Kotimaa

Turvallisuus on vaalien kärkiteema

Kansanedustajat arvioivat, että myös talous, työllisyys ja maahanmuutto puhuttavat vaalikampanjoissa

Tilaajille

Eduskuntavaaleihin on aikaa kolme kuukautta. Helsingin Sanomat kysyi eduskuntapuolueilta, mitkä konkreettiset asiat nousevat vaalien alla kaikkein tärkeimmiksi.

 

Jouko Jääskeläinen, kd

kansanedustaja, Vantaa

"Tässä talossa [eduskunnassa] tullaan vääntämään siitä, miten kunnat kestävät tässä taloustilanteessa, kun tulee sote-uudistusta ja päivähoitouudistusta. Miten kunnat pystyvät huolehtimaan hyvinvointiyhteiskunnastamme?"

"Vaaliväittelyssä nousevat turvallisuuskysymykset: Suomen puolustuspolitiikka, puolustusmäärärahat, liittoutumiskysymykset, terrorismi, poliisin voimavarat. Se on kokonaisvyyhti, että miten voidaan ennakoida asioita. On Ukraina ja Pariisi ja islamin asema demokraattisessa yhteiskunnassa versus Suomen poliisin resurssit."

"Suuri yleisö ei mene vaaleihin taloustilanne edellä. Väitän, että suuri yleisö ajattelee, että saako kunnasta terveyspalvelutja koulut. Ihmiset kauhistelevat talousuutisia vasta, kun on tulossa lopputili tai lomautuksia."

"Sote-uudistuksesta mietitään, että onkohan se hyvä uudistus. Hyvinvointivaltion rahat ja turvallisuus ovat ihmisten sydämiä lähinnä."

 

Antti Kaikkonen, kesk

kansanedustaja, Tuusula

"Kärkiteemat muodostuvat kolmen t:llä alkavan sanan ympärille: talous, työllisyys ja turvallisuus. Näistä pitäisi keskustella ja uskon, että nämä nousevat keskeisiksi vaalikeskustelun aiheiksi. Tosin jokin yllättäväkin aihe voi viime metreillä nousta, mutta peruskeskustelu käydään pitkälle näiden ympärillä."

"Turvallisuudella tarkoitan myös sisäistä turvallisuutta, mutta painotan kansainvälistä tilannetta, kuten Venäjä-suhteita. Nato-kysymystä ei voi välttää."

"Sisäinen turvallisuus voi nousta, jos jotain ikävää sattuu ennen vaaleja kotimaassa."

"Me olemme eläneet heikon talouskasvun aikaa, ja maassa on satoja tuhansia työttömiä. Oleellista on keskustella, millä Suomen suunta saadaan nousuun."

"Varmasti konkreettisia poliittisia ratkaisuja tulee, joitakin uusia porkkanoitakin, ehkä vähän keppiäkin ja uusia veroratkaisuja. Itse peräänkuulutan uutta henkistä ilmapiiriä, että lähdetään nostamaan maata suosta."

 

Hanna Mäntylä, ps

kansanedustaja, Tornio

"Uskon, että keskusteluun nousevat rakenteelliset uudistukset. Sote-uudistus, työmarkkinoiden uudistaminen, kuntien tehtävien uudistaminen ja puolustuspolitiikka nousevat keskiöön sekä Suomen asema osana EU:ta ja sen osoittama Suomen tulevaisuus."

"EU-politiikan pitäisi olla rakas teema muillekin kuin meille, kun sillä on niin suuri vaikutus Suomen lainsäädäntöön ja meidän järjestelmiimme. Se pitää ottaa vakavasti."

"Jos ajatellaan sote-uudistusta tai kuntien tehtäviä, niillä kaikilla on merkitystä ihmisten arjessa. Pitää osata keskustella ihmisten kanssa arkielämän asioista ja ongelmista."

"Itse tulen nostamaan esiin sosiaalista oikeudenmukaisuutta, rakenteellisten uudistusten tarpeita ja maahanmuuttokysymyksiä siltä kannalta, että missä on meidän maailmanparannuksemme taso: kuinka paljon ja ketä voidaan auttaa."

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Martta Nieminen
 • Olli Pohjanpalo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää