Kotimaa

Sukellusturman syyn selvittäminen voi viedä viikkoja

"Paha paikka", sukeltaja kuvaa kahden suomalaisen hengen vaatinutta norjalaisluolaa

Tilaajille

Kahden sukellusonnettomuudessa Norjassa kuolleen suomalaisen kuolinsyyn selvittämisessä voi kulua pitkään, mahdollisesti viikosta kahteen.

Norjan poliisin mukaan sukeltajat ovat edelleen noin 130 metrin syvyydessä, ja heidän nostamisensa pintaan on monimutkainen ja vaarallinen operaatio.

Työtä vaikeuttaa muun muassa se, että erittäin syvässä vedessä pelastussukelluksiin kykenevien joukko on hyvin pieni. Apua saatetaan pyytää Saksasta, Skotlannista tai Englannista.

"Edellisellä kerralla, kun vastaava tapaus sattui vuonna 2006, ruumiin nostaminen kesti noin puolitoista viikkoa. Tuolloin kyse oli 90 metrin syvyydestä", kertoo viestinnästä vastaava Mette Horsberg Helgelandin poliisista.

Poliisi selvittää kuolinsyytä muun muassa tutkimalla kuolleiden varusteet ja haastattelemalla silminnäkijöitä.

"Nyt emme halua esittää syystä minkäänlaisia arvioita", Horsberg sanoi perjantaina alkuillasta HS:lle.

Kaksi suomalaista kuoli myöhään torstaina sukellusmatkalla Pohjois-Norjan Nordlandissa, Plurdalenin alueella. Kolmea samaan sukellusporukkaan kuulunutta sukeltajaa hoidettiin lisäksi Tromssassa sijaitsevassa yliopistollisessa keskussairaalassa.

Sairaalan mukaan he ovat painekammiossa saadun hoidon jälkeen hyvässä kunnossa.

Onnettomuus tapahtui luolastossa, joka on norjalaisen luolasukellusseuran NGDF:n mukaan suurin tunnettu veden täyttämä luola Norjassa.

Luola on mitatulta pituudeltaan yli kaksi kilometriä pitkä, kertoo luolassa useita kertoja sukeltanut NGDF puheenjohtaja Morten Dyrstad. Luolassa voi sukeltaa 450 metrin mittaisen matkan isoon ilmataskuun, jonka jälkeenkin luola jatkuu.

Pidemmälle etenemistä ja laskeutumista yli sadan metrin syvyyteen suositellaan vain todella kokeneille sukeltajille, sukellusseura NGDF varoittaa.

Dyrstadin mukaan luola on niin suomalaisten, ruotsalaisten kuin venäläistenkin sukeltajien suosiossa muun muassa kauniiden maisemiensa vuoksi.

Luolassa aiemmin sukeltanut suomalainen Ville Tuovinen sanoo, että Plurdalen on niin syrjäinen, ettei alueella ole täysin toimivaa kännykkäkenttää.

Lähistöllä olevassa maatalossa lienee lankayhteys, mutta turman sattuessa omaan kännykkään ei välttämättä voi luottaa. Eikä luolassa ole hyötyä satelliittipaikantamisesta, koska satelliitin signaali ei pääse kallion läpi.

Sukellusalan ammattilainen ja luolasukeltaja Taija Nevalainen puolestaan kertoo, että sukellus pitkälle luolaan vie aikaa viidestä kuuteen tuntia. Turvallinen nousu pintaan voi kestää tunnista neljään tuntiin. Tähän aikaan vuodesta veden lämpötila luolassa on vain yksi kaksi astetta

"Ahtaita paikkoja ja teräviä kiviä. Paha paikka, jos sattuu repäisemään kuivapuvun rikki. Kuolee pian hypotermiaan."

Suomalainen sukellusporukka oli kaverijoukko, jonka jäsenet olivat kokeneita sukeltajia, kertoo sukeltajien hyvä tuttava. Hän ei halua nimeään julkisuuteen.

Hän muistelee, että kaikki joukon jäsenet olivat sukeltaneet samassa paikassa aiemminkin ilman vakavia ongelmia.

"On hyvin harvinaista, että kaksi kuolee ja useampi joutuu sairaalaan. Yleensä onnettomuuteen joutuu vain yksi", sanoo tuttava, joka myös itse on sukeltanut luolassa.

Hän sanoo, että syitä onnettomuuteen on voinut olla monia, mutta arvelee, että sukeltajat ovat koettaneet auttaa kaveriaan jonkin ongelman takia.

"Haastavaa luolassa on paineentasaus. Matalan alun jälkeen tullaan ilmataskuun, joka kestää jonkin aikaa, ja sitten mennään taas syvälle aina 130 metriin saakka", hän kuvailee.

Tekniikkasukellus vaatii erityistaitoa

 Sukeltajaliiton mukaan Suomessa on 40 000 laitesukelluksen harrastajaa.

 Lajissa kuolee liiton mukaan 2–3 ihmistä vuodessa.

 Laitesukelluksen alalaji on tekniikkasukellus, joka edellyttää erityisvälineistöä ja -koulutusta.

 Se tapahtuu luolissa ja hylyissä, joista ei voi nousta suoraan pintaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elina Kervinen
 • Matti Mielonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää