Kotimaa

Stubbin valinta yllätti keskustan

Keskusta julisti kokoomuksen päävastustajakseen

Tilaajille

Keskustan puoluekokous otti kohahtaen vastaan uutisen Alexander Stubbin valinnasta kokoomuksen johtoon. Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä myönsi yllättyneensä vaalin tuloksesta. Hän oli veikannut puheenjohtajaksi elinkeinoministeri Jan Vapaavuorta.

Sipilä kommentoi kokoomuksen valintaa tuoreeltaan Turun puoluekokouksessa lauantaina.

Stubb on kansan suosikki, mikä voi tuottaa keskustalle vielä päänsärkyä eduskuntavaaleissa.

Sipilää asia ei huolettanut. Hän sanoi keskustan keskittyvän omaan tekemiseensä, Suomen suunnan muuttamiseen.

Sipilä tulkitsi Stubbin kokoomusehdokkaista selvästi oikeistolaisimmaksi. Stubbin veronkevennyspuheita ja miljardileikkauksia Sipilä arvioi koviksi. Hän lähetti kuitenkin Lahteen reilut onnitteluterveiset.

Keskustan retoriikkamestari Mauri Pekkarinen arvioi keskustan saaneen Stubbista pahimman mahdollisen retorisen haastajan. Pekkarinen uskoo, että puhetaidossa kokoomus nappaa keskustalta tilaa, mutta politiikan sisällössä keskusta saa vastaavasti lisää liikkumatilaa.

"Meidän pitää täyttää se tila politiikan sisällön osalta."

Pekkarinen uskoo, että Stubb joutuu vielä reivaamaan lausuntojaan muun muassa Naton osalta maltillisempaan suuntaan.

Keskusta terästi suhdettaan kokoomukseen. Kokoomus julistettiin päävastustajaksi.

Varapuheenjohtaja Juha Rehula sanoi keskustan "haastavan Stubbin osaamisen ja maailmankuvan".

"Odotan Stubbin avauksia sosiaali- ja terveyspolitiikassa ja sivistyksessä", Rehula täsmensi.

Sipilä sanoi, että toisin kuin Stubb keskusta ei koskisi ay-maksujen verovähennysoikeuteen. Perintöveron vaihtamista myyntivoittoveroon keskusta voisi harkita, jos muutos ei vähennä verokertymää.

Sipilä lateli talouslukuja, jotka ovat synkistyneet Jyrki Kataisen hallituksen aikana.

"Suomen sotien jälkeisestä taloushistoriasta ei löydy yhtä heikkoa talouskasvun jaksoa."

"Hallituksen kaikki keskeiset tavoitteet ovat valuneet hiekkaan tai kaatuneet omaan mahdottomuuteensa, niin suurkuntahanke, sote-uudistus kuin kaikki talouspolitiikan keskeiset tavoitteet."

Sipilä nokitti kokoomusta korostamalla vielä Kataisen hallituksen tylyä antia yrittäjille.

Keskusta korosti, että sillä on aina vaihtoehto hallituksen toimille. Sipilä luetteli keinoja yritysten rahoituksen turvaamiseksi: valtion omaisuuden myynti, kasvurahasto, valtion osaomistus pienissä ja keskisuurissa yrityksissä.

Sipilän mukaan valtion ei pidä myydä omistustaan, jos hallitus ei tiedä, miten saadulla rahalla luodaan uutta arvoa. Keskustan strategiassa kärjessä ovat myös energiapolitiikka, koulutuspolitiikka sekä perhepolitiikka.

Myös eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen suuntasi täsmäohjuksensa kokoomukseen. "Suomen suunta on muutettava. Siitä on kysymys seuraavissa eduskuntavaaleissa. Politiikassa on aina vaihtoehto. Mutta se vaihtoehto ei löydy hallituksen sisältä", hän sanoi.

Tiilikaisen mukaan Suomen suunnan muuttaminen tarkoittaa siirtymistä kokoomuslaisesta leikkauspolitiikasta keskustalaiseen kasvu- ja työllisyyspolitiikkaan.

Olli Pohjanpalo HS
Turku

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Puoluepolitiikka
 • Keskusta
 • Juha Sipilä
 • Kokoomus
 • Olli Pohjanpalo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Uusi avaus Pohjois-Korean umpikujassa: Ulkoministeri Tillerson neuvottelisi Kimin kanssa ilman ehtoja – ”Puhutaan vaikka säästä”

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää