Kotimaa

Satoja miljoonia veroa jää keräämättä – kuntien rekistereissä isoja puutteita

Heinolan kiinteistöratsioissa on löydetty jo yli 8 000 verotettavaa rakennusta. Kuntaliiton arvion mukaan kiinteistöveroja jää koko maassa rekisteripuutteiden takia keräämättä 300 miljoonaa euroa.

Tilaajille

Suomessa on vähintäänkin kymmeniätuhansia rakennuksia, joista verottaja ei tiedä mitään. Suurin osa rakennuksista on pieniä talousrakennuksia ja saunoja, mutta joukossa on myös mökkejä ja asuinrakennuksia.

Yksistään Heinolan kunnassa on löydetty yli 8 000 rakennusta, joista ei ole maksettu asianmukaisesti kiinteistöveroa.

Kuntaliitto arvioi vuosikymmenen alussa, että kiinteistöveroja jää keräämättä rekisteripuutteiden takia jopa 300 miljoonaa euroa. Todellista veromenetystä ei tiedä kukaan, joskin verohallinnon mielestä Kuntaliiton arvio on yläkanttiin.

Puutteet rakennusrekistereissä johtuvat verohallinnon, kuntien ja Väestörekisterikeskuksen päällekkäisistä rekistereistä ja tiedonvaihdon puutteista. Pieni osa kunnista esimerkiksi toimittaa rakennushanketietonsa vielä paperisina.

"Niin me, kunnat kuin verohallintokin joudumme katsomaan peiliin. Tässä on turha lähteä ketään syyttämään, sillä ongelmat ovat moninaiset", kertoo Väestörekisterikeskuksen tietopalvelujohtaja Timo Salovaara.

Hän arvioi, että tietokannoista puuttuvien rakennusten määrä vaihtelee kunnittain sen perusteella, miten tehokkaasti rakennusvalvonta on kirjannut ja välittänyt rakennustietoja eteenpäin.

"Kuntaliitoskunnissa, joissa on yhdistetty useita pieniä kuntia, on varmasti paljon puutteita. Rakennusrekisterin ylläpito ei ole ollut muutaman kuntatyöntekijän kunnassa prioriteettilistan kärjessä. Rekisterinpito hankaloituu entisestään, jos pienessä kunnassa on tuhansia mökkejä", Salovaara sanoo.

Kiinteistöveroa kerätään vuosittain yli 1,5 miljardia euroa. Tänä vuonna 98 kuntaa nosti kiinteistöveroa.

Heinolan ympäristö- ja rakennuslautakunnan puheenjohtaja Kari Kauppinen (kok) korostaa, että mitä useampi maksaa rehellisesti kiinteistöveron kaikista rakennuksista, sitä pienempi on veron korotuspaine.

"On väärin, jos kiinteistövero ei kohdistu tasapuolisesti kaikkiin kiinteistönomistajiin", Kauppinen jyrähtää.

Heinolan kaupunki päätti yhtenä harvoista kunnista käynnistää vuonna 2010 kiinteistöverokartoituksen. Ensin kiinteistönomistajille lähetettiin kirje tulevasta kartoituksesta. Kaupungille alkoi sadella päivitettyjä rakennustietoja. Sen jälkeen kaupungin työntekijät jalkautuivat kartoitusalueille lasermittareiden kanssa.

Nyt noin puolet kaupungin rakennuksista on tarkastettu, ja kiinteistöiltä on löytynyt verorekistereistä puuttuvia rakennuksia yli 8 000, suurin osa mökkitonteilta. Verolle on saatu mökkejä, ulkorakennuksia, katoksia, rantasaunoja ja laajennuksia.

Asuinrakennuksissa puutteet ovat olleet lähinnä vääriä pinta-alatietoja. Esimerkiksi rintamamiestaloihin on tehty myöhemmin ilman rakennuslupaa lisätiloja ja ulkorakennuksia, eikä niitä ole huomioitu kiinteistöverotuksessa.

Kauppinen viittaa oman vuonna 1952 valmistuneen rintamamiestalonsa pihapiiriin. "Ulkovarastolla on lupa ja myös grillikatoksella. Pieneltä osalta nekin vaikuttavat kiinteistöveroon."

Kiinteistöveroprojektin ansiosta Heinolan kiinteistöverotuotto on noussut 21 prosenttia. Kiinteistöverotuotto on nyt ylittänyt kaupungin saamien yhteisöverojen määrän. Veroratsiat toivat viime vuonna yli miljoona euroa lisätuloja.

"Ajan mittaan kaikki kunnat tarkastavat rakennuskantansa, sillä muuten ne menettävät verotuloja. Siitä aiheutuu järjettömästi työtä, mutta verotulojen lisäksi kunnan rakennusrekisteri saadaan ajan tasalle", sanoo Heinolan vastaava rakennustarkastaja Juha Mara.

Kuntaliiton veroasiantuntija Jukka Hakola on samoilla linjoilla. "Moni kunta pitää inventointia hyödyttömänä ja liian työläänä, mutta tehtyjen selvitysten taloudellinen hyöty on aina ylittänyt kustannukset."

Kiinteistönomistajille ei ole Heinolassa määrätty sanktioita, vaikka se olisi mahdollista. Kiinteistöverolakia muutettiin pari vuotta sitten, ja kiinteistönomistajalla on nykyään ilmoitusvelvollisuus rakennuksien muutoksista.

"Voimaan astuttuaan ilmoitusvelvollisuus näkyi ilmoituspiikkinä. Meille ilmoitettiin paljon saunoja ja vanhoja isojakin rakennuksia", kertoo toimistopäällikkö Jyrki Tiihonen pääkaupunkiseudun verotoimistosta.

Kiinteistöverotuksen lisäksi rakennusrekisteripuutteet vaikuttavat myös esimerkiksi jätemaksuihin.

Neljä saaristokuntaa liittyi Paraisten kuntaan vuonna 2007. Toisistaan poikkeavien rakennusrekisterimerkintöjen takia kunnan tiedoista puuttuu paljon mökkejä. Rekisterin ulkopuolelle jääneet mökit eivät joudu maksamaan jätemaksua, sillä paikallisella jäteyhtiöllä ei ole tietoa niiden olemassaolosta.

Näin kiinteistövero määritetään

Kiinteistövero lasketaan maapohjan ja rakennusten arvosta.

Rakennusten verotusarvon määrittämisessä käytetään rakennuksen kokonaisalaa. Siihen lasketaan kaikkien kerrosten ja kellareiden pinta-alat ulkomittojen mukaan, mutta ei alle 1,6 metriä korkeita tiloja. Verotusarvo saadaan vähentämällä rakennuksen jälleenhankinta-arvosta vuotuiset ikäalennukset.

Maapohjan verotusarvo perustuu muun muassa kuntakohtaisiin tonttihintakarttoihin ja Verohallinnon laskentaperusteisiin. Verottajan tavoitteena on, että tontin verotusarvo olisi 75 prosenttia käyvästä arvosta.

Käytännössä ne ovat omakotitonteissa jopa alle 50 prosenttia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Länsi-Helsingissä on saari, josta valta­osan omistavat uskonnolliset yhteisöt: Nyt sen keskuksena 60 vuotta toiminutta ostos­keskusta uhkaa purkaminen

  2. 2

   TV-tähti Pamela Anderson suuttui jalkapalloseuralle, joka lahjoitti keräysvaroja Notre Damen kirkon korjaamiseen

  3. 3

   Jatka kuluttamista ja istuta metsää – Tällaisten heittojen aika on ohi, sanoo professori Lassi Linnanen, sillä rikkaiden kuuluu nyt hävitä

   Tilaajille
  4. 4

   Väitin, että vihreiden vaali­voitto ja Halla-ahon ääni­vyöry ovat merkkejä kahtia­jaosta – selitys on helppo mutta puutteellinen

  5. 5

   Veren­myrkytys murentaa muistin, syylliseksi paljastui sokeri

  6. 6

   Monta brändiä, samat omistajat – katso grafiikasta, kuinka vaate­kauppa keskittyy muutamalle suur­ketjulle

  7. 7

   HS testasi markkinoiden parhaat kännykkäkamerat, ja yhdessä asiassa ne päihittävät jopa ammattilais­kamerat

   Tilaajille
  8. 8

   Facebook ja Attendo rakensivat bisneksensä oletuksille, jotka valtio voi nyt viedä pois

  9. 9

   Mitä puolueet vastaavat, kun Rinne kysyy? Hallituksen ovi aukeaa oikeilla vastauksilla

  10. 10

   Pitäisikö meidän oppia olemaan huonompia äitejä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vatsa oireilee, mieli on äreä ja elämä pelkkää pinnistelyä – Oravanpyörä ajaa ihmisen tuhoisaan ylivireystilaan, ja näin se katkaistaan

   Tilaajille
  2. 2

   Unkarilaisesta opetusmenetelmästä tuli matematiikanopettajille lähes kultti, ja nyt vanhempia ahdistaa – Testaa, osaisitko itse alakoulun läksyjä

   Tilaajille
  3. 3

   Keskusta on historiansa syvimmässä kriisissä – eikä puolueen suosituinta poliitikkoa haluttu pelastamaan puoluetta ahdingosta

  4. 4

   ”Palvelijanhuoneella on uusi elämä” – Varakkaat ikäihmiset varautuvat pahimpaan ja se näkyy jo Helsingin asuntomarkkinoilla, väittää kiinteistönvälittäjä

  5. 5

   Tällainen on Linnanmäen yli kymmenen miljoonaa euroa maksanut uusi vuoristorata

  6. 6

   Menestynyt avaruustutkija Sini Merikallio harjoitteli Mars-lentoa Utahin autiomaassa ja pärjäsi astronauttien valintakokeessa – Sitten hän sai tarpeekseen

  7. 7

   Kesken partioinnin torkahteleva hevonen valittiin Helsingin poliisilaitoksen kuukauden työntekijäksi

  8. 8

   Espoo sulki arkkitehtonisesti arvokkaan koulun ja jätti sen vuosikausiksi tyhjilleen: Nyt rappio on häkellyttävää

  9. 9

   Hotelliravintola Platta avasi Pasilassa – Pihvi oli syömäkelvottoman raaka ja perusasiat muutenkin hukassa

  10. 10

   Salainen kikka salille – Puolitoistakertainen toisto parantaa leuanveto- ja penkkipunnerrustulosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  3. 3

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  4. 4

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  5. 5

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  6. 6

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  7. 7

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  8. 8

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  9. 9

   Vaikeuksista vaikeuksiin kompastelleen Redin johtoon palkattiin farkku­kauppias Lahdesta ja yhtäkkiä kauppakeskus tunnetaan muustakin kuin sokkeloisuudestaan

  10. 10

   Unelmien keikka päättyi kauhutarinaan – Vuonna 2008 HS:n toimittaja ja valokuvaaja nousivat helikopteriin nähdäkseen Suomen, mutta matkan päässä odotti yllätys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää