Kotimaa

Vainoamisesta ja viestintärauhan rikkomisesta yli tuhat ilmoitusta – tuomioita alle kymmenen

Rikoslakiin lisättiin pykälät vainoamisesta ja viestintärauhan rikkomisesta tämän vuoden alussa. Helsingissä useimmat tapaukset liittyvät parisuhteen päättymiseen.

Tilaajille

Suomalaiset ovat tehneet tämän vuoden aikana odotettua enemmän rikosilmoituksia vainoamisesta ja viestintärauhan rikkomisesta. Näistä uusista rikoksista on kirjattu jo yli tuhat ilmoitusta, mutta tuomioita on annettu vasta vain vähän.

Helsingin poliisin mukaan kyse on usein siitä, että miehen epäillään vainoavan entistä puolisoaan.

Rikoslakiin lisättiin pykälät vainoamisesta ja viestintärauhan rikkomisesta tämän vuoden alussa.

Poliisi on kirjannut tammi–elokuussa vainoamisesta 430 rikosilmoitusta ja viestintärauhan rikkomisesta 564 ilmoitusta.

"Kaikille toimijoille on ollut yllätys, että rikosilmoituksia on tehty näin paljon. On tietenkin hyvä asia, että tapauksia laitetaan poliisin tutkittavaksi", sanoo Ensi- ja turvakotien liiton toimitusjohtaja Ritva Karinsalo.

Etenkin viestintärauhan rikkomisten määrä on odotettua suurempi. Hallituksen lakiesityksessä arvioitiin, että rikosilmoituksia tulisi vuosittain pikemminkin kymmeniä kuin satoja.

Vain harva rikosilmoituksista on johtanut syyllisen rankaisemiseen tuomioistuimessa. Vainoamisesta ja viestintärauhan rikkomisesta on annettu Oikeusrekisterikeskuksen tietojen mukaan alle kymmenen langettavaa tuomiota.

"Onhan se pieni määrä, mutta keskeneräiset jutut tulevat vasta myöhemmin oikeuteen. Ratkaisevaa on, millaisia rangaistuksia annetaan. Se voi ennaltaehkäistä tekoja ja saada vainoamiseen syyllistyneen lopettamaan vainoamisen", Karinsalo sanoo.

Eniten rikosilmoituksia vainoamisesta ja viestintärauhan rikkomisesta on tehty Helsingissä ja vähiten Lapissa.

Helsingin poliisi kirjasi tammi–elokuussa 70 vainoamisilmoitusta, ja syyskuun aikana ilmoituksia on tullut runsaat kymmenen lisää. Näistä rikosilmoituksista 14 on edennyt syyteharkintaan. Yli 30 on tutkinnassa.

Useimmat tapaukset liittyvät parisuhteen päättymiseen. Vainoaminen voi kohdistua entisen kumppanin lisäksi hänen uuteen puolisoonsa.

"Suurin osa epäillyistä on miehiä, mutta joukossa on myös naisia. Yleisimmin kyse on viesteillä pommittamisesta, oven takana huutamassa käymisestä ja siitä, että pyritään jatkuvasti lähestymään henkilöä", kertoo Helsingin poliisilaitoksen rikoskomisario Ilkka Juola.

Useamman kuin joka kolmannen vainoamisilmoituksen osalta Helsingin poliisi on todennut, ettei rikosta ole tapahtunut. Juolan mukaan kyse on voinut olla esimerkiksi siitä, että rikosilmoituksen tekijän mukaan joku on seurannut häntä lyhyen aikaa mutta teko ei täytä rikoksen tunnusmerkkejä.

Lain mukaan vainoamisesta rankaiseminen edellyttää teon toistuvuutta.

Rangaistuksena sakkoja tai lyhyt vankeustuomio

 Vainoamista on rikoslain mukaan muun muassa henkilön toistuva uhkailu, seuraaminen ja tarkkailu niin, että se herättää uhrissa pelkoa tai ahdistusta. Siitä voidaan tuomita sakkoja tai enintään kaksi vuotta vankeutta.

 Viestintärauhan rikkominen tarkoittaa puolestaan viestien lähettämistä tai soittamista toistuvasti häirintätarkoituksessa. Teosta voidaan tuomita sakkoja tai enintään kuusi kuukautta vankeutta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vainoaminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää