Kotimaa

Arhinmäki: Hallitus tekee vasemmistopolitiikkaa

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Paavo Arhinmäen mukaan viime viikot ovat olleet fyysisesti hänen poliittisen uransa raskaimmat.

Tilaajille

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Paavo Arhinmäen mukaan viime viikot ovat olleet fyysisesti hänen poliittisen uransa raskaimmat. Hallituspuolueiden puheenjohtajat väänsivät rakennepakettia yöt läpeensä. Arhinmäki poti flunssaa.

Kaksi viikkoa sitten julkistetussa paketissa sovittiin kuntien velvoitteiden purkamisesta miljardilla. "Kunnat ovat hyvinvointivaltion ydin, jonka puolustaminen on meille keskeinen asia", Arhinmäki sanoo.

Arhinmäki haki rakennepaketille siunauksen vasemmistoliiton puoluevaltuustolta jo etukäteen, sillä kokous pidettiin ennen kuin rakennepaketin yksityiskohdista oli sovittu. Arhinmäki kiistää saaneensa avoimen valtakirjan.

"Vasemmistoliiton ministerit tekevät vasemmistolaista politiikkaa, vaikka jokaista asiaa ei olisi millimetrin tarkasti kirjattu", Arhinmäki sanoo.

"Me taistelemme joka päivä, joka viikko koko voimallamme – ja vähän enemmälläkin – pieni- ja keskituloisten puolesta."

Jyrki Kataisen (kok) eripuraisessa hallituksessa pienpuolueiden merkitys on korostunut. Vaa'ankieliasemaa hyödyntämällä ne ovat saaneet näkemyksiään läpi painoaan enemmän.

Silti vasemmistoliiton valtuustossa moni on sitä mieltä, että puolueen pitäisi lähteä hallituksesta. "Vasemmistolaisuus on kriittistä. Minäkin olen kriittinen moniin hallituksen päätöksiin", kulttuuriministeri sanoo.

Puoluejohto jakoi puoluevaltuustolle pitkän listan, jossa arvioitiin hallituksen päätösten hyviä ja huonoja puolia vasemmistoliiton vinkkelistä. Listalla oli 43 plussaa ja 18 miinusta.

"Yhteisöveron alentaminen oli huono asia, pienituloisten verotuksen keventäminen hyvä", Arhinmäki listaa.

"Kun puhun muiden Euroopan vasemmistopuolueiden kanssa, he hämmästelevät, miten vasemmistolaista politiikkaa Suomessa tehdään."

"Muualla Euroopassa leikataan työttömiltä, pienennetään palkkoja, heikennetään sosiaaliturvaa. Suomessa on korotettu perusturvaa, ei ole menty hirmuleikkauksiin. OECD:n tilaston mukaan Suomessa tehdään elvyttävintä talouspolitiikkaa."

Arhinmäki on hallituksen linjoilla kestävyysvajeen paikkaamisesta. "Kun väestö ikääntyy, palvelutarve kasvaa. Kuntien talous on jo nyt huonossa kunnossa. Meidän on pakko ajatella sitä, miten asiat voisi tehdä järkevämmin", hän sanoo.

Rakennepaketin keskeinen osa on rakenteellisen työttömyyden alentaminen työn tarjontaa lisäämällä. "Emme usko, että työn tarjontaa lisäämällä saataisiin ongelmat ratkaistua. Pitää luoda myös konkreettisia työpaikkoja", Arhimäki sanoo.

Hän korostaa, että kestävyysvajetta pitäisi hoitaa myös veroja korottamalla. "Suomessa on selvästi alhaisempi veroaste kuin muissa pohjoismaissa. Onneksi olemme saaneet käännettyä 15 vuotta jatkuneen verojen alentamiskehityksen", hän sanoo.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd) totesi kesällä, että rakennepaketin pitää koskea kaikkia. Arhinmäen mielestä nyt on rikkaiden vuoro osallistua rakennetalkoisiin.

"Rakennepaketin kuntaosuus vaikuttaa suoraan kuntien palveluihin – se ei juurikaan kosketa niitä, joilla menee yhteiskunnassa kaikkein parhaiten. Sen pitää näkyä kehysriihen veropäätöksissä."

Arhinmäki on väläytellyt varallisuusveron palauttamista.

Vasemmistoliitto on hävinnyt kaikki vaalit vuodesta 1995 lähtien. Arhinmäki uskoo, että kevään eurovaaleissa tulee voitto. "Otamme yhden paikan."

Puolue tarvitsee eurovaaleihin kovan nimen Helsingistä. Omasta ehdokkuudestaan hän sanoo: "Puheenjohtajan pitää aina miettiä mikä on puolueen etu."

Vasemmistoliiton kannattajakunta on muuttunut kovasti. Arhinmäen mukaan se on nyt kuin kaksikyttyräinen kameli: nuoria on paljon, samoin ikääntyneitä.

"Lehtien pääkirjoituksissa meidät julistetaan auringonlaskun puolueeksi. Silti kannatuksemme nuorten keskuudessa on kaksinkertainen verrattuna koko väestön kannatukseen. Olemme suurin puolue yliopistoilla."

Arhinmäki on profiloitunut opintuen puolustajana. Hän kiistää nuorten kosiskelun. "Emme tee laskelmoidusti päätöksiä eri äänestäjäryhmille. Tarkastelemme asioita ideologisesti."

Sarjassa haastatellaan ajankohtaisia yhteiskunnallisia vaikuttajia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Marko Junkkari

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää