Kotimaa

Suomi hiljentyy joulunviettoon – HS kokosi oleelliset tiedot joulusta

HS kokosi tärkeimmät tiedot joulusta meillä ja muualla, ennen ja nyt.

Tilaajille

KAUPAT JA LIIKENNE JOULUNA

Joulu muuttaa kauppojen aukioloaikoja ja monet kaupat joutuvat pitämään ovensa kiinni pyhien aikana. Myös julkinen liikenne hiljenee joulupyhinä.

Lue lisää aukioloajoista ja julkisesta liikenteestä.

 

 

JOULUKUUSET JA KUUSIKAUPPA

Tänäkin jouluna myydään arviolta 800 000 kotimaista joulupuuta. Myynnin arvo on reilut 30 miljoonaa euroa. Noin 300 000 suomalaista hakee kuusen omasta metsästä. Tuontipuita on myyty viime vuosina 100 000150 000.

Lue lisää kuusikaupasta ja kuusien hinnoista.

Joulukuusikauppa on aikaistunut. Perinteisesti joulukuusi kannetaan sisälle vasta aattoaamuna, mutta nykyisin moni suomalainen hankkii kuusen jo marraskuun puolella.

Lue lisää kuusikaupan aikatauluista.

Joulukuusen historia on lähes 200-vuotinen. Uskonnolliset piirit tuomitsivat kuusen pitkälle 1900-luvulle. Puun tupaansa kantaneita pidettiin perkeleen palvelijoina.

Lue lisää joulukuusien historiasta.

 

JOULURUUAT

Joulun ruokiin on kymmeniä herkullisia vaihtoehtoja. HS:n ruokatoimitus kokosi paketiksi joulun tärkeimmät perinteiset ruokaohjeet ja uudet reseptit.

Lue jouluruokareseptit tästä.

 

JÄTTEET JA LAJITTELU

Tiedätkö mitä tehdä lahjapapereille ja kinkun rasvalle? HS kertoo yleisimmistä virheistä joulujätteiden lajittelussa.

Lue jätteiden lajittelusta tästä.

 

JOULUN MENOLIIKENNE

Joulun menoliikenne ei ole läheskään yhtä ruuhkaisaa kuin juhannusliikenne. Matkan varrelta autoilijat ostavat yleensä tuulilasinpesuainetta.

Lue lisää joululiikenteestä tästä ja vinkit perhematkalle tästä.

 

JOULULAHJOJEN OSTAMINEN

HS:n kyselyn mukaan suomalaiset ostavat joululahjoja keskimäärin 270 eurolla. Alle kolmasosa vastanneista lämpenee aidolle joulukuuselle. Selvästi yli puolet vastasi kuusikysymykseen "ei lainkaan kuusta". 15 prosenttia suosii tekokuusta.

Lue lisää HS:n verkkokyselystä.

Joululahjojen ei tarvitse olla uusia. Nykyään suositaan myös kierrätyslahjoja. HS listasi parhaat apajat.

Lue lisää parhaista kierrätyslahjojen ostopaikoista.

Jos joululahjaostoksista haluaa saada mahdollisimman paljon hyvää suomalaiselle kansantaloudelle, asiantuntijat suosittelevat ostamaan suomalaisia palveluja.

Lue lisää mitä 50 euron joululahjaostos saa aikaan kansantaloudelle.

Ihmisten auttamishalu on lisääntynyt ihmisten taloudellisen tilanteen kiristyessä.

Lue lisää joulukeräyksistä.

Lahjoituksen saanut yksinhuoltaja iloitsee saamastaan Tallinnan-matkasta. Perheen lapsista useammalla on jokin pitkäaikaissairaus, mikä lisää arjen haasteita.

Lue lisää 33-vuotiaan Eevan joulusuunnitelmista kuuden lapsen yksinhuoltajana.

Yritykset muistavat henkilöstöään yhä harvemmin tai asiakkaitaan edes joulukortein. Sen sijaan joululahjarahat pannaan hyvään tarkoitukseen.

Lue lisää, mihin yritykset ohjaavat joululahjarahojaan.

Helsingin Sanomat selvittää suomalaisten joulunviettotapoja. Vastaa kysymyksiin klikkaamalla tästä.

HS:n soiva joulukalenteri löytyy täältä.

AUTTAVA PUHELIN

Useat auttavat puhelimet eivät sulkeudu joulunakaan, joista erilaisissa kriisitilanteissa saa keskusteluapua ja ohjausta.

Lue lisää auttavista puhelimista.

 

JOULU ULKOMAILLA

Yhdysvalloissa tämän joulun hitti on mauton villapaita. Pari-kolmikymppiset amerikkalaiset kilpailevat siitä, kellä on joulun alla pahinta päällä. Vaatekauppias Stan Darke tilasi täksi syksyksi tukuista 1 600 jouluvillapaitaa, ja viikko ennen joulua jäljellä oli enää parisataa.

Lue lisää kauheista villapaidoista.

Myös joulukoristelu voi mennä joidenkin mielestä olla mauttomuuden puolelle Yhdysvalloissa. Ennen joulua amerikkalaiset esikaupungit loistavat sateenkaaren väreissä. Innostuneita koristelijoita löytyy sekä köyhiltä että vaurailta alueilta.

Katso, miten yhdysvaltalaiset ovat koristelleet kotejansa jouluksi.

Ruotsissa Gävlen olkipukin historia on epäonninen. Joka vuosi gävleläiset saavat pelätä, selviääkö pukki joulun yli.

Lue tästä Gävlen olkipukin historiasta.

Portugalissa talouskasvusta kertoo lisääntynyt turskan menekki. Portugalilaiset ahmivat kansallisherkkuaan tänä jouluna enemmän kuin viime vuonna.

Lue lisää portugalilaisten jouluruokaperinteestä.

Suomessa koristelu on hillitympää kuin Yhdysvalloissa. Helsingin Esplanadilla valohimmelit valaisevat jouluna. Kyseessä on kaupungin jouluvalaistuksen suunnitteluhanke.

Lue lisää valohimmeleistä.

 

JOULU ENNEN

Vuonna 1944 elettiin karua joulua, ainakin Helsingin Sanomissa olleiden lehti-ilmoitusten perusteella. 70 vuotta sitten hätä oli eri suuruusluokkaa kuin nyt.

Katso kooste vuoden 1944 joulun lehti-ilmoituksista.

Eduskunta on ahkera joulukorttien lähettäjä. Tänä vuonna eduskunnasta lähetettiin 200000 korttia ja ne loppuivat kesken.

HS esittelee tässä aikaisempien vuosien joulukortit.

Viisikymmentä vuotta sitten kerrottiin HS:ssä kynttilöiden valamisen olevan helppoa ja hauskaa. Nykytietämyksen mukaan ne kuitenkin saastuttavat ja voivat ylläpitää lapsen infektiokierrettä.

Lue lisää kynttilöiden polttamisen terveysriskeistä.

 

 JOULU EI OLE AINA KAIKILLE ILOJUHLA

"Muistan ystäväni soiton kolme päivää eroni jälkeen. 'Oletko tullut miettineeksi, että jatkossa voit joutua viettämään jouluja ilman lapsia?' kirjoittaa Mervi Lamminen.

"Näin punaista, heittäydyin sängylle ja itkin. Joulun lapset tulivat isän kanssa vuoteen äärelle käsi kädessä ihmettelemään, tuliko äidille nyt paha mieli", kertoo taiteilijaprofessori Virpi Suutari.

Kun Veera Valta oli eronnut, hän vietti joulun yksin itseään säälien. Asiantuntijalla on parempi neuvo eronneiden jouluun: Hemmottele itseäsi. Ja muista, ettei joulu ennen eroakaan aina tuntunut hyvältä.

Lue asiantuntijan neuvot tästä.

 

JOULUPUKKI

Mitä suomalaisilla on joulupukkia vastaan? Joulupukki on suomalaisille kuin peräkammarin poika tai hassahtanut eno, jota ei mielellään esitellä. Miksi suomalaiset eivät ymmärrä joulupukin arvoa?

Lue lisää suomalaisesta joulupukista.

Joulupukki vieraili HS:n Studio Kulmapöydässä viime viikolla. Pukin mukaan suomalaiset puoluejohtajat ovat olleet kilttejä ja tulevat saamaan lahjoja.

Lue tästä, mitä lahjoja pukki puoluejohtajille lupaa.

 

JOULUMUSIIKKI

Wham!-yhtyeen Last Christmas oli jälleen viime vuonna yksityisten radioiden soitetuin joululaulu.

Katso tästä lista radioiden soitetuimmista joululauluista.

 

JOULUINEN HELSINKI KIRJALLISUUDESSA

Jouluun sijoittuvissa romaaneissa ja muistelmissa käydään kadonneissa taloissa ja kosteissa joulujuhlissa ja ajellaan kaduilla, joilla useimmiten sataa pehmeää lunta.

Lue lisää jouluisista kirjoista täältä.

 

 

Koostanut Tomi Peurakoski HS

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Joulu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää