Kotimaa

Pätkivä nettiyhteys voi aiheuttaa turvallisuusriskejä ja haitata liiketoimintaa maaseudulla

Rakenteilla olevan 4g-verkon pitäisi vähentää nykyisten katvealueiden määrää. Miehikkälän kunta kirjelmöi surkeista puhelin- ja nettiyhteyksistä ministeriöihin.

Tilaajille

Haja-asutusalueille on luvassa parempia tietoliikenneyhteyksiä. Operaattorit rakentavat parhaillaan uutta 4g-verkkoa, jonka matala, 800 megahertsin taajuusalue vähentää tukiasemien tarvetta. Jatkossa nopeita 4g-yhteyksiä voidaan kaupunkilaisten lisäksi tuoda edullisesti myös nykyisillä katvealueilla asuville.

Viestintäministeri Krista Kiuru (sd) pitää viime vuonna käyttöön otettua taajuutta ja siltä edellytettyä tiukkaa peittovaatimusta isona askeleena kohti parempia yhteyksiä.

"Niitä tulee olemaan tarjolla myös alueilla, joilla ennen ei ole ollut tarjolla kaupallisia ratkaisuja. On syntymässä nopeasti tilanne, jossa saadaan paremmat peitot ympäri Suomea. 4g:n kautta saadaan katettua sellaisetkin alueet, joilla on ennen ollut ongelmia", Kiuru sanoo.

Hän haluaisi ottaa käyttöön myös 700 megahertsin taajuuden vuoden 2017 alusta lähtien. "Silloin olisi käytössä yhä enemmän taajuuksia koko Suomen kattamiseen mobiilisti siellä, missä kiinteällä verkolla ei ole saatu ratkaisuja", hän sanoo.

Parempia tietoliikenneyhteyksiä kaivataan paikoittain kipeästi. Esimerkiksi kaakkoisrajalla Hurttalan kylässä Miehikkälässä Keijo Rinnesalmen kännykkä todistaa surkeista yhteyksistä: siinä ei näy yhtään tolppaa. Kun Rinnesalmi nostaa puhelimen ylemmäs, pari tolppaa ilmestyy näkyviin mutta katoaa, kun puhelin vaihtaa paikkaa.

"Kun päätä kääntää, puhelu katkeaa", harmittelee Rinnesalmi. Kaikkien hänen kokeilemiensa operaattorien liittymät toimivat yhtä huonosti.

Yhtä surkea on internetyhteys, jota nettitikku ei ole löytää lainkaan. Viidessä minuutissa tietokone on ladannut päivälehden nettisivulta yhden valokuvan. Rinnesalmi on ostanut antennin, jonka avulla tietokone toimii kohtalaisesti, mutta vain toisessa huoneessa sijaitsevassa työpisteessä.

Rinnesalmen koti on korkealla mäellä eikä tukiasema ole kaukana, mutta silti yhteydet eivät toimi. Hänen mielestään lain takaama kansalaisten oikeus kunnolliseen internetliittymään jää Hurttalassa kuolleeksi kirjaimeksi.

Miehikkälän kunnanhallitus päätti kesäkuun lopulla kirjelmöidä surkeista yhteyksistä liikenne-, kunta- ja peruspalveluministereille sekä Kymen alueen kansanedustajille. "Kuntalaiset ovat kuvailleet tietoliikenteen puutteita pahimmillaan sellaisiksi, että ne saattavat aiheuttaa jopa kohtalokkaita turvallisuusriskejä sairaustapauksissa", kirjelmässä todetaan.

Kehnot yhteydet häiritsevät myös yrityksiä ja elinkeinoelämän kehittämistä, kun pelkkä sähköpostin liitetiedoston avaaminen voi osoittautua mahdottomaksi.

Miehikkälässä pelätään, että suunnitellut uudet sote-palvelut eivät toimi nykyisillä tietoliikenteen nopeuksilla. "Sote-uudistusta ei pitäisi toteuttaa ilman, että ensin varmistetaan, että yhteydet toimivat joka paikassa", sanoo kunnanjohtaja Antti Jämsén.

Soneran mobiililiiketoiminnan viestintäjohtaja Timo Saxén sanoo, että gsm-verkko kattaa jo 99,7 prosenttia Suomen pinta-alasta ja 99,9 prosenttia väestöstä. "Mutta on paikkoja, joissa yhteys ei ole yhtä hyvä."

Pohjoisen Lapin ohella myös esimerkiksi Satakunnassa, Kymenlaaksossa, Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa on paikkoja, joissa verkon peitto on heikko. Miehikkälästäkin on tullut Soneralle valituksia. Saxén uskoo, että rakenteilla oleva 4g-verkko näkyy nykyistä parempina yhteyksinä eri puolella Suomea jo ensi vuonna.

Kiuru kehottaa ottamaan ongelmatapauksissa yhteyttä puolueettomaan Viestintävirastoon. "Se on aktiivinen toimija, ja sillä on oikeus puuttua asiaan, jos palvelu ei ole luvatun mukaista." Miehikkälästä ei hänen mukaansa ole tullut yhtään valitusta Viestintävirastoon.

Yhteensä virastoon tulee vuosittain noin sata valitusta huonoista internetyhteyksistä kaikkialta maasta.

Kiuru muistuttaa, että laki edellyttää myös asukkailta itseltään kohtuullisia toimia kuuluvuuden parantamiseksi esimerkiksi antennein. "On iso juttu, jos signaali silti on hyvin heikko", hän myöntää.

Ministerin mukaan on kuitenkin selvää, että taajamissa tai kaupunkien keskustoissa kansalaiset saavat erilaiset yhteydet kuin haja-asutusalueilla. Kiurun mukaan sote-uudistus ei aseta erityisvaatimuksia tietoliikenneyhteyksille.

Tähän mennessä valtio on käyttänyt laajakaistarakentamiseen 33 miljoonaa euroa. Pienelle osalle Suomen haja-asutusalueista ei ole löytynyt markkinaehtoisesti toimivaa operaattoria hoitamaan laajakaistayhteyksiä.

Outi Salovaara HS
Miehikkälä

Neljä vinkkiä yhteyksien parantamiseen

1. Mobiiliverkossa pätkivää kännykkäyhteyttä voi parantaa tarranauhalla kiinnitettävällä induktiivisella sovittimella, joka mahdollistaa lisäantennin käytön. Sovittimen lisäksi tarvitaan pöytäantenni.

2. Pitkäaikaisessa käytössä tai paikoissa, joissa verkko ei kuulu lainkaan, varmempi vaihtoehto on pöytä-gsm:n sekä pöytä- tai ulkoantennin yhdistelmä. Osa pöytä-gsm:istä tukee nopeita 3g-datayhteyksiä.

3. Nettiyhteyden pätkiessä pöytäantenni voi auttaa. Jos lisäantennin kytkeminen ei ole mahdollista, tarranauhalla voi kiinnittää induktiivisen sovittimen ja liittää siihen pöytäantennin. Apua voi tuoda myös 3g-reititin eli WLAN-lähiverkon tukiasema, johon voi kiinnittää pöytä- tai ulkoantennin.

4. 3g-reititin parantaa nettiyhteyden laatua, kun se sijoitetaan paikkaan, jossa matkapuhelinverkko kuuluu parhaiten. Halvimmat reitittimet vaativat erillisen nettitikun. Kalliimmat laitteet toimivat ilman nettitikkua pelkällä SIM-kortilla.

Lähde: Viestintävirasto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää