Kotimaa

Epäilty valesähkömies väitti elättävänsä itsensä pienellä eläkkeellä – "rikoshyöty satoja tuhansia euroja"

Maksukyvyttömäksi todettu mies on elänyt vuosikaudet velkakierteessä

Tilaajille

Lukuisista laittomista sähköurakoista epäilty 49-vuotias pirkanmaalaismies on elänyt vuosikaudet velkakierteessä.

Mies on ilmoittanut velkajärjestelyssä ainoiksi tuloikseen pienen eläkkeen ja asumistuen, vaikka poliisin mukaan hän ansaitsi kumppaninsa kanssa satoja tuhansia euroja rikoksilla.

Mies on suorittanut sähköasentajan perustutkinnon mutta ei ole hakenut viranomaisilta oikeutta sähkötöiden tekemiseen.

Poliisin mukaan hän pyrki näin salaamaan viranomaisilta tiedon työskentelystään.

Siten mies on mahdollisesti saanut tuloja käyttöönsä niin, etteivät velkojat ole päässeet niihin käsiksi.

Sähkölaitteistoja saa asentaa ja korjata vain sellainen toiminnanharjoittaja, joka täyttää laissa määritellyt vaatimukset. Sähkötyö katsotaan laittomaksi, jos vaatimukset eivät täyty.

Poliisin mukaan mies on tehnyt akaalaisen TTA Finland -yhtiön ainoana sähköasentajana ilman viranomaisten hyväksyntää useille kymmenille tai jopa yli sadalle asiakkaalle sähkötöitä vuosina 2011–2014.

Poliisi tiedotti tutkinnastaan torstaina.

Mies ja TTA Finlandin toimitusjohtajana toiminut nainen vangittiin tammikuun lopussa todennäköisin syin törkeästä petoksesta ja törkeästä kavalluksesta epäiltyinä.

"Olemme arvioineet, että he ovat saaneet rikoshyötynä satoja tuhansia euroja. Vaadimme sen verran omaisuutta vakuustakavarikkoon", kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Joni Länsipuro.

Samaan aikaan miehen talousvaikeudet ovat olleet niin vakavia, että hän jätti Pirkanmaan käräjäoikeuteen velkajärjestelyhakemuksen heinäkuussa 2013. Oikeus vahvisti maksuohjelman huhtikuussa 2014.

Velkajärjestelyn tarkoituksena on korjata maksukyvyttömän henkilön taloudellista tilannetta.

Mies ilmoitti hakemuksessaan ainoiksi tuloikseen eläkkeen ja asumistuen, joista kertyi nettona yhteensä 1 237,77 euroa kuukaudessa. Hän ei maininnut hakemuksessa mitään mahdollisista tuloista, joita hän olisi saanut sähköasentajan töistä.

Miehellä oli asiakirjojen mukaan velkaa yhteensä noin 146 689 euroa. Suurimmat velkojat olivat verottaja ja Nordea Pankki, joille molemmille mies oli velkaa yli 50 000 euroa.

Mies on tuomittu aiemminkin velkojen maksamisen välttelystä.

Turun hovioikeus langetti vuonna 2005 hänelle kahdeksan kuukauden ehdollisen vankeustuomion kirjanpitorikoksesta ja velallisen epärehellisyydestä.

Nämä rikokset tapahtuivat vuosina 1999–2000. Ne eivät koske sähköurakointia.

Mies oli siirtänyt yrityksensä omaisuutta velkojien ulottumattomiin ja käyttänyt sen varoja henkilökohtaisiin menoihinsa. Hovioikeuden mukaan hän pahensi toimillaan yrityksen maksukyvyttömyyttä oleellisesti.

Yritys asetettiin myöhemmin konkurssiin mutta se raukesi varojen puutteen vuoksi.

Miehelle määrättyjen vahingonkorvausten suuruutta puitiin korkeinta oikeutta myöten. Hän sai maksettavakseen 31 000 euroa korvauksia velkojille.

Poliisi kehottaa kaikkia TTA Finlandin kautta sähkötöitä teettäneitä asiakkaita tarkistuttamaan valtuutetulla sähköurakoitsijalla sähkötöiden asianmukaisuuden. Jos laiton sähkötyö aiheuttaa vahingon, vakuutusyhtiö saattaa jättää korvaukset maksamatta.

49-vuotias mies on tehnyt poliisin mukaan laittomia sähkötöitä etenkin Valkeakoskella ja Akaassa mutta myös muualla Pirkanmaalla.

Kyse on poikkeuksellisesta rikosepäilystä.

"Ainakaan minun tietooni ei ole tullut yhtään aikaisempaa tapausta, jossa yritys olisi tehnyt tässä mittakaavassa laittomia sähkötöitä", tutkinnanjohtaja Länsipuro saoo.

Poliisi ei arvioi vielä tässä vaiheessa sitä, millaista asentajan työnjälki on ollut. Joitain laiminlyöntejä on kuitenkin ilmennyt, Länsipuro kertoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rikokset
 • Sähkö

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää