Kotimaa

Marssijat haluavat maapallon ihmisille

Suuryritysten vallan kasvua vastusti yksi vuoden suurimmista mielenosoituksista

Tilaajille

Ääniauton aggregaatti käryää, ja raskas kitara jylisee rintakehässä asti lauantaina Helsingin Kampissa Narinkkatorilla. Banderollit ärjyvät, ettei maapallo tai vapaus ole kaupan. Suomen leijona on lakanassa lävistetty omalla miekallaan.

Yksi vuoden suurimmista mielenosoituksista Helsingissä vastustaa Euroopan unionin ja Yhdysvaltain välisiä vapaakauppaneuvotteluja. Arvio protestijoukon suuruudesta on Helsingin poliisin.

Noin kuusisataa ihmistä marssii tunnin ajan Narinkkatorilta mutkien kautta Kansalaistorille.

Heitä sapettaa, koska kansainvälisillä yrityksillä olisi vapaakauppasopimusten myötä mahdollisuus haastaa valtioita välimiesoikeuteen.

"Jos vaikka Suomi haluaisi myöhemmin kiristää nyt väljää kaivoslakiaan, suuryritykset voisivat huippujuristeineen vaatia Suomelta satoja miljoonia euroja korvauksia mahdollisista voittojensa menetyksistä", kuvaa Otto Kronqvist, yksi mielenosoituksen aktiiveista.

Tätä sanotaan ulkomaisille yrityksille myönnettäväksi investointisuojaksi. Välimiesmenettely laajenisi Maailman kauppajärjestö WTO:n suojissa.

Tulisiko Suomeen hormoneilla kasvatettua lihaa, jos vapaakauppasopimus olisi olemassa? Kronqvistin ämyriin puhuma ajatus innostaa huulenheittoon yleisön joukossa.

"Toivat jo Arnold Schwarzeneggerinkin Suomeen", lohkaisee Taneli Hämäläinen.

"Älkää tuoko sitä enää tänne", jatkaa Sini Savolainen.

Schwarzenegger on kehonrakentajana tunnetuksi tullut näyttelijä ja Kalifornian entinen kuvernööri, joka esiintyi tällä viikolla Helsingissä bisnesväen tapahtumassa.

Mielenosoituksen aikana suuri rantapallo poukkoilee pitkin kulkuetta. Siihen on piirretty maapallo. Välillä mielenosoittajaa arastuttaa ottaa maailma syliin – silloin pallo läsähtää maahan. Joskus se karkaa kauas jalkakäytävälle.

Mannerheimintien bussipysäkillä sivullinen nainen panee sormet korviin. Keskelle kulkuetta sijoitetusta ääniautosta tulee hänestä liian kova ääni.

"Luonnon ja ihmisen puolesta vapaakauppaa vastaan."

Iskulauseet kajahtavat enemmän ja vähemmän yksiäänisenä kuorohuutona.

Mielenosoituksessa on Suomesta viitisentoista kansalaisjärjestöä, jotka keskittyvät esimerkiksi ympäristöön, kuluttaja-asioihin sekä eläinten oikeuksiin.

Euroopassa sopimusta vastustaa Kronqvistin arvion mukaan noin 400 kansalaisjärjestöä.

"Tämä on laaja liike. Kansalaisyhteiskunnalla tai edes maiden parlamenteilla ei ole pääsyä neuvotteluihin, vaikka on noin 600 yritysmaailman lobbaria, jotka vaikuttavat EU:n komission käytävillä", Kronqvist sanoo.

Yksi vapaakauppasopimusta vastustavien huoli on, että Yhdysvaltojen löyhä elintarvike- ja kemikaaliturvallisuuden vaatimus tulisi Eurooppaan:

"Yhdysvalloissa tuotteet voi laskea markkinoille ja kieltää ne vasta, jos joku vahingoittuu tai kuolee vaikka ruokamyrkytykseen", Kronqvist kuvaa.

Lauantain mielenosoituksessa sen sijaan ei poliisin mukaan vahingoitu kukaan. Joukossa on anarkistien tunnuksena tutuksi tulleita Anonymous-naamareita.

Tällä kertaa ne ovat pääosin otsalla, eikä häiriöitä tule.

"Yksi juopunut häirikkö pyrki kulkueen sivusta mukaan, hänet otettiin kiinni", sanoo komisario Jere Roimu Helsingin poliisista.

Tästä on kyse

 Neuvottelut USA:n ja EU:n välisestä kauppa- ja sijoitussopimuksesta (TTIP) tähtäävät maailman suurimman vapaakauppa-alueen synnyttämiseen.

 Sopimus yhtenäistäisi sääntelyä ja poistaisi tullimaksuja ja kilpailua rajoittavia sääntöjä.

 Sopimus helpottaisi suomalaisten yritysten pääsyä Yhdysvaltain markkinoille.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Katja Kuokkanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää