Kotimaa

Helsingin Sanomille JSN:n langettava päätös virheen korjaamisesta

Helsingin Sanomat sai Julkisen sanan neuvostolta (JSN) langettavan päätöksen. HS julkaisemassa Britannian taloutta käsitelleessä uutisessa oli virhe, jota lehti ei korjannut.

Tilaajille

Helsingin Sanomat sai Julkisen sanan neuvostolta (JSN) langettavan päätöksen virheen korjaamisesta.

HS julkaisi elokuussa uutisen, jossa käsiteltiin Britannian taloutta. Jutussa kerrottiin, että Britannian työllisyysaste on lamavuosia korkeampi, vaikka se on edelleen matalammalla tasolla. Jutussa olivat menneet sekaisin työllisyysasteen ja työllisten käsitteet.

HS ei oikaissut virhettä, vaikka siitä huomautettiin toimitusta.

JSN katsoo asiavirheen olleen olennainen, ja se olisi journalistin ohjeiden mukaan pitänyt korjata viipymättä.

JSN perustelee langettavaa päätöstä myös sillä, että juttu julkaistiin talouteen erikoistuneilla sivuilla. Lukijan on voitava tällöin erityisesti luottaa jutun faktoihin.

Juttu julkaistiin elokuussa otsikolla "Britannian talouskasvu ei näy työntekijän lompakossa" talousosaston pääjuttuna.

Helsingin Sanomat sai toista juttua koskien JSN:ltä vapauttavan päätöksen. Helsingin Sanomien Kuukausiliite esitteli elokuussa "Espanjalainen systeemivirhe" -nimisessä jutussa espanjalaisen valokuvaajan ja hänen valokuviaan, jotka kertoivat maan kiinteistömarkkinoiden lamasta.

Jutussa ollut maininta Espanjan työttömyysluvuista ei ollut täsmällinen, mutta JSN katsoi, että kyse ei ollut olennaisesta asiavirheestä.

Korjaus 11.12. kelo 18.15: Uutista ja sen otsikkoa täsmennetty. JSN:n langettava päätös koskee sitä, että lehti ei korjannut olennaista asiavirhettä, ei itse virhettä.

HS julkaisee JSN:n langettavan päätöksen alla kokonaisuudessaan:

Vastaaja: Helsingin Sanomat
Asia: Virheen korjaus
Ratkaistu: 10.12.2014

Lehti kertoi Britannian taloutta käsitelleessä jutussaan, että maan työllisyysaste on lamavuosia korkeampi, vaikka se on edelleen matalammalla tasolla. Lehti ei pyynnöstä huolimatta korjannut olennaista asiavirhettä.

Kantelu 26.8.2014

Kantelu kohdistuu Helsingin Sanomissa 12.8.2014 julkaistuun uutiseen "Britannian talouskasvu ei näy työntekijän lompakossa". Kantelijan mukaan jutussa todetaan, että "Työllisiä on jo yli 30 miljoonaa, enemmän kuin koskaan aiemmin". Tässä yhteydessä jutussa todetaan, että "Työllisyysaste on jo peräti neljä prosenttia korkeampi kuin finanssikriisin iskiessä Eurooppaan 2008". Tämä työllisyysastetta koskeva väite on kantelun mukaan väärä, ja se antaa pahoin harhaanjohtavan kuvan Britannian työllisyystilanteesta. Työllisyysaste on Britanniassa yhä selvästi alempi kuin vuonna 2008 eikä "peräti neljä prosenttia korkeampi".

Kantelija huomautti jutun kirjoittajaa virheestä julkaisua seuraavana päivänä. Koska virhettä ei korjattu, kantelija lähetti noin viikkoa myöhemmin korjauspyynnön lehden toimitukseen. Lehti ei kantelijan mukaan reagoinut sähköpostiin eikä korjannut olennaista asiavirhettä.

Helsingin Sanomien vastaus 7.11.2014

Päätoimittaja Kaius Niemi myöntää, että työllisyysasteen ja työllisten käsitteet ovat tahattomasti sekoittuneet jutussa. Siinä missä työllisiä on jutun tekohetkellä elokuussa 2014 ollut noin neljä prosenttia enemmän kuin elokuussa 2008, työllisyysaste on ollut elokuussa 2008 korkeampi kuin elokuussa 2014. Vaikka tieto työllisyysasteesta oli virheellinen, päätoimittaja Niemi ei katso sen olleen – asiayhteys ja jutun pääsisältö huomioiden – Journalistin ohjeissa tarkoitettu olennainen asiavirhe.

Helsingin Sanomat perustelee näkemystään seuraavasti:
1) Kirjoituksessa kerrotaan, että eurooppalaisittain Britannian työllisyystilanne on erittäin hyvä ja että vain kuudessa EU-maassa työttömyysaste on Britanniaa alhaisempi. Yksittäinen virhe työllisyysasteessa ei siis anna lukijoille ”pahoin harhaanjohtavaa kuvaa” Britannian työllisyystilanteesta; onhan työllisten lukumäärä kasvanut vuodesta 2008 noin 3,5 prosenttia.

2) Kirjoituksen pääasiallinen aihe ei ole Britannian työllisyysaste eri vuosina, vaan se, kuinka nopean talouskasvun ja alhaisen työttömyyden Britanniassa palkat eivät nouse. Myös jutun ”Tästä on kyse” -osiossa on esitetty jutun pääasiallista aihetta koskevia avainlukuja, joihin työllisyysaste ei sisälly. Yksittäinen virhe työllisyysasteessa ei vaikuta olennaisesti kirjoituksen antamaan kokonaiskuvaan.

Päätoimittaja Kaius Niemi viittaa myös Julkisen Sanan Neuvoston 17.9.2014 antamaan ratkaisuun (5488/SL/14), jossa neuvosto totesi, että ao. kantelun kohteena olleessa jutussa tapahtunut ”prosentin” ja ”prosenttiyksikön” käsitteiden sekoittuminen ei ollut olennainen asiavirhe, joka olisi tullut oikaista.

Ratkaisu

JO 20: Olennainen asiavirhe on korjattava viipymättä ja niin, että se tavoittaa mahdollisimman kattavasti virheellistä tietoa saaneen yleisön. Korjaus on julkaistava sekä tiedotusvälineen toimituksellisilla verkkosivuilla että julkaisussa tai kanavassa, jossa virhe on alun perin ollut.

Korjauksen huomioarvo on suhteutettava virheen vakavuuteen. Jos jutussa on useita asiavirheitä tai jos virheestä voi aiheutua suurta vahinkoa, toimituksen tulee julkaista uusi juttu, jossa virheellinen tieto yksilöidään ja korjataan.

Verkossa olennaisen virheen korjaamiseksi ei riitä virheellisen tiedon tai jutun poistaminen, vaan yleisölle on kerrottava virheestä sekä miten ja milloin se on korjattu.

Tiedotusvälineen on suotavaa tehdä yleisölle selväksi ne käytännöt ja periaatteet, joiden mukaan se korjaa virheensä.

Helsingin Sanomien juttu julkaistiin talousosaston pääjuttuna. Siinä väitettiin, että palkat eivät nouse, vaikka Britannian talouskasvu on Euroopassa huippuluokkaa. Jutussa todettiin muun muassa, että ”Työllisiä on jo yli 30 miljoonaa, enemmän kuin koskaan aiemmin” ja ”Työllisyysaste on jo peräti neljä prosenttia korkeampi kuin finanssikriisin iskiessä Eurooppaan 2008”. Todellisuudessa työllisyysaste oli vielä vuotta 2008 matalammalla tasolla. Toimitusta pyydettiin korjaamaan virhe.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että kyseessä oli olennainen asiavirhe. Se olisi pitänyt korjata välittömästi, kun toimitus sai siitä tiedon. Juttu käsitteli Britannian taloutta ja se julkaistiin talouteen erikoistuneilla sivuilla. Lukijan on voitava tällöin erityisesti luottaa jutun faktoihin. Päätoimittajan viittaus neuvoston aiempaan päätökseen (5488/SL/14) ei päde tässä yhteydessä. Lukija ei mitenkään voi HS:n jutun asiayhteydestä päätellä, että siinä oli sekoitettu toisiinsa työllisyysasteen paraneminen ja työllisten määrän kasvu.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Helsingin Sanomat on rikkonut hyvää journalistista tapaa ja antaa lehdelle huomautuksen.

Ratkaisun tekivät:
Risto Uimonen (pj), Kalle Heiskanen, Liina Matveinen, Timo Huovinen, Ulla Järvi, Anssi Järvinen, Eeva Ruotsalainen, Lauri Karppi, Pasi Kivioja, Veera Ristikartano, Riitta Ollila, Jaakko Ujainen ja Heikki Vento.


  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Julkisen sanan neuvosto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää