Kotimaa

Viisi Suomessa sijaitsevaa tonttia on edelleen Venäjän hallussa

Venäjä omistaa Suomessa saksalaisilta takavarikoituja tontteja muun muassa Helsingissä

Tilaajille

Venäjä omistaa Suomessa edelleen viisi tonttia, jotka takavarikoitiin Suomessa asuneilta saksalaisilta toisen maailmansodan jälkeen. Asian vahvistaa Maanmittauslaitos.

Helsingin Sanomat sai haltuunsa listan jatkosodan jälkeen Neuvostoliitolle luovutetusta omaisuudesta. Listan mukaan Neuvostoliitolle luovutettiin yhteensä 144 kohdetta.

Maanmittauslaitos vertasi listaa nykyrekistereihin. Venäjän valtion omistuksessa on yhä kaksi tonttia Helsingin Kulosaaresta. Nämä kuuluivat aikoinaan saksalaiselle asetehtailijalle Willy Daugsille. Tontit ovat kooltaan yhteensä vajaat 2 500 neliötä, ja ne sijaitsevat rannassa.

HS:n tiedossa ei ole, kenen käytössä tonteilla sijaitseva rakennus on. HS kävi rakennuksen ovella tiistaina. Talo ei vaikuttanut olevan vakituisessa asuinkäytössä.

Lisäksi Venäjän valtion nimissä on yhä entinen Saksan suurlähetystön tontti Helsingin Kaivopuistossa. Hieman alle 2 400 neliön tontti sijaitsee Itäisellä Puistotiellä. Siellä toimii nykyisin Venäjän suurlähetystön koulu.

Venäjän valtion nimissä on edelleen myös kaksi tonttia Ahvenanmaalta. Tontit ovat 8,3 hehtaarin ja puolen hehtaarin kokoiset. Tontit omisti suomalais-saksalainen pariskunta.

Maanmittauslaitos vahvisti jo aiemmin viime viikolla (HS 15. 10.), että toisesta tontista lohkottiin kahden hehtaarin kokoinen kolmas tontti Venäjän presidentinhallinnolle vuonna 2009.

Kaikista luovutetuista maista tonttien pinta-alojen suuruutta ei ollut listassa mainittu, joten tiedot pinta-aloista ovat suuntaa-antavia.

Saksalaisomistuksessa olleita tontteja siirtyi eniten venäläisomistukseen Espoosta, Helsingistä, Inkoosta ja Sipoosta.

Etenkin Inkoossa sijainnut Degerbyn kylä kuului lähes kokonaan Neuvostoliitolle luovutettuihin alueisiin. Pääkaupunkiseudulla olleita huviloita taas siirtyi neuvostoliittolaisten diplomaattien asuinpaikoiksi.

Kaikkien Suomessa asuneiden Saksan kansalaisten omaisuus takavarikoitiin ja luovutettiin Neuvostoliitolle jatkosodan jälkeen vuonna 1946. Luovutus koski tonttien lisäksi huoneisto-osakkeita, irtaimistoa ja kaikkea muuta omaisuutta

Takavarikoinnista huolehti sitä varten perustettu Ulkomaalaisen omaisuuden hoitokunta (UOH). UOH:n arkistoa säilytetään Kansallisarkistossa Helsingissä.

Siellä kaikkien papereiden joukossa on hoitokunnassa eri tehtävissä toimineen Ilkka Tapiolan aikanaan laatima selvitys prosessista, jossa saksalainen omaisuus takavarikoitiin ja luovutettiin Neuvostoliiton haltuun.

"Hoitokunta katsoo, ettei tätä selostusta edes osittain voida saattaa julkisuuteen", selvityksen esipuheessa sanotaan.

Raportista ilmenee, että Saksa tai Saksan kansalaiset eivät omistaneet juurikaan kiinteistöjä Suomessa. Luovutettu saksalalaisomaisuus oli kaiken kaikkiaan 7,4 miljardia markkaa. Luovutettujen kiinteistöjen arvo oli siitä 180 miljoonaa.

Merkittävimpiä kiinteistöjä olivat Tapiolan mukaan Vanajan kartanon lisäksi Brännbolstadin kartano Inkoossa ja Lapinlahden tila Pieksämäellä.

Vanhan avioliittolainsäädännön mukaan saksalaisten kanssa naimisiin menneet suomalaisnaiset olivat Saksan kansalaisia. Tällaiset avioliiton kautta saksalaisiksi muuttuneet suomalaisnaiset omistivat osuuksia myös Jollaksen kartanosta Espoossa ja Filppuksen kartanosta Helsingin Malmilla. Kartanoiden maat on sittemmin kaavoitettu tonteiksi ja yleisiksi alueiksi.

Osakkeiden muodossa takavarikoitiin myös kokonaisia kaupunkikiinteistöjä. Sellaisia olivat esimerkiksi Helsingissä osoitteissa Mannerheimintie 110, Lastenlinnantie 9 A, Messeniuksenkatu 1 B ja Neitsytpolku 1 A sijainneet talot.

Luovutettujen kerrostalojen vuokralaiset yleensä irtisanottiin, ja vuokralaiset joutuivat etsimään asuntopulan keskeltä uuden asuinpaikan.

Tästä on kyse

 Maanmittauslaitos vahvisti viime viikolla (HS 15. 10.), että Venäjän presidentinhallinto omistaa kahden hehtaarin kokoisen tontin Ahvenanmaalla Saltvikin kunnassa. Tontin omisti aikoinaan suomalais-saksalainen pariskunta.

 Suomessa asuneiden Saksan kansalaisten omaisuus luovutettiin Neuvostoliitolle vuonna 1946.

 Moni kiinteistöistä on palannut suomalaisomistukseen todennäköisesti kylmän sodan aikana.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää