Kotimaa

Valtion Remontti Oy:tä pystytetään vauhdilla

Valtiovarainministeri Rinne odottaa väliraporttia kuun loppuun mennessä

Tilaajille

Hallituksen kaavailemaa uutta rakennuttajayhtiötä yritetään valmistella pikavauhtia. Ensimmäinen väliraportti annetaan valtiovarainministeri Antti Rinteelle (sd) jo tämän kuun loppuun mennessä, kertoo valtiosihteeri Raimo Luoma. Rinne haluaisi "miljardiluokan hankkeeksi" HS:lle kuvailemansa yhtiön käyntiin syksyyn mennessä.

Valtion budjettikehysten ulkopuolelle rajattavasta rakennuttajayhtiöstä eli "Remontti Oy:stä" suunnitellaan valtion, kuntien ja yksityisen rahan yhteistä hanketta, joka voisi korjata esimerkiksi homekouluja.

"Katsotaan nyt, minkälaisia vaihtoehtoja on tulossa. Ne pitää kunnolla analysoida ennen kuin tehdään johtopäätöksiä", Luoma sanoo.

Useat HS:n haastattelemat poliitikot ja virkamiehet seuraavat Rinteen kiirettä ihmetellen, mutta kritiikin esittäjät eivät halua julkisuuteen.

"Ratkaisun kyhääminen kokoon on mutkikasta. Tuskinpa yhtiö valmistuu tämän vuoden elvytystarpeeseen", eräs epäilijä sanoo.

"Mitä lisäarvoa uudesta yhtiöstä olisi? Saisiko se ehkä edullisemmin lainaa kuin valtio tai kunta", pohtii toinen.

"Aina on poliitikkoja, jotka haluavat julkisuutta tällaisilla tempuilla", sanoo kolmas.

Rinne on perustellut hanketta etenkin homekouluongelmalla.

Kriitikot muistuttavat, että homekouluongelman katsotaan pahentuneen osaltaan siksi, että kunnat pihtaavat korjauksissa, koska odottavat niihin valtion eli käytännössä opetus- ja kulttuuriministeriön investointiavustusta.

Uusi rakennuttajayhtiökin voisi viivästyttää koulujen korjauksia, koska kunnat ehkä odottaisivat auttavaa kättä.

Arvostelijoiden mielestä Remontti Oy:n riskit piilevät siinä, että se ottaisi velkaa veronmaksajien piikkiin, ikään kuin piiloon, koska laina ei näkyisi valtion menokehyksissä.

Monet tähdentävät, että yhtiöllä pitäisi olla myös tuloja.

Ehdotuksia eri tahoilta on pyydetty 21. heinäkuuta mennessä eli runsaan viikon kuluessa. Ehdotukset pitää osoittaa Senaatti-kiinteistöille.

Senaatti-kiinteistöt on valtiovarainministeriön (VM) alainen liikelaitos, joka vuokraa toimitiloja. Sitä pidetään yhtenä mahdollisuutena malliksi tai pohjaksi rakennuttajayhtiölle.

Rakennusteollisuus aikoo esittää malliksi vuosina 2008–2009 hahmottelemaansa pääomarahastoa, jota kaavailtiin silloin pääasiassa infra-hankkeisiin eli esimerkiksi liikenneväyliin.

"Esityksemme tulee olemaan suunnilleen sama. Ongelmana tässä vain on tavattoman nopea aikataulu", Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti sanoo.

Myös Matti Vanhasen (kesk) hallituksen aikana pohdittiin valtion omistajaohjausyksikköön perustettavaa budjetin ulkopuolista tie- ja liikennerahastoa, valtion Infra Oy:tä.

Hanke hylättiin, mutta oppositiossa oleva keskusta pitää Infra-yhtiötä sinnikkäästi esillä. Keskustan mallissa yhtiön peruspääoma kerättäisiin myymällä valtion omaisuutta, kuten Sammon ja Telia-Soneran osakkeita.

Rakennusteollisuus yritti saada hahmottelemaansa rahastoon mukaan eläkeyhtiöitä, mutta hanke ei kiinnostanut.

Pipatille ei ole selvinnyt, miksi kiinnostusta ei ollut. Hän arvelee, että nyt kaavaillulle Remontti Oy:lle ollaan tosissaan hakemassa sekä julkista että yksityistä rahoitusta. Rinne havittelee mukaan etenkin eläkeyhtiöitä.

"Luontevin kumppani olisi kuntien eläkevakuutuslaitos Keva", Pipatti sanoo.

Rakennus- ja korjauskohteita yhtiölle olisi Pipatin mukaan helppo löytää: "Ainakin koulut, sairaalat ja isot infrahankkeet."

VM:n selvityksessä on todennäköisesti mukana myös Rakennusteollisuuden, Suomen Kuntaliiton sekä asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto Raklin viime vuonna valmistunut elinkaarisopimusmalli, jota on tarjottu kunnille apuvälineeksi monimutkaisissa sopimuksissa.

Valtaosa kuntien rakennushankkeista toteutetaan edelleen perinteisesti urakoimalla, jolloin kunta vastaa suunnittelusta ja urakoitsija toteutuksesta.

Elinkaarimallissa joku muu kuin kunta rakentaisi ja omistaisi rakennuksen sekä vastaisi kaikista korjauksista ja ylläpidosta yleensä 15–30 vuoden ajan. Kunta vuokraisi tiloja.

Kuntaliitossa katsotaan, että yksityisen rahoituksen merkitys kasvaa, sillä kunnat joutuvat talousahdingossaan miettimään entistä enemmän myös oman taseen ulkopuolisia rahoitusvaihtoehtoja.

Tästä on kyse

  Hallitusohjelmaan kirjattiin 19. kesäkuuta 2014, että valtion, kuntasektorin ja yksityisen sektorin omistaman rakennuttajayhtiön perustamisen tarve ja edellytykset selvitetään.

 Yhtiö toimisi rakennuttajana kunnille hankkeissa, joissa huonokuntoisia kiinteistöjä (erityisesti kouluja) korjattaisiin tai korvattaisiin uudisrakennuksilla. Se omistaisi rakennettavat kohteet ja vuokraisi ne pitkäaikaisella sopimuksella kunnille.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hallituspolitiikka
 • Rakennusala
 • Martta Nieminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää