Kotimaa

Joulurauhan julistus ei ole Turun yksinoikeus

Renessanssin kokenut jouluperinne on vahva etenkin Länsi-Suomen rannikolla.

Tilaajille

Hiekoitettu lumi peittää alleen Raatihuoneentorin mukulakivet Vanhassa Porvoossa. Tuomiokirkko pilkistää rakennusten välistä oikealla, Porvoonjoki vasemmalla, ja lyhtyvalaisimet kiertävät pitkin vanhojen rakennusten julkisivuja.

Tänään keskiviikkona kalteva tori täyttyy sadoista kuulijoista, kun kunnanvaltuuston puheenjohtaja Mikaela Nylander (r) julistaa joulurauhan kello 16.

"Kaikki eivät kuitenkaan tiedä, että Porvoossakin julistetaan joulurauha", Nylander sanoo.

"Silti tapahtuma on suosittu. Ihmiset tulevat tänne hakemaan tunnelmaa, jota on ehkä enemmän kuin Turussa."

Joulurauhaperinne kukoistaa elinvoimaisena ainakin Torniossa, Raumalla, Naantalissa sekä useassa muussa suomalaisessa kaupungissa, vaikka media tähyää lähinnä Brinkkalan parvekkeelle Turkuun. Turussa julistettiin joulurauha perinteisin menoin kello 12.

Ruotsin vallan aikaan tapa oli kaupungeissa yleinen, ja joulurauha lopetti työn ja kaupankäynnin jouluaatosta Nuutinpäivään. Tapa kuitenkin unohtui, ja vain Turussa se on säilynyt liki katkeamattomana aina 1300-luvulta. Viime vuosikymmeninä joulurauha koki renessanssin.

"Kyllä se on jollakin tavalla meidän ajassa, että halutaan kaivella omia juuria ja löytää oma paikka maailmanhistorian suuressa virrassa", sanoo Suomen Rooman-instituutin johtaja, dosentti Tuomas Heikkilä. Heikkilä on tutkinut joulurauhan historiaa ja kirjoittanut kirjan Suomen Turku julistaa joulurauhan.

"Turkulainen traditio on pitänyt pintansa. Sen myötä perinteestä on tullut houkuttelevampi niissäkin kaupungeissa, joissa se aiemmin on ollut voimassa."

Heikkilästä on mielenkiintoista, että keskiajalla yleiseurooppalainen tapa tuntuu kadonneen muualta tyystin. Ruotsissakin televisioidaan vain Turun julistus.

Joulurauhan julistusten käytännöt poikkeavat toisistaan. Porvoossa ja Turussa julistuskielinä ovat suomi ja ruotsi, Uudessakaupungissa ja Naantalissa vain suomi. Porvoossa ja Uudessakaupungissa julistus noudattaa Turun tekstiä, mutta esimerkiksi Raumalla ja Porissa on käytössä muunnelma.

"Eikä kenelläkään, olkoon hän ylhäinen taikka alhainen, köyhä taikka rikas, ole oikeutta lähimmäisensä joulurauhaa rikkoa taikka sitä häiritä."

Porin joulurauhan julistus polveilee Turun tunnetumpaa mantraa ponnekkaammin. Suomen vanhimpiin lukeutuva perinne onkin säilynyt ehkä muuntautumiskykynsä ansiosta.

"Siihen on ympätty aina kulloinkin tärkeinä pidettyjä seikkoja. Se rauha, mikä tänä vuonna kuullaan, on hyvinkin erilainen kuin mitä se oli 200 vuotta sitten", Heikkilä sanoo.

Nykyään julistuksen merkitys on symbolinen.

"Se on meillä perinne ja ihan keskeinen osa joulunviettoa, jota haluamme vaalia. Sen tausta on silti tänäkin päivänä hyvä muistaa", sanoo Uudenkaupungin kaupunginjohtaja Atso Vainio.

Listaa joulurauhan julistavista kaupungeista ei tunnu olevan kellään. Perinne on

myös levinnyt esimerkiksi Tampereelle ja Vantaalle, joissa sillä ei ole vuosisataisia juuria.

Joulurauhan julistusta katsotaan myös ulkomailla Yle Areenan, SVT Worldin ja TV Finlandin välityksellä. Sveitsissä asuva Ilmo Kalkas kertoo, ettei yksikään julistus ole jäänyt 23 ulkomaanvuoden aikana katsomatta.

"Minulle julistus on tärkeä osa sitä joulun henkeä. Olen syntyjäni turkulainen, ja olen lapsena ollut paikallakin."


Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää