Kotimaa    |   HS-analyysi

Rikollisjengien määritelmä kaipaa selkoa

Työryhmä antoi perjantaina esityksensä sekavan lainsäädännön parantamiseksi

Tilaajille

Oikeusministeriön työryhmä haluaa selkeyttää järjestäytynyttä rikollisuutta koskevia rikoslain pykäliä. Nykyistä lainsäädäntöä on pidetty vaikeaselkoisena, ja sitä on sovellettu eri tuomioistuimissa eri tavoin.

Sekava sääntely on johtanut siihen, että eri viranomaisilla ei ole ollut yhteistä käsitystä siitä, mitä järjestäytynyt rikollisuus ylipäätään on. Asiasta on väännetty kättä jopa poliisin sisällä.

Työryhmän mielestä järjestäytynyt rikollisuus pitäisi määritellä rikoslaissa yhdessä kohdassa, ja muissa pykälissä pitäisi viitata tuohon määritelmään.

Työryhmä luovutti mietintönsä perjantaina.

Työryhmän mukaan järjestäytynyt rikollisryhmä voitaisiin määritellä "vähintään kolmen henkilön muodostamaksi, tietyn ajan koossa pysyväksi, rakenteeltaan jäsentyneeksi yhteenliittymäksi, joka toimii yhteistuumin tehdäkseen rikoksia, joista säädetty enimmäisrangaistus on vähintään neljä vuotta vankeutta".

Rikoksista mainitaan erikseen myös kiihottaminen kansanryhmää vastaan ja oikeudenkäytössä kuultavan uhkaaminen.

Laissa puhuttaisiin yhtenäisesti rikollisryhmän toimintaan osallistumisesta, ei enää ryhmän jäsenyydestä. Rikoksen katsominen tehdyksi osana rikollisryhmän toimintaa ei siis jatkossa välttämättä edellyttäisi, että henkilö olisi kyseisen ryhmän jäsen. Tällaiset tapaukset olisivat työryhmän mukaan kuitenkin poikkeuksellisia.

Toisaalta rikollisryhmän jäsenten tekemiä rikoksia ei myöskään katsottaisi automaattisesti osaksi ryhmän toimintaa.

Muutokset lain sanamuodoissa vaikuttavat pieniltä, mutta niillä näyttäisi olevan ainakin kaksi keskeistä vaikutusta.

Ensimmäinen liittyy rangaistuksen mittaamiseen, jos katsotaan, että rikos on tehty osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa.

Nykyisen lain mukaan yleistä koventamisperustetta on voitu soveltaa myös lievemmissä rikostyypeissä. Viime aikoina sitä on sovellettu esimerkiksi alkoholirikoksissa.

Uuden lain muotoilu näyttää siltä, että yleistä koventamisperustetta voisi jatkossa käyttää pääosin vain sellaisissa rikostyypeissä, joista säädetty enimmäisrangaistus on vähintään neljä vuotta vankeutta. Tämä rajaisi koventamisperusteen käytön vakavimpiin rikoksiin.

Toinen muutos on se, että uudessa laissa ei puhuttaisi enää siitä, että ryhmän pitäisi olla alun perin järjestäytynyt nimenomaan rikosten tekemistä varten.

Asiasta on väännetty aiemmin kättä erityisesti sellaisten ryhmien kohdalla, joilla on kiistatta esimerkiksi moottoripyöräharrastukseen liittyvää toimintaa.

Järjestäytyneen rikollisuuden määritelmän selkeyttämisellä on merkitystä erityisesti siksi, että valtioneuvosto on linjannut, että rikollisryhmien toimintaa halutaan haitata jatkossa entistä enemmän erilaisilla hallinnollisilla toimenpiteillä.

Rikollisryhmien jäsenten yritykset halutaan esimerkiksi sulkea julkisten hankintojen ulkopuolelle. Lisäksi ryhmän jäsenyydellä voi olla vaikutusta erilaisissa lupaharkinnoissa.

Tilanne, jossa viranomaiset ovat erimielisiä siitä, mitä järjestäytynyt rikollisuus ylipäätään on, voi johtaa kansalaisten kannalta ennakoimattomiin ja mielivaltaisiin viranomaispäätöksiin, ei ainoastaan oikeusjärjestelmässä vaan myös elinkeinotoiminnassa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Järjestäytynyt rikollisuus
 • Minna Passi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää