Kotimaa

Kansalaisneuvojat toivovat lisää puheluita

Hallinnon kiemuroissa auttavaa palvelunumeroa ei ole vielä paljon mainostettu

Tilaajille

Kansalaisneuvonnan konttorissa on rauhallista. Sadekuuro rummuttaa toimistorakennuksen ikkunoita Kouvolassa. Vain näppäimistön ja hiiren tasainen naputus kertoo, että viisi palveluneuvojaa työskentelee valkoisten sermien takana työpisteillään.

Puhelin soi. Yksi työntekijöistä vastaa ja opastaa soittajaa avioeron käytännön järjestelyissä. Muut jatkavat rutiinejaan eli etsivät tai muotoilevat vastauksia aiemmin tulleisiin kysymyksiin.

"Viime aikoina meiltä on kysytty paljon maksuaikahakemuksista. Eli siis siitä, mitä tehdä, jos vaikka sakon haluaa maksaa osissa. Nyt kesällä on alkanut tulla myös vähän enemmän avioeroihin liittyviä kyselyjä", palveluneuvoja Jenni Tauriainen kertoo.

Kansalaisneuvonta avattiin viime marraskuussa. Siitä asti se on auttanut suomalaisia julkisen hallinnon kysymyksissä.

Yhteydenottoja on tullut viikossa keskimäärin 200. Puolet on ollut soittoja ja loput sähköpostiviestejä tai verkkokyselyitä, kertoo Valtiokonttorin jaostopäällikkö Minna Kuitunen.

Kuitusen mukaan suhteellisen pieni yhteydenottojen määrä on ollut palvelun alkutaipaleella hyvä asia. Suurta tunnettuutta ei ole toistaiseksi edes tavoiteltu, jotta neuvojat ovat voineet opetella työnsä rauhassa.

"Julkinen hallinto on hirvittävän laaja, ja aluksi oli vaikea arvioida, mistä asioista ihmiset kysyvät. Lisäksi meitä on yhteensä vain 12 työntekijää. Nyt neuvojat alkavat olla sinut tehtävien kanssa, ja voisimme ottaa lisää yhteydenottoja", Kuitunen sanoo.

Valtiokonttori mainosti palvelua kuluneena keväänä Suomen suurimmissa lehdissä, ja ensi syksynä luvassa on tv- ja radiokampanja. Palveluneuvoja Tauriaisen mukaan mainonnalle on tarvetta.

"Ei tätä palvelua juuri kukaan vielä tiedä. Lähipiirini tuntee, mutta vain sen takia, että työskentelen täällä."

Palvelunumeron yksi tavoite on vähentää hätänumeroon virheellisesti soitettujen puheluiden määrää. Toistaiseksi ei ole tietoa, onko palvelu onnistunut siinä.

Hätäkeskuspalvelujen johtajan Marko Niemisen mukaan virheellisten soittojen määrä vähentyi viime vuonna. Niitä kirjattiin 900 000, kun vuonna 2012 määrä oli 976 000.

Myönteistä kehitystä tapahtui kuitenkin tasaisesti koko vuoden aikana, eikä kansalaisneuvonnan avaaminen marraskuussa aiheuttanut tilastopiikkiä.

Minna Kuitunen muistuttaa, että palvelun tavoite on auttaa ihmisiä julkisen hallinnon kiemuroissa. Hän toivoo palvelun auttavan myös hätäkeskustyöntekijöitä.

Kouvolan neuvontapalvelun 12 työntekijästä 11 työskenteli vielä vuonna 2012 entisessä Kaakkois-Suomen hätäkeskuksessa, parinsadan metrin päässä nykyisistä tiloista.

"Työt ovat täysin erilaisia. Ennen meillä oli selvät sävelet siitä, miten missäkin tilanteessa toimitaan. Nyt voimme vähän rauhallisemmin selvitellä asioita", Kuitunen sanoo.

Aapo Mentula HS
Kouvola

Kansalaisneuvonnasta voi kysyä vaikka työttömyydestä

 Mistä voin hakea passin, ja mitä siihen tarvitaan?

 Jäin työttömäksi. Mitä teen seuraavaksi?

 Minne täytyy ilmoittaa, kun muutan ulkomaille?

 Läheiseni kuoli. Mitä täytyy tehdä?

 Jos et tiedä, kuuluuko ongelmasi julkishallinnon piiriin, ota yhteyttä kansalaisneuvontaan.

 Palvelunumeroon 0295 000 voi soittaa maanantaista perjantaihin kello 8–21 ja lauantaisin kello 9–15.

 Kysymyksen voi lähettää myös tekstiviestinä numeroon 13145. Tekstin alkuun kirjoitetaan kirjaimet Kn.

 Puhelu ja tekstiviesti maksavat matkapuhelin- tai paikallisverkkomaksun verran.

 Internetissä palvelu toimii osoitteessa kansalaisneuvonta.fi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hätäkeskukset
 • Kouvola

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Uusi avaus Pohjois-Korean umpikujassa: Ulkoministeri Tillerson neuvottelisi Kimin kanssa ilman ehtoja – ”Puhutaan vaikka säästä”

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää