

   Hotelliravintola Platta avasi Pasilassa – Pihvi oli syömäkelvottoman raaka ja perusasiat muutenkin hukassa

  10. 10

   Salainen kikka salille – Puolitoistakertainen toisto parantaa leuanveto- ja penkkipunnerrustulosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  3. 3

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  4. 4

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  5. 5

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  6. 6

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  7. 7

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  8. 8

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  9. 9

   Vaikeuksista vaikeuksiin kompastelleen Redin johtoon palkattiin farkku­kauppias Lahdesta ja yhtäkkiä kauppakeskus tunnetaan muustakin kuin sokkeloisuudestaan

  10. 10

   Unelmien keikka päättyi kauhutarinaan – Vuonna 2008 HS:n toimittaja ja valokuvaaja nousivat helikopteriin nähdäkseen Suomen, mutta matkan päässä odotti yllätys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää