Kotimaa

Nettierätarkastaja ryhtyy valvomaan sosiaalisen median saaliskuvia

Metsähallitus pestaa Suomen historian ensimmäisen nettierätarkastajan, joka ryhtyy seuramaan metsästykseen liittyviä nettikeskusteluja.

Tilaajille

Metsähallitus pestaa Suomen historian ensimmäisen nettierätarkastajan. Hän ryhtyy seuraamaan ajoittain vilkasta metsästykseen ja kalastukseen liittyvää keskustelua internetin keskustelupalstoilla ja sosiaalisessa mediassa.

"Tilanteen mukaan päätämme, mihin keskusteluihin osallistumme ja miten. Päätavoite on ohjata eränkävijöitä ja aloittelevia nuoria hyviin, luvallisiin ja laillisiin erätapoihin", sanoo Metsähallituksen eräpalveluiden aluepäällikkö Erkki Turtinen Oulusta.

Nettierätarkastajan pesti on määräaikainen. Työ alkaa kesäkuussa ja jatkuu marraskuun loppuun saakka.

Tehtävään on valittu oululainen Toni Murto, jolla on muun muassa poliisin koulutus. Hänen tehtäväänsä kuuluu myös rikostutkinta, mutta pääpaino on Turtisen mukaan neuvonnassa ja ohjaamisessa oikeisiin toimintatapoihin.

"Se on tervetullut vakanssi. Netin vapailla keskustelupalstoilla käydään välillä asiatonta keskustelua. Myös meidän omaa keskustelupalstaa joudutaan välillä siistimään", sanoo Suomen Metsästäjäliiton järjestöpäällikkö Teemu Simenius.

Järjestöön on liittynyt 155 000 metsästyksen harrastajaa.

"Työsarkaa nettierätarkastajalla riittää varmasti. Netissä on yleistynyt tapa elvistellä esimerkiksi runsailla kalansaalilla kuvien kera", kertoo Suomen vapaa-ajan kalastajain keskusjärjestön toiminnanjohtaja Ilkka Mäkelä.

Järjestöllä on 45 000 jäsentä ja oma keskustelupalsta kalajutut.com.

"Lisäksi facebookista löytyy palsta nimeltä nopeantoiminnan joukot. Siellä kerrotaan myös kalastukseen liittyvistä lieveilmiöistä. Välillä näkyy tapauksia, joissa asiat eivät ole ihan kohdallaan", Mäkelä kertoo.

Viime aikoina kalastuspiireissä on keskusteltu taimenen alamitasta, joka nousi vuoden alussa Pohjois-Suomessa 40 sentistä 60 senttiin.

"Taimen saavuttaa 60 sentin alamitan joissakin vesistöissä jopa toisena istutuksen jälkeisenä kesänä. Suurta kalaa vaan ei saada, kun ne pyydetään liian aikaisin pois", Mäkelä sanoo.

Metsästyspuolella metson ampumiseen tarvitaan valtion mailla yhdeksän pistettä.

"Yhdeksää pistettä ei saa yhden päivän luvalla vaan pitää ostaa kahden päivän lupa. Jos metsästäjä esittelee netissä esimerkiksi kymmenen metson saalistaan, saatamme tarkistaa, millä luvalla saalis on saatu", Turtinen kertoo.

"Haluamme kasvattaa nuoret metsästäjät ja kalastajat kohtuullisuuteen. Tärkeintä ei ole saaliin määrä vaan luonnossa liikkuminen ja yhdessäolo", Turtinen lisää.

Korjaus klo 14.45. suoran toiminnan joukot on korjattu nopeantoiminnan joukoiksi.

Kymmenen metsästysrikosta

 Metsähallituksen 12 erätarkastajaa teki viime vuonna 210 suurpetoihin liittyvää tarkastusta. Metsästysrikoksia todettiin kymmenen.

 Nämä jakaantuivat eläinlajeittain: susi kolme tapausta, karhu yksi, ahma kaksi, ilves yksi, merikotka yksi, maakotka yksi ja hirvi yksi.

 Meri- ja maakotkatapot olivat luonnonsuojelurikoksia.

 Hirvenkaadon teki törkeäksi salaa kaadettujen kymmenen hirven suuri määrä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Metsästys
 • Tapio Mainio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää