Kotimaa

Vankien rötöstely kasvussa - syynä avovankiloiden yleistyminen

Avovankiloihin on sijoitettu "suuremman riskitason" vankeja kuin ennen. Samalla rikkomusten määrä on yli kaksinkertaistunut.

Tilaajille

Vangit tekevät vankeutensa aikana laittomuuksia ja rikkovat vankilan järjestyssääntöä useammin kuin ennen.

Kaikkien kurinpitorikkomusten määrä on kasvanut yli kolmekymmentä prosenttia vuosina 2007–2013. Avovankiloissa kasvu on ollut samoina vuosina vielä kovempaa, yli sata prosenttia.

Rikosseuraamuslaitoksen mukaan merkittävin syy rikkomusten yleistymiseen on se, että aiempaa enemmän vankeja on sijoitettu suljettujen vankiloiden sijasta avovankiloihin.

Avovankilassa vangin on halutessaan helpompi saada haltuunsa päihteitä tai tehdä muita kiellettyjä asioita kuin suljetussa vankilassa.

"Rima on alentunut niin, että avolaitoksiin siirretään suuremman riskitason vankeja kuin aikaisemmin", sanoo Rikosseuraamuslaitoksen ylitarkastaja Ari Juuti.

Myös Suomenlinnan avovankilan apulaisjohtajan Timo Salomäen mukaan avovankiloissa suorittaa rangaistustaan entistä huonokuntoisempia vankeja.

"Paljon ihan narkomaaneja", hän luonnehtii.

Vankiloiden tietoon tuli viime vuonna yli 2 400 vankien tekemää kurinpitorikkomusta, kun vuonna 2007 niitä oli alle 1 700.

Valtaosa rikkomuksista tapahtuu yhä suljetuissa vankiloissa, mutta avovankiloissa tapaukset yleistyvät kovaa vauhtia.

Avovankiloissa rikkomusten määrä lisääntyi vuosina 2007–2013 yli sata prosenttia, vaikka niiden vankimäärä kasvoi tuolloin vain kymmenen prosenttia.

Yleisin rikkomus oli viime vuonna päihteiden käyttö tai hallussapito.

"Vankien päihdeongelma on tässä se suurin ongelma. Se on helpompi pitää kurissa suljetussa vankilassa kuin avolaitoksessa", Juuti sanoo.

Vangit ovat tehneet hyvin monenlaisia muitakin rikkomuksia kuten palanneet myöhässä avovankilaan, niskoitelleet vartijoille, käyttäneet dopingaineita, uhkailleet ja syyllistyneet väkivaltaisuuksiin.

Aiempaa harvempi rikkomuksiin syyllistynyt vanki siirretään avovankilasta takaisin suljettuun vankilaan. "Se ei ole taloudellista vankilalle eikä vangille itselleen", ylitarkastaja Juuti sanoo.

Tavallisin vankiloiden määräämä kurinpitorangaistus on enintään viikon mittainen yksinäisyysrangaistus. Siinä vangin liikkumisvapautta ja oleskelumahdollisuutta muiden vankien seurassa rajoitetaan.

Jos vangin tekemästä rikoksesta voi seurata tuomioistuimessa uusi vankeustuomio, kyse ei ole enää vankilan sisällä käsiteltävästä rikkomuksesta.

Tällöin vankila tekee rikosilmoituksen poliisille. Rikosilmoitusten vuosittaiset määrät ovat vaihdelleet 140:stä 280:een.

Rikkomusten lisääntymisestä huolimatta Rikosseuraamuslaitoksen pyrkimyksenä on sijoittaa entistä suurempi osa vangeista avovankiloihin ja valvottuun koevapauteen myös vastaisuudessa.

Sen uskotaan helpottavan vankien sopeutumista takaisin yhteiskuntaan. Lisäksi se tulee edullisemmaksi kuin vankien pitäminen suljetussa vankilassa.

Työntekijöitä edustavan Vankilavirkailijain liiton puheenjohtaja Jari Tuomela sanoo, ettei vankeja pitäisi sijoittaa avovankiloihin hinnalla millä hyvänsä.

"Se lyö korville koko avolaitosajatusta, jos jotkut vangit käyttävät tilannetta hyväksi."

Vankimäärä vähentynyt

 Vankien kokonaismäärä väheni vuosina 2007–2013 runsaasta 3 500:sta vajaaseen 3 200:aan.

 Suljetuissa vankiloissa vankimäärä putosi noin 2 700:sta alle 2 300:aan. Avovankiloiden vankiluku sen sijaan kasvoi 830:stä vajaaseen 920:een.

 Avovankila poikkeaa tavallisesta vankilasta muun muassa siten, että vangit voivat käydä päivisin laitoksen ulkopuolella töissä ja opiskelemassa.

 Avolaitoksissa on myös lisätty vankien mahdollisuuksia käyttää omaa puhelinta ja nettiä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  5. 5

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää