Kotimaa

Kuvaus on parantanut rotukoirien lonkkia – katso tiedot oman koirasi rodusta

Jalostuksessa on käytetty aiempaa terveempiä rotukoiria

Tilaajille

Rotukoirien lonkkien terveys on parantunut huomattavasti parissakymmenessä vuodessa. Tieto ilmenee Kennelliiton tuoreista terveystilastoista.

Kennelliiton jalostusasiantuntija Katariina Mäki selvitti HS:n pyynnöstä muutoksia kaikkiaan 57 rodun lonkissa vuosina 1993–2012. Kaikilla paitsi kahdeksalla rodulla oli tapahtunut edistymistä. Mäki pitää tulosta merkittävänä.

"Lonkkakuvaukset on aloitettu monella rodulla jo 1980-luvulla. Nyt ensimmäisen kerran saamme tuloksia, että jalostusohjelmista on oikeasti hyötyä", sanoo Mäki.

Rotujärjestöillä on Mäen mukaan ollut ratkaiseva rooli. Monella rodulla on jalostusohjelma, jossa lonkkien kuvaaminen on säädetty pakolliseksi, mikäli koiralla haluaa teettää pentuja.

Lisäksi ohjelmassa on voitu säätää lonkkien terveydelle raja-arvot. Jos koiralla on niitä huonommat lonkat, sillä ei voi teettää jälkeläisiä tai niitä ei virallisesti rekisteröidä.

Sääntöjä toistuvasti rikkova kasvattaja voidaan erottaa liitosta tai hänelle voidaan määrätä rekisteröintikielto.

Rotujärjestöt taas voivat kieltäytyä ottamasta kasvattajan pentuja pentulistalleen.

"Pikkuhiljaa lonkat ovat jälkeläisillä parantuneet, mutta se on vaatinut rotujärjestöiltä ja kasvattajilta isoa työtä ja sitoutumista jalostusohjelmaan", Mäki sanoo.

Eniten paranemista oli tapahtunut bernhardinkoirilla, sileäkarvaisilla collieilla, newfoundlandinkoirilla, beaucenpaimenkoirilla ja bordercollieilla.

Bernhardinkoiraharrastajat ottivat tiedon riemuiten vastaan Maailman Voittaja 2014 -koiranäyttelyssä, joka on käynnissä Helsingissä.

"Tuntuuhan se mahtavalla. Se on vaatinut pitkiä torikokouksia kasvattajien kesken. Askel askeleelta olemme saaneet koirien terveyttä muutettua parempaan suuntaan", iloitsi Anne Haapakoski. Hän on kasvattanut koiria vuodesta 1991 asti.

Bernhardinkoira saattaa painaa aikuisena 70–90 kiloa, jolloin paitsi lonkat myös kyynärnivelet ovat kovilla.

Vielä parikymmentä vuotta sitten jotkut kasvattajat saattoivat Anne Haapakosken mukaan teettää pentuja koirilla, jotka kärsivät vakavasta kasvuhäiriöstä lonkkanivelessä. Nykyiset säännöt kieltävät pentujen teettämisen koiralla, jolla on lieväkin kasvuhäiriö.

"Jos rajaa tiukennettaisiin, ongelmaksi tulisi sisäsiittoisuus, sillä bernhardinkoiria on Suomessa niin vähän", kertoo rotuyhdistyksen jalostustoimikunnan puheenjohtajana toimiva Krisse Hoikkalainen.

Työtä on silti yhä. Esimerkiksi bernhardinkoirilla seuraava parannuskohde on silmät.

"Aiemmin sanottiin, että silmien piti olla salmiakin muotoisia, mikä johti riippuviin luomiin. Nyt niihin on kiinnitetty huomiota, mutta tilanteen paraneminen vie aikaa", Hoikkalainen kertoo.

Lonkkiin erikoistunut eläinlääketieteen tohtori Anna Hielm-Björkman muistuttaa, että kaikki kasvattajat eivät ilmoita huonoja testituloksia saaneita koiriaan virallisiin rekistereihin.

"Siksi ne eivät välttämättä näy myöskään tilastoissa, ja todellisuus on huonompi."

Mäki myöntää, että joidenkin rotujen pennuista vain noin 30–40 prosenttia kuvataan. Hän pitää sitä kuitenkin riittävänä.

Jo yhdestä pentueesta saadaan useampia jälkeläistuloksia isää ja emää kohden. Jos pentueita on useampia, varmuus kasvaa.

Haapakosken mukaan monet bernhardinkoirien kasvattajat ovat alkaneet vaatia pennunostajilta lonkkakuvauksen hintaa etukäteen pennunoston yhteydessä.

"Tällöin koko pentue tulee aikanaan kuvatuksi."

Maailman Voittaja 2014 -koiranäyttely Helsingin Messukeskuksessa 10. elokuuta asti

Näin selvitys tehtiin

 Selvityksessä on verrattu vuosina 1993–2012 syntyneitä koiria. Tätä nuorempia koiria ei ole otettu mukaan, koska alin kuvausikä on monella rodulla 18 kuukautta.

 Selvityksessä on käytetty niin sanottua jalostusindeksiä. Jalostusindeksi kertoo koiran tietyn ominaisuuden geneettisestä terveydestä, tässä tapauksessa lonkkien kunnosta. Indeksiin vaikuttavat paitsi koiran oma tulos, myös sen sukulaisten tulokset.

 Lonkkanivelen kasvuhäiriö johtaa myöhemmin yleensä nivelrikkoon.

 Lonkan terveyttä kuvataan kirjaimin: A tarkoittaa normaaleja lonkkia, B rajatapausta, C lievää kasvuhäiriötä, D kohtalaista kasvuhäiriötä ja E vakavaa kasvuhäiriötä lonkkanivelessä. Lonkkanivelenkasvuhäiriö johtaa yleensä nivelrikkoon.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koirat
 • Pauliina Grönholm
 • Datajournalismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää