Kotimaa    |   Lauantaivieras

Jutta Urpilainen ottaa keskiluokan suojelukseensa

Keskituloiset kantavat hyvinvointivaltiota, mutta teknologia uhkaa keskiluokan työpaikkoja

Tilaajille

&nbps;

Sarjassa haastatellaan ajankohtaisia yhteiskunnallisia vaikuttajia.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd) sai pakertaa koko syksyn hallituksen rakennepoliittista ohjelmaa, lopulta yötä myöten. Juuri nyt takana on vähäunisia öitä Brysselin pankkiunionineuvotteluissa.

Keväällä odottaa kehysriihi, jossa tuskin vältytään uusilta säästöiltä ja veronkorotuksilta. Rakenneuudistuksetkin ovat kaikkea muuta kuin valmiita.

Kiirettä pitää, mutta Urpilaisen mielestä olisi tärkeää, että poliitikot löytäisivät aikaa miettiä asioita laajemmin.

Hän sanoo itse pohtineensa kuluneen vuoden aikana paljon sitä, mistä Suomen menestys on johtunut.

"Suomen tarinassa on sellaisia tuhkimotarinan piirteitä. Sodan runtelemasta maasta noustaan yhdeksi maailman kilpailukykyisimmistä kansakunnista", Urpilainen sanoo.

Hän sanoo löytäneensä kaksi selittävää tekijää. Toinen on sisu tai periksiantamattomuus, toinen on sydän, välittäminen.

Hän sanoo näkevänsä hallituksen sorvaamassa rakenneuudistusohjelmassa samanlaista sopimisen henkeä.

Ongelmia kuitenkin riittää, ja ne ovat vaikeita. Urpilainen on pyytänyt haastattelua varten virkamiehiltä tuoreita talouslukuja.

"Viiden vuoden aikana teollisuuden työpaikoista on hävinnyt viidennes, työttömiä on 25 prosenttia enemmän, bkt on laskenut viisi prosenttia", Urpilainen luettelee. Hänen mukaansa vuonna 2008 oletettiin, että julkisten menojen suhde bruttokansantuotteeseen olisi nyt 48,5 prosenttia. Luku on kuitenkin 58,5 prosenttia.

Urpilainen näkee ongelmien taustalla kaksi "megatrendiä". Toinen on globalisaatio eli käytännössä kansainvälisen työnjaon muutos.

"Mutta toisaalta taustalla on myös teknologian kehitys ja automaation lisääntyminen, joka osaltaan on vienyt meiltä työpaikkoja."

Hänen mukaansa kehitys näkyy muuallakin kuin tehtaissa. Verkkopankit ovat esimerkiksi vieneet töitä pankkivirkailijoilta.

Urpilainen sanoo, että teknologia vie nimenomaan keskiluokan työpaikkoja. Tämä on omiaan johtamaan kahtiajakautuneisiin työmarkkinoihin, joissa ihmiset ovat joko korkeissa asiantuntijatehtävissä tai sitten pienpalkkatöissä.

Urpilaisen mukaan ilmiö on kansainvälinen, ja näkyy voimakkaasti esimerkiksi Yhdysvalloissa.

"Vatt (Valtion taloudellinen tutkimuskeskus) julkaisi aiheesta keväällä tutkimuksen, ja sama kehitys näkyy myös meillä. Minusta se on iso haaste hyvinvointivaltiolle. Vahva keskiluokka on ylläpitänyt hyvinvointivaltiota ja maksanut veroja."

Urpilaisen mukaan on tärkeää, että kaikki yhteiskunnan jäsenet kokevat olevansa samassa veneessä ja saavansa maksamilleen veroille vastinetta.

Globalisaatio ja teknologinen kehitys tuskin pysähtyvät. Onko keskiluokan kuihtuminen väistämätöntä?

"Haluan uskoa, että siihen voidaan vaikuttaa."

Urpilainen arvioi, että automaatio vie jatkossa töitä myös pienpalkka-aloilta, kuten siivous- ja kaupan alalta. Teknologista kehitystä ei pystytä vastustamaan, eikä sitä välttämättä kannatakaan vastustaa, koska se helpottaa ihmisten elämää, Urpilainen sanoo.

Mutta korvaavat työpaikat on pakko löytää, jos hyvinvointivaltion edellyttämä korkea työllisyys halutaan säilyttää.

"Jokainen ymmärtää, että jos työllisyyskehitys jatkuu huonona pitkään, meillä ei ole varaa pitää tällaista hyvinvointivaltiota", valtiovarainministeri sanoo.

Hallituksen rakennepoliittiseen ohjelmaan kuuluu yhtenä osana myös tuotantopotentiaalin vahvistaminen, ja Urpilainen itse on kaivannut Suomelle teollisuuspoliittista ohjelmaa.

Vaikka työpaikkoja tarvitaan, toistaiseksi niistä on kuitenkin puhuttu vähemmän kuin vaikkapa vanhusten laitoshoidosta. Konkretiasta on puutetta.

"Ei riitä että ilmiöitä pystyy tiedostamaan, niihin pitää myös löytää vastauksia. Luulen, että siihen tarvitaan myös elinkeinoelämää ja akateemista maailmaa. Yksin poliitikot eivät pysty niitä vastauksia löytämään", Urpilainen sanoo.

Hänen mukaansa on yritysten vastuulla synnyttää tuotteita ja markkinoida niitä. Valtio ei voi tehdä sitä yritysten puolesta. Sen sijaan olosuhteita valtio voi pyrkiä parantamaan.

"Mutta kyllä poliitikoilla on mielestäni tärkeä velvollisuus koko ajan miettiä, mikä on se iso kuva, jonka osana Suomi on", Urpilainen sanoo. 

 

Jutta Urpilainen toivoo voivansa nukkua joululomalla univelkoja pois. Katso videohaastattelu www.hs.fi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matti Tyynysniemi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää