Kotimaa

Isot matkustajalaivat vaihtavat vähärikkiseen polttoaineeseen

Isot matkustajavarustamot vaihtavat laivojensa polttoaineen vähärikkiseksi ensi vuonna. Rikkipesureita aluksiin ei kuitenkaan ainakaan toistaiseksi asenneta.

Tilaajille

Isot matkustajavarustamot vaihtavat laivojensa polttoaineen vähärikkiseksi ensi vuonna. Rikkipesureita aluksiin ei kuitenkaan ainakaan toistaiseksi asenneta. Satamassa ollessaan laivat käyvät enimmäkseen omilla koneilla, sillä esimerkiksi Helsingissä maasähköä käyttää ainoastaan kaksi Viking Linen laivaa.

Itämerellä kulkevien alusten on vähennettävä päästöjään vuoden 2015 alusta niin, että polttoaineen rikkipitoisuus saa olla enintään 0,1 prosenttia. Määräys sisältyy EU:n rikkidirektiiviin, jota etenkin Suomen elinkeinoelämä on arvostellut rajusti.

Varustamot kertoivat ratkaisuistaan rikkipäästöjen vähentämiseksi keskiviikkona Helsingissä. Sekä Tallink Silja että Viking Line ja Eckerö Line vaihtavat vähärikkiseen. Poikkeuksena on Viking Grace –alus. Se kulkee nesteytetyllä maakaasulla eli LNG:llä, joka ei sisällä rikkiä.

Polttoainekulujen nousua varustamot aikovat kompensoida vähentämällä polttoaineen kulutusta.

"Kustannukset ovat aito huoli. Ne nousevat noin 30 prosenttia. Pyrimme vähentämään polttoainekuluja muun muassa ajoaikojen optimoinnilla ja erilaisilla teknisillä parannuksilla", sanoo Eckerö Linen toimitusjohtaja Taru Keronen.

Laivojen moottoreihin on muun muassa asennettu pakokaasukattilat ja uudet potkurit, jotka vähentävät polttoaineen kulutusta.

Viking Linen ympäristöpäällikön Susanna Airolan mukaan rikkipesureihin ei olla ainakaan vielä siirtymässä. "Sivutuotteen käsittely on ongelma, sillä pesuvettä ei saa pumpata jäteveden mukana maihin. Emme me halua sitä mereenkään laskea", Airola sanoo.

Rikkipesurin jätevedet voivat sisältää raskasmetalleja.

Satamassa pitkään ollessaan suurin osa aluksista käyttää jo nyt vähärikkistä dieselöljyä.

Sen sijaan maasähköä laivat eivät juuri käytä, eikä siihen ole liiemmin mahdollisuuksiakaan. Helsingin satamassa on Katajanokalla yksi laivapaikka, jossa alukset voivat ottaa tarvitsemansa sähkön maista. Maasähköä käyttää kaksi Viking Linen Ruotsin-laivaa. Muut alukset käyttävät satamassa apukoneitaan.

"On tietenkin ympäristöystävällisempää tuottaa sähkö isoilla energialaitoksilla kuin laivakoneilla, kun alukset seisovat satamassa pitkään. Tämä on varmasti tulevaisuutta", sanoo Helsingin satamajohtaja Kimmo Mäki.

Mäen mukaan Helsingin satama ei ole vielä päättänyt, tuleeko maasähkölaitureita lisää. "Tämä riippuu varustamoista. Kaikkiin aluksiin ei edes voi asentaa maasähköliittymiä."

Laivojen polttoaineen rikkipitoisuuden alentamisesta päätettiin kansainvälisessä merenkulkujärjestössä IMO:ssa vuonna 2008. Tuolloin päätettiin, että herkän luontonsa vuoksi erityisalueeksi nimetyllä Itämerellä polttoaineen rikkipitoisuus saa vuonna 2015 olla enää 0,1 prosenttia, kun raja on nyt yhdessä prosentissa.

Päätös eteni vuonna 2012 EU:n rikkidirektiiviksi, joka tulee voimaan 2015. Rikkipäästöjen vähentämisen tarkoitus on estää ilmansaasteista aiheutuvia ennenaikaisia kuolemia.

Rikkipäästöjä voidaan vähentää siirtymällä vähärikkiseen polttoaineeseen tai asentamalla laivoihin savukaasujen rikkipesurit. Maakaasu on täysin rikittömänä vaihtoehto kalliille vähärikkiselle dieselöljylle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • rikkidirektiivi
 • Heli Saavalainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää