Kotimaa

Työtön voi nyt opiskella päivärahan turvin

Arviolta 45 000 yli 25-vuotiasta on jo kouluttautunut työttömyyspäivärahan turvin

Tilaajille

Työttömyysetuuden turvin on voinut opiskella päätoimisesti vuoden 2010 alusta lähtien. Tilaisuuteen on tarttunut jo arviolta 45 000 vähintään 25-vuotiasta. He ovat omaehtoisten opintojen avulla pyrkineet parantamaan työllistymistään.

Puolen vuoden kuluttua opiskelujaksosta runsaat 60 prosenttia olikin saanut työpaikan, kävi ilmi työ- ja elinkeinoministeriön teettämästä selvityksestä. Yli 80 prosenttia oli myös saavuttanut tavoittelemansa koulutustason.

Tuettu omaehtoinen opiskelu on houkutellut etenkin naisia ja niitä, jotka ovat halunneet päivittää osaamistaan tai vaihtaa ammattia.

Asiantuntijat ovat uudistukseen pääosin tyytyväisiä.

"Kyllä tämä on yksi parhaimpia uudistuksia pitkän urani aikana", arvioi asiantuntija Pirjo Niinikangas Keski-Suomen TE-toimistosta.

Työttömyystuen turvin opiskelijoita on nyt Keski-Suomen alueella 1 700, joista noin 150 on korkeakouluopiskelijoita.

Sinänsä hyviä tuloksia tuottaneeseen työttömyystuella opiskeluun liittyy myös ongelmia, kuten suuri kirjavuus ehtojen tulkinnassa.

Käytännössä jokainen TE-toimisto tai jopa virkailija harkitsee itsenäisesti, voidaanko hakijalle myöntää työttömyysetuus tämän kaavailemiin opintoihin.

Oululaisen Ritaharjun koulun historian tuntiopettaja Jarkko Kangasniemi koki itsenäisen harkinnan lähes mielivaltaisena valmistumisensa jälkeen keväällä 2011. Kangasniemi ei löytänyt puoleen vuoteen historian opettajan töitä, vaikka hän etsi niitä ympäri Suomea.

Työttömänä hän halusi pätevöityä lisäksi elämänkatsomustiedon opettajaksi. Virkailija oli toista mieltä.

"Hän ilmoitti, että minun pitää olla vuosi työttömänä ennen kuin voin alkaa opiskella."

Sen jälkeen Kangasniemi unohti opiskeluhaaveet, kunnes hän tapasi seuraavalla työvoimatoimiston vierailukerralla toisen virkailijan. Tämä puolestaan näytti vihreää valoa opiskeluille.

Omaehtoisen koulutuksen tulisi olla työllistävää, mutta työllistävyyden ennakointi varsinkin pitkälle tulevaisuuteen on hankalaa.

"Suomi on laaja maa. Koulutustarjonta ja sekin, millä osaamisella työllistyy, on erilaista pääkaupunkiseudulla ja vaikka Pohjois-Karjalassa", sanoo neuvotteleva virkamies Markku Virtanen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

"Kyseessä on aina tapauskohtainen harkinta", hän korostaa.

Korkeasti koulutettujen työmarkkinakeskusjärjestön Akavan ekonomisti Heikki Taulu huomauttaa, että harkinta voi aiheuttaa epätasa-arvoista kohtelua eri toimistojen eri asiakkaiden välille: "Virkailijan sijaan ryhmän tulisi tehdä päätös."

Työttömyyspäivärahan tai työmarkkinatuen turvin voi opiskella enintään 24 kuukautta eli kaksi vuotta putkeen. Korkeasti koulutetuista tämä palvelee lähinnä keskeytyneet opintonsa loppuun saattavia tai opintojaan täydentäviä henkilöitä.

Selvityksessä päädytäänkin ehdottamaan, että tukiaikaa tulisi voida pidentää, mikäli opinnot uhkaavat jäädä kesken.

Ammatinvaihtoa ajatellen kaksi vuotta riittää useimmiten vain ammatillisen tutkinnon suorittamiseen, mikä onkin ollut suosituinta. Toisaalta esimerkiksi Keski-Suomessa alkaa lähihoitajistakin jo olla ylitarjontaa.

Työ- ja elinkeinoministeriön Virtasen mukaan pidennystä tukiaikaan ei ole harkittu.

Virtanen muistuttaa myös, ettei työttömyysetuuden turvin ole määrä suorittaa kokonaan uusia korkeakoulututkintoja alusta alkaen.

Niitä varten on normaali opintotuki, joka ei vedä vertoja päivärahalle.

Päätoimista opiskelua

 Työttömyyspäivärahan tai työmarkkinatuen turvin voi opiskella, jos on vähintään 25-vuotias ja ilmoittautunut työnhakijaksi. Välttämättä ei siis tarvitse olla työtön, mahdollinen työttömyyden uhka riittää.

 Toimisto arvioi, onko hakija koulutuksen tarpeessa ja parantaako se työllistymistä.

 Opintojen tulee olla päätoimisia, kuten tutkinnon suorittamista korkeakoulussa.

 Opintojen tulee johtaa tutkintoon tai tutkinnon osiin, mutta ne voivat olla myös ammatillista lisä- tai täydennyskoulutusta tai avointa korkeakoulua.

 Työttömyysetuutta voi saada enintään 24 kuukautta opintokokonaisuutta kohden.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työttömyysturva
 • Koulutus
 • Marjukka Liiten

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää