Kotimaa    |   HS-analyysi

Keskusta törmää mielikuvamuuriin erityisesti Helsingissä

Helsingissä puolue havittelee nyt Rehnin johdolla kolmea kansanedustajaa

Tilaajille

Keskustassa repesi riemu, kun europarlamentaarikko Olli Rehn vahvisti asettuvansa eduskuntavaaliehdokkaaksi Helsingissä.

Vaikka puolue porskuttaa nyt gallupien kärjessä, Helsinki on edelleen sille vaikea paikka.

Nyt keskustalla on Helsingistä vain yksi kansanedustaja. Kevään 2011 vaaleissa valittu Mari Kiviniemi lähti viime syksynä OECD:n pääsihteeriksi. Hänen tilalleen nousi Terhi Peltokorpi, joka on taas ehdolla.

Keskustan tavoitteena on ollut saada Helsingistä kaksi edustajaa, mutta Rehnin ehdokkuus innosti puoluesihteeri Timo Laanisen puhumaan kolmesta.

"Hienoa Olli Rehn! Kovalla työllä sinulla on hyvät mahdollisuudet keskustan listan kakkoseksi Helsingissä", Paula Lehtomäki hehkutti lyhytviestipalvelu Twitterissä.

Lehtomäki näkee itsensä siis ykköspaikalla.

Rehn ja Lehtomäki ovat selkeästi keskustan kärkiehdokkaita Helsingissä, mutta ehdolla oleva Laaninenkin pyrkii tosissaan eduskuntaan. Keskustan ehdokkaiden joukossa on myös terveysvalistaja numero yksi, professori Pekka Puska.

Mikä sitten on syy keskustan heikkoon menestykseen Helsingissä? Lehtomäen mukaan se on voimakas "mielikuvamuuri". Tätä vastaan on taisteltu pitkään – ja taistellaan edelleen.

Helsinkiin on muuttanut paljon ihmisiä keskustan vahvoilta kannatusseuduilta, mutta Helsingissä he hylkivät keskustapuoluetta.

Keskusta nähdään pääkaupungissa edelleen maaseudun ihmisten puolestapuhujana.

Rehnin ilmoitus tuli sopivaan aikaan – juuri kun näyttää siltä, että kokoomuksessa on täysi sekasorto.

Kokoomuksen kannatus putosi Ylen kyselyssä Sdp:n taakse. Lisäksi tuli uutinen, jonka mukaan helsinkiläinen kansanedustaja, elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) saattaa siirtyä syksyllä Euroopan investointipankkiin.

Keskustassa nähdään, että jos Vapaavuori ei ole ehdolla, hänen kannattajistaan osa ehkä siirtyy Rehnin leiriin. Vapaavuori ja Rehn ovat suunnilleen samanikäisiä taloudesta ja elinkeinoelämästä kiinnostuneita yrittäjähenkisiä miehiä.

Vapaavuori sai viime eduskuntavaaleissa 11 000 ääntä, ja hänestä povattiin näiden vaalien ääniharavaa. Vain konkari Ben Zyskowicz meni viimeksi Helsingissä Vapaavuoren edelle yli 13 000 äänellään.

Helsingin kokoomuksessa vakuutetaan, että ehdokaslistalle on tarjolla "raskaan sarjan nimiä", jos Vapaavuori ei asetu ehdolle.

"On muutama kovempi nimi, joiden kanssa neuvotellaan", sanoo toiminnanjohtaja Janne Pesonen.

Harry "Hjallis" Harkimoa on tiettävästi houkuteltu ehdokkaaksi Uudellemaalle, mutta miksei hän kävisi Helsinkiin? Joidenkin mielestä se ei sovi, koska hänen poikansa Joel Harkimo on myös ehdolla.

Vapaavuoren lähtö olisi silti suuri menetys. Eräs kokoomusaktiivi tokaisee, että näillä kannatuksilla Helsingissä on turha haaveilla seitsemästä paikasta.

Kokoomuksen piiritoimistossa minimitavoitteena pidetään edelleen seitsemää paikkaa. Olihan kaudella 2007–2011 kokoomuksella Helsingistä kahdeksan kansanedustajaa. Määrä putosi viime vaaleissa kuuteen.

Kokoomuksen ehdokkaista kansanedustaja Pertti Salolaista pidetään melko varmana läpimenijänä. Sosiaali- ja terveysministeri Laura Rätykin kuuluu jo kokoomuksen koviin nimiin ja mennee läpi. Myös Sari Sarkomaa saanee jatkopaikan.

Demareilla ja vihreillä on nyt Helsingissä kummallakin neljä edustajaa. Rakel Hiltunen jää pois kisasta, mutta takaisin eduskuntaan yrittää Tuula Haatainen. Eero Heinäluoma, Päivi Lipponen ja Erkki Tuomioja haluavat jatkaa. Pentti Arajärvi on kova kilpailija, mutta myös Pilvi Torsti ja Nasima Razmyar ovat vahvoja ehdokkaita.

Vihreiden tilanne vaikeutui, koska Osmo Soininvaara ja Anni Sinnemäki eivät ole enää ehdolla. Pekka Haaviston läpimenoa voi pitää varmana, samoin Outi Alanko-Kahiluodon. Sinnemäen tilalle eduskuntaan noussut Johanna Sumuvuori saanee myös jatkopaikan. Listalla on useita Helsingin kaupunkipolitiikassa näkyviä ehdokkaita Emma Karista Tuomas Rantaseen.

Perussuomalaisilla on nyt kolme paikkaa. Vaalivaltti Helsingissä tullee olemaan europarlamentaarikko Sampo Terho. Myös kansanedustajat Tom Packalén ja Mika Raatikainen ovat ehdolla

Vasemmistoliitto pitänee kaksi paikkaansa. Paavo Arhinmäki oli viime vaalien ääniharava. Silvia Modigin asema on edelleen vahva, mutta myös Dan Koivulaakson ja Heikki Patomäen mahdollisuuksiin luotetaan.

Rkp:n listalla kiinnostava uusi ehdokas on Hilkka Olkinuora.

Helsingin tilanne on mielenkiintoinen, koska vaalipiiri saa nyt yhden paikan enemmän kuin viime vaaleissa, yhteensä 22 kansanedustajaa.

OIKAISU

Mari Kiviniemi on OECD:n apulaispääsihteeri, ei pääsihteeri, kuten jutussa kirjoitetiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Keskusta
 • Martta Nieminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää