Kotimaa

Suomalaispartiota ammuttiin rynnäkkökivääreillä ja singolla Afganistanissa

Suomalaiset eivät haavoittuneet kylässä puhjenneessa laukaustenvaihdossa, mutta yksi afganistanilainen sai vammoja ja kuoli niihin myöhemmin.

Tilaajille

Suurehko suomalaissotilaiden partio joutui tulitaisteluun Pohjois-Afganistanissa tiistaina noin kello 10.30 paikallista aikaa, Puolustusvoimat kertoo. Suomalaissotilaat eivät haavoittuneet, mutta paikallinen afgaaniviranomainen kuoli tulituksessa saamiinsa vammoihin.

Noin 20 suomalaissotilaan partio oli suorittamassa koulutus- ja neuvonantotehtävää paikallisten viranomaisten kanssa Mazir-i-Sharifin tukikohdan pohjoispuolella. Partiota kohti avattiin tuli käsiaseilla ja singolla kylässä vajaan kymmenen kilometrin päässä Mazir-i-Sharifista.

Koko partio, myös suomalaissotilaat, vastasivat tuleen.

Partio joutui tulitaisteluun kylätiellä täysin yllättäen, kertoo suomalaisen kriisinhallintajoukon komentajan sijainen, majuri Mika Ala-Ojala.

"Partiota kohti ammuttiin sekä sarjatulta että kertalaukauksia. Tuli oli pääasiassa rynnäkkökivääritulta. Lisäksi partiota kohti ammuttiin ainakin yksi laukaus singolla, mutta se ei osunut suomalaisten ajoneuvoon", Ala-Ojala kertoi HS:lle tiistai-iltana.

Ala-Ojala ei strategisista syistä kerro kaikkia yksityiskohtia. Laukaukset ammuttiin kuitenkin hänen mukaansa "käsiaseen kantaman päästä" niin, että ampujiin oli näköyhteys, ja tilanne oli ohi nopeasti.

Suomalaiset liikkuivat omilla panssaroiduilla maastoajoneuvoillaan ja afgaaniviranomaiset omillaan. Suomalaissotilaat vastasivat tuleen ajoneuvoistaan ennen irtautumistaan paikalta. Ala-Ojalan mukaan ainakin suomalaiset olivat ajoneuvoissaan koko välikohtauksen ajan.

Lyhyen tilanteen selvittelyn jälkeen suomalaiset palasivat tukikohtaansa. Tapahtunut käydään läpi suomalaissotilaiden kanssa, ennen kuin he jatkavat normaalia palvelusta.

Tapauksen selvittäminen on paikallisviranomaisten käsissä.

Alueen turvallisuustilanteessa mikään ei Ala-Ojalan mukaan ole viittannut väkivallan uhan lisääntymiseen.

"Kyseessä oli täysin rutiininomainen, viikoittain suoritettava partiointi, joka liittyy suomalaisten paikallisille viranomaisille antamaan koulutukseen. Alueella ei ole viime aikoina ollut nähtävissä mitään sellaista, joka olisi viitannut tällaiseen."

Alueella tapahtuu iskuja viikoittain, mutta Ala-Ojalan mukaan hyvin suuri osa niistä kohdistuu vain paikallisiin viranomaisiin.

"Ensisijainen kohde eivät tässäkään olleet suomalaiset vaan paikalliset. Kynnys iskeä Isaf-joukkoja vastaan on suurempi kuin iskeä paikallisia viranomaisia vastaan."

Ala-Ojalan mukaan koulutustoiminta jatkuu "ainakin toistaiseksi" normaalisti.

Suomalaiset ovat joutuneet iskujen kohti Afganistanissa ennenkin.

Esimerkiksi heinäkuussa ja helmikuussa vuonna 2012 sattui kaksi samankaltaista tapausta, jossa suomalaisten ja ruotsalaisten yhteinen osasto joutui tulituksen kohteeksi Pohjois-Afganistanissa.

Molemmilla kerroilla osastot vastasivat tulitukseen, mutta kukaan ei loukkaantunut iskussa.

Huhtikuussa samana vuonna suomalaista ja ruotsalaista kuljettanut maastoauto ajoi räjähteeseen Mazar-i-Sharifin lähistöllä. Tuolloin suomalainen selvisi säikähdyksellä, mutta ruotsalainen loukkaantui.

Vuonna 2012 Nato-johtoisessa Afganistan-operaatiossa palveli lähes 200 suomalaista, mutta määrä on sittemmin vähentynyt noin 130:een. Kyse on nykyään pääasiassa erilaisista neuvonanto- ja ohjaustehtävistä.

Libanonissa on eniten suomalaisia rauhanturvaajia, runsaat 300.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Afganistan
 • Rauhanturvaaminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa, ottelu käynnissä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää