Kotimaa

Kapina Puolustus­voimissa: Suomen EU:lle lupaamat kopterit uhkaavat jäädä maahan

Osa Puolustusvoimien helikopteriosastosta ei halua sitoutua EU:n kriisinhallintatehtäviin

Tilaajille

Puolustusvoimat on ajautunut kiusalliseen tilanteeseen, kun osa helikopteriosaston henkilöstöstä ei halua osallistua EU:n pohjoismaisen taisteluosaston kriisinhallintatehtäviin.

Suomi on luvannut antaa helikopteriosaston taisteluosaston käyttöön. Kopteriosaston henkilöstöstä kuitenkin viidennes on ilmoittanut, etteivät he suostu sitoutumaan kriisinhallintatehtäviin lähtöön.

Suomi on luvannut taisteluosastoon neljä NH90-helikopteria haavoittuneiden evakuointitehtäviin. Lähes 70 hengen helikopteriosasto on myös harjoitellut mahdollista lähtöä varten.

Kriisinhallintatehtävät ovat vapaaehtoisia, eikä ketään voida pakottaa niihin. Kieltäytyneiden joukossa on erikoishenkilöstöä, kuten mekaanikkoja. Koptereita ei voi lennättää ilman heitä, eikä heille löydy korvaajia siviilistä.

Epätietoisuutta on nyt siitä, miten hyvin Suomi pystyisi täyttämään lupauksensa EU:lle. Suomen puoli vuotta kestävä valmiusvuoro EU:n pohjoismaisessa taisteluosastossa alkoi tammikuun alussa. Taisteluosaston pitäisi kyetä siirtymään kriisialueelle kymmenen päivän sisällä EU:n neuvoston päätöksestä.

HS:n tiedon mukaan taustalla on myös riita kriisinhallintatehtävistä maksettavista korvauksista. Erikoistehtäviä hoitava tekninen henkilöstö haluaa paremman korvauksen, eikä puolustushallinto ole siihen suostunut.

Puolustusvoimilla on kolme lakisääteistä tehtävää: oman maan puolustaminen, muiden viranomaisten avustaminen ja kansainvälinen kriisinhallinta.

Maavoimien operaatiopäällikkö Petri Hulkko kirjoitti viikonloppuna Itä-Savossa julkaistussa kolumnissaan, että Suomen lainsäädännössä on tässä kohdin "valuvirhe".

"Onhan se aika ihmeellistä, että meille on laissa käsketty kolme tehtävää, joista kahteen on pakko osallistua, mutta yhteen ei ole pakko yksilötasolla osallistua", Hulkko sanoi HS:lle.

"Kun sotilas lähtee sotilasuralle, niin hän tietää, että hän voi lähteä sotilaalliseen kriisinhallintatehtävään, mutta se perustuu vapaaehtoisuuteen. Hän voi perua sen esimerkiksi päivää ennen lähtöä tai tulla kesken pois, eikä siitä ole seuraamuksia."

Hulkko haluaa, että kriisinhallintatehtäviin osallistuminen tehtäisiin palkatulle henkilökunnalle pakolliseksi. Pakollisuus tarkoittaisi käytännössä uuden lainsäädännön laatimista.

Prikaatikenraali Hulkko johtaa suomalaisia kriisinhallintaoperaatioita Maavoimien esikunnasta käsin. Hulkko on palvellut myös komentajana Utin jääkärirykmentissä, jonne maavoimien NH90-helikopterit on sijoitettu.

Puolustusministeri Carl Haglund (r) ei halua kommentoida helikopteriosaston tilannetta. Haglundin mukaan hänen oma kuvansa kriisinhallintatehtäviin rekrytoinneista ei täysin vastaa Hulkon näkemystä.

"On ollut yksittäisiä tehtäviä, joihin on ollut vaikea rekrytoida, mutta iso kuva on se, että meillä on ollut helppo löytää ihmisiä."

Haglund myöntää, että pakollisuutta on kantahenkilökunnan osalta pohdittu.

"On ihan hyvä, että asiasta voidaan keskustella. Tämä on varmasti herkkä asia kantahenkilöstölle ja heitä edustaville järjestöille", Haglund sanoo.

"Tämä ei ole asia, josta voidaan yksipuolisesti sopia, vaan tämä on ennen kaikkea työmarkkinakysymys, vaikka teoriassa voitaisiin säätää sellainen laki."

"Tulevaisuudessa voi nousta esiin tarve, että ainakin tietyissä tehtävissä voisi olla mahdollista sitoutua sopimuksen kautta."

Suomi on EU:n taisteluosaston valmiusvuorossa

 Suomi osallistuu EU:n taisteluosaston valmiusvuoroon 1. 1.–30. 6. 2015.

 Ruotsin johtamaan NBG15-osastoon (Nordic Battle Group) kuuluvat lisäksi Norja, Irlanti, Viro, Latvia ja Liettua.

 Suomi on luvannut taisteluosastoon neljä NH90-helikopteria ja lähes 70 sotilasta.

 EU:n taisteluosastoja ei ole koskaan käytetty.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jarmo Huhtanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  5. 5

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää