Kotimaa

Yksinkertainen tietojärjestelmä ratkaisi ongelman: Tiukka salassapitomääräys nurin

Mikkelissä nuorten syrjäytymiseen kokeillaan uutta menetelmää: huolestunut viranomainen merkitsee huolensa nuoresta järjestelmään, mutta ei tietoa syystä.

Tilaajille

Nuorten ongelmia yritetään nyt ehkäistä ennalta uudenlaisella viranomaisten menettelyllä, joka selättää nykylainsäädännön tietosuojasäännöksistä johtuvia ongelmia. Uudessa menettelyssä parannetaan tiedonkulkua ja yhteistyötä nuorten kanssa toimivien tahojen välillä.

Huoli nuoren pahoinvoinnista jää usein yksittäisten ihmisten murheeksi. Tiedot nuorten ongelmista eivät kulje riittävästi esimerkiksi koulun, viranomaisten tai harrastetahojen välillä. Esteinä tiedonkulussa ovat muun muassa tietosuojasäädökset.

Sisäministeri Päivi Räsänen(kd) muistutti viime lauantaina Helsingin Sanomissa, että "salassapitosäännökset estävät pahimmillaan ihmisten auttamista". Hän aikoo vauhdittaa lakiuudistuksia, jotka parantaisivat tiedon kulkua.

Ongelmaa selättämään otettiin Mikkelissä käyttöön muutama viikko sitten ensimmäisenä Suomessa niin kutsuttu liputusmalli.

Hollannista lähtöisin olevassa toimintamallissa käytetään tietokoneohjelmaa, jonka avulla 13–29-vuotiaiden kanssa toimivat viranomaiset, koulut ja järjestöt kohtaavat paremmin.

Kun esimerkiksi opettaja ja nuorisotyöntekijä huolestuvat tahoillaan nuoresta, he "liputtavat" eli kirjaavat nuoren yhteiseen tietojärjestelmään. Järjestelmään ei kirjata liputuksen syytä, mutta molemmat liputtajat saavat sieltä nuoren tai hänen huoltajansa luvalla tiedon toisistaan. Siten he voivat käynnistää yhteisen keskustelun nuoren ja hänen perheensä kanssa.

"Nuorten ongelmiin päästään reagoimaan jo varhaisessa vaiheessa, kun nuorta voidaan auttaa vielä kevyin toimin", sanoo johtava asiantuntija Kimmo Haahkola Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitrasta, joka on tuonut liputusmallin Suomeen.

"Tämä malli saattaa viranomaiset yhteen, jotta he voivat puhaltaa yhteen hiileen nuoren ja perheen eteen."

Viranomaisten tiedonvälityksen ja yhteistyön katkot nousivat esiin esimerkiksi tapauksessa, jossa isä ja äitipuoli murhasivat kahdeksanvuotiaan helsinkiläistytön. Myös kouluampumisten yhteydessä havaittiin jälkikäteen merkkejä ampujien ongelmista, joihin oli kiinnitetty huomiota.

Haahkolan mukaan liputusmallilla voidaan auttaa nykylainsäädännön mukaisesti niitä, joilta siihen on saatu suostumus.

Keväällä toimintamalli otetaan käyttöön myös Espoossa. Tarkoituksena on ulottaa se koko maahan.

Hollannissa järjestelmä on ollut käytössä jo vuodesta 1998. Se käynnistettiin satamakaupunki Rotterdamissa. Toimintamallista saatujen hyvien tulosten perusteella malli on nyt pakollinen kaikissa kunnissa, ja sitä käyttää 100 000 ammattilaista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lastensuojelu
 • Minna Pölkki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää