Kotimaa

Yli 70 ammattiliittoa pohtii "superjärjestöä"

Valmistelukokoukseen on kutsuttu edustajat kaikista ammattiliitoista ja palkansaajakeskusjärjestöistä

Tilaajille

Uutta työmarkkinoiden jättijärjestöä kätilöidään laajalla rintamalla perjantaiaamuna, kun joukko ammattiliittoja kerääntyy yhteiseen kokoukseen Helsinkiin.

Paikalle on kutsuttu edustajat kaikista ammattiliitoista ja palkansaajakeskusjärjestöistä. Keskiviikkoon mennessä kokoukseen oli ilmoittautunut yhteensä 72 ammattiliittoa. Kaikkiaan liittoja on 80.

Ilmoittautuneista 25 tulee korkeasti koulutettujen keskusjärjestöstä Akavasta, 24 Suomen ammattiliittojen keskusjärjestöstä SAK:sta ja 18 Suomen toimihenkilökeskusjärjestöstä STTK:sta. Lisäksi ilmoittautuneiden joukossa on muutama keskusjärjestöihin kuulumaton niin sanottu villi liitto.

Vaikka Akavasta on runsaasti liittoja paikalla, liittymistä uuteen, mahdollisesti syntyvään "superjärjestöön" on tähän mennessä ajanut näkyvämmin vain Insinööriliiton puheenjohtaja Pertti Porokari, joka on myös Ylempien toimihenkilöiden eli YTN:n puheenjohtaja.

Myös perjantain valmistelukokouksen puheenjohtajista yksi on Porokari. Muut kaksi ovat SAK-laisen Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ja STTK-laisen Vakuutusväen liiton puheenjohtaja Liisa Halme.

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder kannattaa vakaasti Akavan itsenäisyyttä. Fjäder on kertonut uskovansa, että pitkällä aikavälillä työntekijöiden liitot jakautuvat kolmen sijasta kahteen järjestöön. Toiseen menisivät korkeakoulutetut ja toiseen ammattikoulun käyneet.

Kaikkiaan Akavassa on 35 liittoa. Osaa liitoista perjantain kokous onkin kiinnostanut lähinnä siksi, että varsinaisten yhdistymisaikeitten lisäksi siellä on luvattu puhua myös muusta yhteistyöstä keskusjärjestöjen ja liittojen välillä.

Useissa Akavan liitoissa uskotaan, että korkeakoulutettujen ääni hukkuisi teollisuusliittojen joukoissa.

Esimerkiksi ekonomien liitto eli Suomen Ekonomit ei ole perjantain kokoukseen edes ilmoittautunut, koska se aikoo pysyä Akavassa.

"Meillä on nyt parempaakin tekemistä eli keskitymme uuden brändimme kirkastamiseen", sanoo Suomen Ekonomien toiminnanjohtaja Hanna-Leena Hemming.

Ekonomi-brändi kertoo Hemmingin mukaan osaamisesta ja asiantuntijuudesta. Samalla vahvistuu ekonomikoulutuksen ja –tutkinnon imago.

Sen sijaan SAK:n ja STTK:n liitot ovat laajemminkin yhdistymishankkeen takana. Suurjärjestön on toivottu vahvistavan palkansaajien asemaa suhteessa työnantajiin eli lähinnä Elinkeinoelämän keskusliittoon EK:hon.

Yhdistymisen myötä on arvioitu myös syntyvän säästöjä esimerkiksi hallintomenoissa.

Sekä SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly että STTK:n puheenjohtaja Antti Palola ovat suhtautuneet myönteisesti järjestöjen yhteistyön syventämiseen.

Uutta palkansaajien suurliittoa on väläytelty vuosien saatossa aiemminkin.

Asia eteni marraskuun lopulla, kun 22 ammattiliittoa kertoi suunnittelevansa uutta yhteistä keskusjärjestöä. Heillä on jäseniä noin 1,5 miljoonaa, mikä on yli puolet Suomen järjestäytyneistä työntekijöistä.

EK:sta palkansaajien hanketta on kommentoitu lähinnä niin, ettei sillä ole kovin suurta merkitystä Suomen työehtosopimusten neuvottelujärjestelmään, koska työnantajien tavoitteena on edetä kohti toimialakohtaisia neuvotteluja ja mahdollisimman lähelle työpaikkoja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työmarkkinat
 • Marjukka Liiten

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää