Kotimaa

Kevan toimitusjohtaja Merja Ailus eroaa – saa 303 581 euroa erorahaa

Kuntien eläkevakuutuksen Kevan toimitusjohtaja Merja Ailus eroaa ja saa 303 581 euron erorahan.

Tilaajille

Kuntien eläkevakuutuksen Kevan toimitusjohtaja Merja Ailus jätti vapaaehtoisesti eropyyntönsä perjantaina. Kevan hallitus päätti erosta lähes seitsemäntuntiseksi venyneessä kriisikokouksessaan. Hallituksen päätös oli yksimielinen.

Ailus saa johtajasopimuksensa mukaisen erorahan, joka 303 581 euroa. Se vastaa hänen vuoden palkkaansa lomineen. Työsuhde päättyy itsenäisyyspäivänä.

Ailuksen erosopimus löytyy kokonaisuudessaan täältä.

Kevan hallituksen puheenjohtaja Laura Räty (kok) ei ottanut kantaa erorahan kohtuullisuuteen. Hän kertoi, että eroraha oli määritelty Ailuksen johtajasopimuksessa.

”Etujen saaja ei voi määritellä kohtuullisuutta. Kun hallitus valitsee uuden toimitusjohtajan, niin hallitus on se, joka siinä vaiheessa tekee kohtuullisuusarvion”, Räty sanoi.

Rädyn mukaan epäluottamus Kevan hallituksen ja Ailuksen välillä liittyivät talon johtamiseen.

”Ne syyt, joista epäluottamus syntyi Ailuksen tapauksessa, ovat osin niitä, joista on julkisuudessa puhuttu, ja osin niitä, joita on tullut esiin kahdenvälisissä keskusteluissa. Olemme sopineet, ettei näitä asioita avata sen tarkemmin”, Räty sanoi.

”Julkisuudessa olleet syyt liittyvät muun muassa sosiaaliturvan epäasialliseen vastaanottamiseen ja epäselvyyksiin hankinnoissa.”

Kevan varatoimitusjohtaja Pekka Alanen hoitaa vt. toimitusjohtajan tehtäviä, kunnes uusi toimitusjohtaja valitaan.

Hallituksen jäsenet kokoontuivat iltapäivällä kello 16 kuulemaan Ailusta. Hallituksen varsinainen kokous alkoi kello 22 illalla.

Keva kertoi tiedotteessaan perjantaina myös, että sen  johtamisjärjestelmä uudistetaan. Uudistaminen perustuu Suomessa yleisesti käytössä olevaan hyvän hallinnon periaatteeseen.

Kevan hallituksen puheenjohtaja Räty kertoi tiistaina, että Ailuksella ei ole enää hänen luottamustaan.

"Minulla ei ole enää luottamusta häneen. Viimeaikaiset tapahtumat osoittavat, että hänellä ei ole sitä arvostelukykyä, jota edellytän julkisen eläkelaitoksen toimitusjohtajalta", Räty perusteli.

Rädyn mukaan Kevan hallitus antoi viikko sitten perjantaina luottamuksensa Ailukselle, mutta sen jälkeiset tapahtumat veivät luottamuksen.

Räty ja Ailus tapasivat myös tiistain jälkeen.

Ailus kommentoi perjantaina Helsingin Sanomille harkinneensa eroa tehtävästään.

"Sellaisestakin vaihtoehdosta on keskusteltu, ja totta kai joinakin yön tunteina sellainen tulee tietysti mieleen", Ailus sanoi.

Ailuksen asema Kevan johdossa vaikeutui sen jälkeen, kun Helsingin Sanomat uutisoi kaksi viikkoa sitten toimitusjohtajan asuntoetuun liittyvistä virheistä.

Ailuksen asumisesta oli jäänyt verottajalle ilmoittamatta arviolta noin 8 000 euron verotusarvo. HS kertoi lisäksi, että työsuhdeasuntoon oli tehty kallis remontti ja että Ailuksen autoedun yhteydessä oli mahdollisesti kierretty hankintalakia.

Ailus ehti jo kertoa tiistaina, että hän luopuu hänelle kuuluvasta asuntoedusta. Hän teki päätöksen viikonloppuna ja ilmoitti asiasta Kevan johdolle maanantaina.

Auto- ja asuntoedusta luopuminen olisi tarkoittanut, että Keva palauttaa niiden verotusarvot Ailuksen nettopalkkaan. Esimerkiksi asunnon osalta se tarkoittaa noin 1 560 euron nettopalkan nousua.

Kevan hallitus nosti Ailuksen bruttopalkkaa tämän vuoden alussa 18 900 eurosta kuukaudessa 21 300 euroon kuukaudessa. Ailus oli alun perin ehdottanut, että hänen palkkaansa nostettaisiin 6 100 euroa kuukaudessa 25 000 euroon.

Ailus ei ole julkisuudessa pitänyt omia etujaan kohtuuttomina.

Kevan hallitukseen kuuluvat Rädyn lisäksi Vantaan kaupunginjohtaja Kari Nenonen, Heini Jalkanen Naantalin kaupungista, neuvottelujohtaja Risto Kangas, virkamiessihteeri Sallamaari Muhonen, toimialajohtaja Päivi Niemi-Laine, kansanedustaja Juha Rehula (kesk), toimitusjohtaja Harri Virta ja varatuomari Raimo Vistbacka.

 

Sisältöä ladataan...Tämä sisältö vaatii Adobe Flash Playerin. http://www.adobe.com/go/getflash/

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää