Kotimaa

Kokoomus valmistelee täyskäännöstä soteuudistukseen

Puolue perääntyy hallituksen monen portaan sote-uudistuksesta ministeri Jan Vapaavuoren johdolla

Tilaajille

Kokoomus on elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren johdolla valmistelemassa täyskäännöstä hallituksen sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistukseen. Vapaavuoren mallissa sote-uudistus koskisi vain erikoissairaanhoitoa eli vaativaa sairaanhoitoa, josta terveyskeskukset eivät selviä.

Vapaavuoren roolista kertoi ensimmäisenä Suomen Kuvalehti torstaina.

Kokoomuksen mallissa sosiaali- ja terveyspalvelut järjestettäisiin HS:n tietojen mukaan kahdella tasolla: kunnissa ja viidellä erityisvastuualueella eli erva-alueella.

Kyseiset viisi aluetta keskittyisivät käytännössä nykyisten viiden yliopistollisen keskussairaalan eli Helsingin, Turun, Tampereen, Oulun ja Kuopion ympärille. Niistä tulisi yliopistollisia sairaanhoitopiirejä.

Kunnat järjestäisivät perusterveyspalvelut suunnilleen samalla tavalla kuin nyt, ja ervoille siirtyisi järjestämisvastuu palveluista, joita kunnat eivät halua hoitaa tai kykene hoitamaan.

Malli torjuu yhden pelon eli erikoissairaanhoidon pirstaloitumisen liian pieniin yksiköihin, mikä on kallista ja tehotonta.

Sen sijaan se ei puutu suureen ongelmaan eli nykyisen perusterveydenhoidon rapistumiseen, vaikka se oli yksi sote-uudistuksen lähtökohdista.

Tosin jo hallitusohjelmassa tavoitteeksi otettiin kaksitasoinen järjestelmä, jossa "vahvat peruskunnat" hoitaisivat peruspalvelut ja viisi ylikunnallista yhteenliittymää vastaisivat erityispalveluista. Hallitusohjelman ihannemalli kaatui siihen, että vahvat peruskunnat näyttävät jäävän haaveeksi.

Malli mullistaisi hallituksen työllä ja tuskalla kehittämän vastuukuntamallin, jossa olisi yli 50 000 asukkaan sote-alueita ja jossa myös yli 20 000 asukkaan kunnille on annettu palveluiden järjestämisvastuuta. Vastuukuntamallissa on myös viisi erva-aluetta, mutta niiden tehtävänä on vain koordinoida palveluita.

Kunnissa lausunnolla olevaa vastuukuntamallia on haukuttu sekavaksi. Lisäksi se näyttää vaativan perustuslain säätämisjärjestyksen eli se ei voisi tulla voimaan vielä tällä hallituskaudella.

Koska vastuukuntamallin ongelmat ovat tiedossa, kaikissa hallituspuolueissa on jo alettu valmistautua sote-uudistuksen viilaamiseen.

Kuntien lausuntoaika vastuukuntamallista päättyy vajaan viikon päästä 13. maaliskuuta. Sen jälkeen hallituksen pitäisi jo kertoa seuraavista askelista. Yksi mahdollinen etappi tehdä päätöksiä on maaliskuun loppupuolen kehysriihi.

Kokoomuksessa puoluehallitus on nimittänyt sote-uudistusta viilaamaan pienen ryhmän, joka koostuu puolueen ylimmästä johdosta.

HS:lle kerrotaan, että Vapaavuori johtaa ryhmää, koska on juristi ja pystyy neuvottelemaan ratkaisuja. Ei haittaa, vaikka hänellä ei ole hajuakaan sotesta, puolueen sisältä todetaan.

Muun muassa Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell (kok) ja Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen (kok) ovat olleet tiiviisti työssä mukana.

Tiettävästi kokoomuslainen sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko ei ole ollut mukana ryhmän työskentelyssä.

Mallista pitäisi löytyä ensin yksimielisyys kokoomuksen sisällä, minkä jälkeen muut puolueet ja etenkin toinen päähallituspuolue sosiaalidemokraatit olisi saatava sen taakse.

Malli voi olla vaikea nieltäväksi etenkin niille poliitikoille, jotka tulevat keskikokoisista suomalaiskaupungeista.

Välitason järjestämisvastuun poistaminen tarkoittaisi esimerkiksi sitä, että valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd) kotikaupungin Kokkolan erikoissairaanhoito siirtyisi Oulun ervan vastuulle.

Sdp:n kannalta etenemistä helpottanee se, että malli on pitkälti sama, jota demaritaustaiset asiantuntijat ovat ajaneet julkisuudessa.

Viiden laajan ervan mallia ovat kannattaneet muiden muassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtaja Aki Lindén, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Rauno Ihalainen ja sosiaalioikeuden professori Pentti Arajärvi.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Petteri Orpo vakuutti perjantaina tiedotteessaan, ettei puolue ole perääntymässä uudistuksesta, vaan on "täysin sitoutunut ratkaisun löytymiseen".

Oikaisu: Toisin kuin kartassa kuvattiin, Vaasan sairaanhoitopiiri kuuluu nykyään Turun yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueeseen.

Tästä on kyse

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Petteri Orpo neuvotteli viime vuonna sote-uudistuksesta hallituspuolueiden kompromissin, jonka perusteella kirjoitettiin soten järjestämislaki.

 Kuntien lausuntokierroksen jälkeen lakiesitys on tarkoitus viimeistellä ja lähettää eduskuntaan, mutta aikataulu on epäselvä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sote-uudistus
 • Kokoomus
 • Teija Sutinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  5. 5

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää