Kotimaa    |   Aikajana

Vuosikymmen puheenjohtajana

Maaliskuu 1999: Siilinjärveläinen Jyrki Katainen valitaan kokoomuksen kansanedustajaksi 27-vuotiaana 3 992 äänellä. Nuoresta iästään huolimatta hänellä on vankka poliittinen kokemus: Siilinjärven kunnanvaltuustoon Katainen on äänestetty jo 21-vuotiaana.

Tilaajille

Maaliskuu 1999: Siilinjärveläinen Jyrki Katainen valitaan kokoomuksen kansanedustajaksi 27-vuotiaana 3 992 äänellä.

Nuoresta iästään huolimatta hänellä on vankka poliittinen kokemus: Siilinjärven kunnanvaltuustoon Katainen on äänestetty jo 21-vuotiaana.

Kesäkuu 2004: Katainen nousee Ville Itälän tilalle kokoomuksen puheenjohtajaksi oltuaan sitä ennen kolme vuotta varapuheenjohtaja. Hän peittoaa puoluekokouksen puheenjohtajaäänestyksen toisella kierroksella Ilkka Kanervan ylivoimaisesti.

Maaliskuu 2007: Katainen johdattaa eduskuntavaaleissa kokoomuksen rajuun vaalivoittoon. Puolue nousee eduskunnan toiseksi suurimmaksi puolueeksi ohi Sdp:n ja siirtyy oppositiosta hallitukseen.

Katainen saa Matti Vanhasen (kesk) toisessa hallituksessa valtiovarainministerin salkun. Ministerikaudesta tulee finanssi- ja eurokriisin vuoksi yllättävä tulikoe. Talouslehti Financial Times nimeää Kataisen vuonna 2008 Euroopan parhaaksi valtiovarainministeriksi.

Huhtikuu 2011: Kokoomus nousee eduskuntavaaleissa ensimmäistä kertaa kaikkein suurimmaksi puolueeksi. Kataisesta tulee hallitustunnustelija ja lopulta pääministeri poikkeuksellisen vaikeiden hallitusneuvottelujen jälkeen. Johdettavaksi tulee kuuden puolueen muodostama sixpack-hallitus.

Helmikuu 2013: Valtioneuvoston kanslian tilaamasta, filosofi Pekka Himasen johtaman työryhmän laatimasta tulevaisuustutkimuksesta syntyy suuri kohu.

Valtioneuvoston kansliaa johtava Katainen saa kesäkuussa puhtaat paperit eduskunnan perustuslakivaliokunnalta.

Oikeuskansleri toteaa syksyllä, että 700 000 euron tutkimus olisi ollut perusteltua kilpailuttaa, jotta hyvä hallintotapa olisi toteutunut. Katainen saa äänestyksessä eduskunnan luottamuksen selvin luvuin.

Toukokuu 2013: Kataisen jaksamista pääministerinä epäillään julkisesti. Arveluja työtaakan alle uupumisesta on liikkunut talvesta asti.

Kokoomuksen entinen puheenjohtaja Ilkka Suominen kehottaa Nykypäivä-lehdessä Kataista ajattelemaan myös itseään, ei pelkästään maata tai puoluetta. "Älä ole niin velvollisuudentuntoinen että jatkat. Aika aikaa kutakin, olet ihan riittävän taakan kantanut", Suominen sanoo.

Katainen itse kertoo voivansa erinomaisesti mutta myöntää olleensa talvella väsynyt. Hän kertoo hoitaneensa väsymystään nukkumalla, lenkkeilemällä ja leikkimällä.

Heinäkuu 2013: Suomen Kuvalehti uutisoi, että Katainen harkitsisi luopumista politiikasta ja että kokoomuksessa keskusteltaisiin pääministerin vaihtamisesta.

Katainen kiistää väitteen, joka on hänen mukaansa "täysi uutisankka, jolla ei ole minkäänlaista todellisuuspohjaa".

Tammikuu 2014: Katainen ilmoittaa Ylen pääministerin haastattelutunnilla kertovansa tulevaisuudensuunnitelmistaan huhtikuussa. Puoluekokous järjestetään kesäkuussa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Irina Vähäsarja

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää