Kotimaa

Joka kuntaan perustetaan lasten ja aikuisten yhteinen leikkipaikka

Suomen Kulttuurirahasto perustaa 75-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi Suomen jokaiseen kuntaan Terhokerho-niminen sukupolvien maksuttoman kohtaamispaikan vuoteen 2016 mennessä. "Koko Suomi leikkii" -hankkeen kohtaamispaikoille ovat tervetulleita kaikki 5–10-vuotiaat lapset sekä eläkeläiset ja muut aikuiset viettämään yhteistä aikaa leikin ja muun puuhailun merkeissä.

Tilaajille

Suomen Kulttuurirahasto perustaa 75-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi Suomen jokaiseen kuntaan Terhokerho-niminen sukupolvien maksuttoman kohtaamispaikan vuoteen 2016 mennessä.

"Koko Suomi leikkii" -hankkeen kohtaamispaikoille ovat tervetulleita kaikki 5–10-vuotiaat lapset sekä eläkeläiset ja muut aikuiset viettämään yhteistä aikaa leikin ja muun puuhailun merkeissä.

Hanke maksaa Kulttuurirahastolle kolme miljoonaa euroa.

Terhokerhon käytännön toteutuksesta vastaavat Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) ja Suomen Punainen Risti (SPR).

Kevään 2014 aikana hankkeeseen rekrytoidaan kymmenen hanketyöntekijää eli leikkilähettiä. He alkavat suunnitella toimintaa ja levittää tietoa leikkipaikoista MLL:n ja SPR:n paikallisorganisaatioissa ja eri paikkakunnilla. Kerhotoiminta ja vapaaehtoisten rekrytointi käynnistyy alkusyksystä 2014. Vuoden loppuun mennessä Terhokerhoja on tarkoitus olla jo vähintään sadassa kunnassa.

"Kansakoululaiset keräsivät Suomen Kulttuurirahaston peruspääoman ovelta ovelle kiertäen. Siksi juuri lasten muistaminen sopii 75-vuotisjuhlavuoteemme. Hyväkuntoiset eläkeläiset ovat harvoja lisääntyviä resursseja tulevaisuuden Suomessa. Nuoren ja vanhan kohtaaminen rikastuttaa sekä lapsen että aikuisen elämää, ja samalla kulttuuriperintöä välittyy itsestään eteenpäin", sanoo Suomen Kulttuurirahaston yliasiamies Antti Arjava.

Hän myös toivoo, että hanke lisää keskustelua lasten tarvitsemasta ajasta.

Terhokerhoja järjestetään säännöllisesti esimerkiksi kouluissa, kirjastoissa, MLL:n perhekahviloissa tai SPR:n kerhotiloissa, ja niitä vetämään kutsutaan MLL:n tai SPR:n nykyisiä ja uusia vapaaehtoisia. Päämääränä on lisätä pysyvästi sellaista vapaaehtoistoimintaa, joka tukee hyvää lapsuutta, eri sukupolvien kohtaamista ja kaikenikäisten hyvää mieltä.

Myös MLL:n ja SPR:n olemassa olevaa toimintaa voidaan yhdistää Koko Suomi leikkii -hankkeeseen. Samalla kehitetään uudenlaisia vapaaehtoistehtäviä ja osallistumisen mahdollisuuksia eri-ikäisille aikuisille.

"Kun eri-ikäiset ihmiset tapaavat, sekä lapset että aikuiset voivat oppivat toisiltaan ja ideoida yhteistä mukavaa tekemistä. Kohtaamispaikka, johon jokainen on tervetullut, ja jossa saa kokea yhdessä tekemisen iloa, on erinomaista vastalääkettä yksinäisyydelle. Leikki tekee hyvää kaikenikäisille", sanoo MLL:n pääsihteeri Mirjam Kalland.

Hanketta on edeltänyt pilottivaihe Muuramessa, Tampereella, Turussa ja Tuusulassa. Piloteissa testattiin erilaista sukupolvia yhdistävää tekemistä käytännössä esimerkiksi kirjastossa ja eskariryhmässä.

Pilottijaksolla parhaiten toimivat tavalliset puuhat, kuten sadut, leikit ja liikkuminen.

Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio toimii hankkeen suojelijana.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vanhuus
 • Teemu Luukka
 • Lapset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää