Kotimaa

Työ kuntien ja kaupunkien johdossa ei enää kiinnosta entiseen tapaan

Lähes joka kolmas avoin kuntajohtajan paikka oli viime vuonna uudelleen haettavana

Tilaajille

Työ kuntien ja kaupunkien johdossa ei enää kiinnosta entiseen tapaan. Viime vuonna avoinna olleisiin kunnan- ja kaupunginjohtajien virkoihin tuli keskimäärin 13 hakemusta.

"Hakijoiden määrä on puolittunut 1990-luvulta", sanoo Kuntaliiton tutkimus- ja kehitysjohtaja Kaija Majoinen.

Vielä vuonna 1999 Manner-Suomen kunnissa avoinna olevia kuntajohtajan virkoja tavoitteli keskimäärin 20 hakijaa, käy ilmi Kuntaliiton selvityksestä.

Majoisen mukaan tiukka kuntatalous, kuntien tehtävien lisääntyminen ja isoihin rakennemuutoksiin liittyvät epävarmuudet karsivat hakijoita.

Työhön liittyvä julkisuus ei miellytä kaikkia potentiaalisia kuntajohtajia, sanoo ensi vuonna eläkkeelle jäävä Jyväskylän kaupunginjohtaja Markku Andersson (kok).

"Kuntajohtaja on ammatti, jossa joutuu sanomaan vaikean sanan. Julkisuus voi olla yksi työn varjopuolia. Se ei ole aina myötäsukaan silittämistä", Andersson toteaa.

Myös kuntajohtajien suuri työmäärä vaikuttaa Majoisen mukaan hakijoiden määrään.

"Hyvin yleistä on, että kuntajohtajat tekevät yli 50 tunnin työviikkoa", Majoinen sanoo.

Vähäisestä kiinnostuksesta kertoo myös se, että lähes kolmannes viime vuonna avoinna olleista kuntajohtajien paikoista jouduttiin laittamaan uudelleen hakuun.

Hakijoista on pulaa tavallisimmin alle 10 000 asukkaan kunnissa. Laiskimmin hakemuksia on viime vuosina jätetty Kymenlaakson ja Pohjois-Pohjanmaan kuntiin, joissa hakijoita on keskimäärin ollut kahdeksan virkaa kohden.

Hakijoiden määrää karsii myös määräaikaisuus. Tuoreita kokemuksia tästä on Jyväskylässä, jossa parhaillaan pohditaan, kuka johtaa kaupunkia seuraavat kahdeksan vuotta.

"Kriteerit täyttäviä henkilöitä jätti hakematta. Kiinnostus jäi siihen, kun totesin, että virka on määräaikainen", kertoo Jyväskylän kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Pauli Partanen (kok).

Jyväskylässä valtuusto kallistui määräaikaisuuteen, koska tämä mahdollistaa kaupunginjohtajan työssään onnistumisen arvioinnin määräajan umpeutuessa.

Elokuun lopussa päättyneessä haussa Jyväskylän kaupunginjohtajaksi pyrki 16 hakijaa. Suostumuksensa antaneita oli lisäksi kolme. Ehdokkaista puolet täytti hakuilmoituksessa mainitut kriteerit.

Kuntajohtajat ry:n puheenjohtaja Olavi Kaleva ei ole huolestunut siitä, etteikö kuntiin saataisi päteviä johtajia. Hakijoiden vähäisessä määrässä piilee kuitenkin riskinsä.

"Jos hakijoita on vain 5–6, on hyvin suuri vaara, että terävintä materiaalia ei hakeudu kuntajohtajan tehtäviin", sanoo Loviisan kaupunginjohtajana työskentelevä Kaleva.

Määräaikaisuus ei Kalevan mukaan ole hyväksi kunnan pitkäaikaiselle kehittämiselle. Myös Jyväskylän kaupunginjohtaja pelkää riippumattomuuden kärsivän määräaikaisuudesta.

"Jos kaupunginjohtajan pitää uusia valtakirjansa, lähteekö hän esittelijänä tekemään esimerkiksi budjettiin linjauksia, jotka eivät ole valtuutetuille mieleisiä?" Andersson kysyy.

Määräaikaisessa työsuhteessa oli Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna lähes seitsemän prosenttia kunnan- ja kaupunginjohtajista. Yksi heistä on Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen (kok). Hän aloitti toisen seitsemän vuotta kestävän kautensa pääkaupungin johdossa kesäkuussa 2012.

Vaikka yhä useampi kuntajohtaja on nainen, ei Jyväskylän johtoon hakenut ainuttakaan naista. Kymmenen suurimman suomalaiskaupungin johdossa on vain miehiä. Ainoa poikkeus on Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen (kok), joka valittiin viime viikolla oman toimensa ohella Kuntien eläkevakuutuksen Kevan hallituksen puheenjohtajaksi.

"Meillä on hyvin paljon töitä iltaisin ja viikonloppuisin. Perheelliselle naiselle perheen ja työelämän yhteensovittaminen on hankalaa", Aino-Maija Luukkonen (sd) sanoo.

Hän on työskennellyt kymmenen vuotta Porin kaupunginjohtajana.

Viime vuonna kuntajohtajista 16 prosenttia oli naisia. Kymmenen vuotta aikaisemmin heidän osuutensa oli 12 prosenttia, käy ilmi Tilastokeskuksen tiedoista.

Ensi vuonna voimaan astuva uusi kuntalaki parantaa osaltaan myös kuntajohtamista. Sen myötä johtajasopimus tulee pakolliseksi.

Johtajasopimuksen avulla on mahdollista selkeyttää kuntajohtajan roolia ja työn tavoitteita. Samalla voidaan sopia palkan tarkistamisesta ja menettelytavoista, jos sukset menevät ristiin.

"Hyvä johtaminen on kunnan menestystekijä. Kun johtamisedellytykset ovat olemassa, tulee myös hyviä hakijoita", Kuntaliiton Kaija Majoinen sanoo.

Meeri Ylä-Tuuhonen
Jyväskylä

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuntapolitiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää