Kotimaa

Mepit vaihtavat vaalikentille

EU-parlamentti käytti päätöksentekovaltaansa päättyvällä kaudella haparoiden

Tilaajille

EU-parlamentin käytävillä Strasbourgissa esiintyi tällä viikolla yksi kysymys yli muiden.

"Ihmiset kysyvät, että aiotko palata", kertoo toisen kautensa europarlamentaarikkona päättävä Anneli Jäätteenmäki (kesk).

Keskustan ja Rkp:n meppien tarjoamalla aamiaisella on keskiviikkona tunkua, koska toimittajat ovat tulleet seuraamaan parlamentin viimeistä täysistuntoa.

Tänään torstaina päättyvän istunnon asialista on pursuillut läpinuijittavaa lainsäädäntöä. Mepit ovat äänestäneet viikon aikana yli sadasta mietinnöstä siivotakseen pöydän ennen toukokuun lopussa järjestettäviä parlamenttivaaleja.

Päätettävää on ollut muovipussien vähentämisestä rekkojen mittoihin ja lähetetyistä työntekijöistä pankkiunionin rakennuspalikoihin.

Kaikkien meppien on nyt pakattava tavaransa Strasbourgissa ja Brysselissä. Tänään alkaa vaalitauko, jolloin mepit keskittyvät kampanjointiin kotimaissaan.

Myös Jäätteenmäki aloittaa kampanjaputken, koska kysymys käytävällä esitettyyn vastaukseen on kyllä. Jäätteenmäki haluaa palata.

Hän haluaisi jatkaa parlamentissa työtä päätöksenteon avoimuuden edistämiseksi. Siinä ei ole Jäätteenmäen mukaan otettu kovin suuria askeleita eteenpäin.

"On ollut kuin kivirekeä vetäisi", Jäätteenmäki sanoo.

Nykyisen, vuonna 2009 työnsä aloittaneen parlamentin merkittävimpiä saavutuksia on ollut muun muassa tärkeiden finanssi- ja talouslakien hyväksyminen. Tällä viikolla parlamentti hyväksyi pankkiunionin viimeisimmän palikan eli pankkien kriisinratkaisumekanismin. Käytännössä se tarkoittaa yhteistä pelastusrahastoa ja pelisääntöjä pankkien alasajolle.

Ennen paketin hyväksymistä parlamentti painosti jäsenmaat suostumaan siihen, että rahasto perustetaan aiottua nopeammin. Tämän mahdollisti 2009 voimaan tullut Lissabonin sopimus, joka kasvatti parlamentin valtaa EU:n lainsäädännössä.

Parlamentti on esitellyt muskeleitaan myös estämällä Acta-piraattisopimuksen sekä vaatimalla muutoksia maatalouspolitiikan uudistukseen ja seitsemän vuoden rahoituskehyksiin.

"Lissabonin sopimuksen tuomat valtuudet on otettu kohtuullisesti käyttöön", arvioi eurokansanedustaja Petri Sarvamaa (kok).

Mepit tuntuvat olevan yhtä mieltä siitä, että parlamentin valtuuksien kasvaminen on lisännyt päätöksenteon avoimuutta mutta hidastanut lainsäädäntöä. Monella sopalla on nyt kolme keittäjää eli parlamentti, komissio ja jäsenmaat.

"Tulokset ovat usein liian vähän ja liian myöhään", kuvailee Sirpa Pietikäinen (kok).

Jäätteenmäki ja Nils Torvalds (r) moittivat myös sitä, että uusista säännöistä huolimatta komissio ja jäsenmaat ovat yrittäneet pitää kiinni vanhasta päätöksentekokulttuurista.

"Parlamentin suurin heikkous on, ettei sillä ole aloiteoikeutta", Torvalds sanoo.

Mepeillä on välillä myös itsellään liikaa pullistelun tarvetta. Torvaldsin mukaan mepit tehtailevat lakiteksteihin lisäyksiä, jotka lisäävät EU:n turhaa sekaantumista kansalaisten arkeen.

Suomesta EU-parlamenttiin valitaan toukokuun vaaleissa 13 edustajaa. Kaikkiaan edustajia parlamenttiin valitaan 751.

Kaikki eivät parlamenttiin palaa, eivätkä kaikki edes halua palata. Suomen nykyisistä mepeistä vihreiden Satu Hassi ja keskustan Riikka Pakarinen eivät hae jatkokaudelle.

"Vaikka on ollut rankkaa, niin on ollut toisaalta hirmu hienoa", Hassi kuvailee kahta kauttaan parlamentissa. "Olen oppinut, mitä järkeä on tehdä EU-tasolla päätöksiä."

Virve Kähkönen HS
Strasbourg

13 paikkaa auki

 Euroopassa järjestetään 22.–25. toukokuuta EU-parlamenttivaalit. Suomessa vaalipäivä on sunnuntai 25. päivä.

 Parlamenttiin valitaan 28 jäsenmaasta yhteensä 751 edustajaa.

 Suomesta valitaan 13 edustajaa.

 Vaalijärjestelmä vaihtelee jäsenmaiden mukaan.

 Uuden parlamentin viisivuotinen kausi alkaa heinäkuun alussa.

Tästä on kyse

Europuolueet valitsivat toukokuun eurovaaleihin ensi kerran kärkiehdokkaat EU-komission johtoon.

 Toiveissa on, että vaalien henkilöityminen nostaa äänestysaktiivisuutta. Kärkiehdokkaat kiertävät kampanjoimassa eri jäsenmaissa.

 Osa Euroopan johtajista on ollut haluttomia liittämään kärkiehdokkuutta, vaalivoittoa ja komission puheenjohtajuutta toisiinsa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • eurovaalit
 • Virve Kähkönen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  7. 7

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa nyrkkeilyiltaa

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää