Kotimaa

Tämä muuttui vuodenvaihteessa: Postimaksut, lääkkeet, tupakan hinta

Vuodenvaihteessa tuli voimaan useita kuluttajan kukkarossa tuntuvia hinnankorotuksia. Muun muassa postimaksut kallistuvat, samoin halvimmat reseptilääkkeet. Yksi poikkeuskin korotuslinjaan löytyy: passin hinta laskee 52 eurosta 48 euroon. Pääsyy tähän on se, että lupahallinto on tehostanut toimintaansa ja ottanut uudeksi jakelukanavaksi R-kioskit.

Tilaajille

Vuodenvaihteessa tuli voimaan useita kuluttajan kukkarossa tuntuvia hinnankorotuksia. Muun muassa postimaksut kallistuvat, samoin halvimmat reseptilääkkeet.

Yksi poikkeuskin korotuslinjaan löytyy: passin hinta laskee 52 eurosta 48 euroon. Pääsyy tähän on se, että lupahallinto on tehostanut toimintaansa ja ottanut uudeksi jakelukanavaksi R-kioskit.

Kotimaan 1. luokan postimerkin hinta nousee 1 euroon, kun se ennen maksoi 85 senttiä. Toisen luokan postimerkin hinta nousee 90 senttiin 75 sentistä.

Pääsyy hinnankorotuksiin on Itellan mukaan kirjepostin määrän vähentyminen.

Myös reseptilääkkeiden hinnat muuttuvat vuodenvaihteessa.

Yli 41 euroa maksavat lääkkeet halpenevat ja sitä halvemmat kallistuvat. Korkeimmillaan hinnankorotus on 1,40 euroa.

Kaikkein kalleimmat lääkkeet taas halpenevat jopa satoja euroja. Itsehoitolääkkeiden hinnat eivät muutu.

Lääkekulujen vuosittainen omavastuukatto eli niin sanottu lääkekatto laskee 670 eurosta 610 euroon. Muutos hyödyttää paljon lääkkeitä käyttäviä potilaita, sillä lääkekaton täytyttyä lääkkeistä maksetaan 1,50 euroa ostokertaa kohti,

Hintojen muutokset perustuvat lääketaksan muutokseen, joka tulee voimaan vuodenvaihteessa. Lääkkeet ovat samanhintaisia kaikissa apteekeissa, sillä apteekkien on noudatettava lääketaksaa.

Tuomioistuinten maksuihin tulee vuoden alusta lähtien tuntuvia korotuksia. Esimerkiksi yleisimmän hakemusasian, avioeron, ensimmäisen vaiheen hakemusmaksu nousee 80 eurosta 100 euroon.

Hakemusmaksut nousevat kautta linjan 23–33 prosenttia ja oikeudenkäyntimaksut noin kahdeksan prosenttia. Haastemiesten tiedoksiantomaksut kaksinkertaistuvat 30 eurosta 60 euroon.

Oikeudenkäyntimaksuja korotettiin viimeksi kolme vuotta sitten. Vähävaraisilla on edelleen mahdollisuus saada maksuton oikeudenkäynti.

Tupakan hinta nousee jälleen vuodenvaihteessa. Budjetin yhteydessä päätetyt veronkorotukset nostavat myös alkoholi- ja virvoitusjuomien hintoja.

Veronkorotuksen jälkeen viiden ja puolen euron tupakka-aski maksaa Veronmaksajien tekemien laskelmien mukaan noin 40 senttiä enemmän.

Alkoholijuomat kallistuvat veronkorotusten vuoksi keskimäärin 2,3 prosenttia. Kahdeksan ja puolen euron viinipullo maksaa 25 senttiä enemmän. Puolen litran Koskenkorva-pullossa korotus on Veronmaksajien mukaan noin puoli euroa, pienessä oluttölkissä 4 senttiä.

Virvoitusjuomissa hintahaitari on suuri. Tämän vuoksi myös veronkorotuksen aiheuttamat hinnankorotukset vaihtelevat valtiovarainministeriön mukaan kolmesta prosentista 12 prosenttiin.

Mehutiivisteiden hinnat voivat nousta jopa yli 20 prosenttia.

Veronmaksajat on arvioinut, että makeisveron kiristäminen merkitsee keskimäärin kymmenen euron lisälaskua henkilöä kohden.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  5. 5

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää