Kotimaa

Anne Holmlund penäsi adoptioiden kustannuksia

Kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista sai julkisen kuulemisen

Tilaajille

Tasa-arvoista avioliittolakia ajavasta kansalaisaloitteesta järjestettiin torstaina eduskunnassa julkinen kuuleminen, jossa lakivaliokunnan jäsenet tenttasivat aloitteen puuhaihmisiä.

Tunnelma oli kiihkoton, sillä lakialoitteen perustelut olivat jäsenten mielestä tyhjentävät ja tunnepuoli tuli käsiteltyä jo lakialoitteen lähetekeskustelussa.

Edustajat kiittelivät aloitetta hyvin valmistelluksi ja vastaajien vastaustyyliä maltilliseksi.

Lakivaliokunnan puheenjohtaja Anne Holmlund (kok) kuitenkin kaipasi lisää selvityksiä kansalaisaloitteen taloudellisista vaikutuksista. Holmlund arveli, että kustannuksia tulee ainakin siitä, kun adoptioselvitysten määrä kasvaa.

Lakialoitteessa sallitaan paitsi avioliitto samaa sukupuolta olevien kesken, myös oikeus adoptioon. Vastaajat totesivat, että Pohjoismaissa, joissa avioliittolakia on uudistettu, adoptiohakemusvyöryä ei ole tapahtunut.

Holmlund kiinnitti huomiota siihenkin, että väestötietojärjestelmä vaatii suuret muutokset, jos lakimuutos tehdään. "Tätä ei ole ollenkaan selvitetty."

Aloitteen valmistelijat saivat todistella kansanedustajille muun muassa, että lakimuutos ei johda moniavioisiin liittoihin ja että samaa sukupuolta olevien parien lapset eivät joudu kiusatuiksi perinteisen avioparin lapsia useammin.

Holmlund pitää todennäköisenä, että lakivaliokunta tekee asiasta mietinnön. "Jos sitä ei tehdä, se jää ikään kuin ilmaan." Jos valiokunnassa on enemmistö myönteisen mietinnön kannalla, se ehdottaa täysistunnolle aloitteen hyväksymistä.

Jos valiokunnasta tulisi kielteinen mietintö mutta täysistunnossa enemmistö kannattaisi aloitetta, asia siirtyisi suureen valiokuntaan lausunnolle. Siellä asia voisi taas keikahtaa ympäri.

Holmlundin mielestä menettely on kummallinen. Suuri valiokunta käsittelee EU-asioita, eikä sillä ole mitään tekemistä tämän asian kanssa. Valiokuntaneuvos Marja Tuokila sanoo, että suurella valiokunnalla on vanhastaan "yläkamarin rooli".

"Olipa lopputulos mikä tahansa olisi fiksua löytää lainsäädäntöteknisesti paras mahdollinen tapa viedä kansalaisaloitteita eteenpäin. Nyt ei ole vielä käytäntöä", Holmlund sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Olli Pohjanpalo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää