Kotimaa

Influenssa uhkaa iskeä rajusti hiihtolomilla – kartta kertoo kotiseutusi tilanteen

Talven influenssaepidemian huippu uhkaa iskeä noin viikon päästä

Tilaajille

Talven influenssaepidemia kaataa parhaillaan potilaita sairasvuoteille. Kausi uhkaa huipentua Etelä-Suomessa viikon päästä alkaviin hiihtolomiin.

"Voi olla, että huippu ajoittuu juuri hiihtolomien aikoihin", arvioi erikoistutkija Niina Ikonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

Influenssakausi alkoi tavallista aiemmin, jo joulukuun puolella, ja sen takia terveyskeskuksiin hakeutuneiden ihmisten määrä nousee edelleen.

Hiihtoloma on otollista aikaa tautien leviämiselle, koska silloin paljon ihmisiä kokoontuu samoihin paikkoihin.

"Viruksilla on mahdollisuus levitä, kun ihmisiä kokoontuu yhteen", Ikonen sanoo.

Pohjoisen hiihtokeskusten lääkäriasemilla varaudutaan asiakastulvaan, kun autot, junat ja lentokoneet tuovat mukanaan influenssan lisäksi muitakin räkätauteja.

"Voin kokemuksesta sanoa, että hiihtolomien alku on melkoinen piikki, kun lapsiperheet ovat liikkeellä", sanoo Bene Finlandian hallituksen puheenjohtaja Jorma Kallio.

Yrityksellä on lääkäriasemat Levin ja Rukan hiihtokeskuksissa. Lomaviikoilla päivystyspuhelin soi aikaisin aamulla, kun lapset ovat sairastuneet ja valvottaneet vanhempiaan koko yön, Kallio kertoo.

Influenssapotilaat muodostavat noin viisi prosenttia Bene Finlandian asiakaskunnasta.

Samoissa hiihtokeskuksissa toimivan Dextran terveydenhuollon johtaja Kimmo Saarinen sanoo, että tammikuu on taudillisesti hiljaisempaa aikaa, mutta lomakausi aloittaa sairastelusesongin.

Lääkäripalvelut tekevät tarvittaessa influenssatestin, joten vain harva turisti ajaa lähimmälle kunnalliselle terveysasemalle.

Vallitseva virus on tällä kaudella ollut influenssa A (H3N2)-tyyppiä, joka on muuntunut jonkin verran niin, ettei influenssarokote anna sitä vastaan täyttä suojaa.

Liikkeellä on myös influenssa B:tä ja sikainfluenssan jälkeläistä A H1N1 -virusta.

"Rokote ehkäisee silti toivottavasti vakavampia taudinkuvia. Se antaa suojaa myös toisia influenssaviruksia vastaan. Kun virukset kiertävät, niiden valtasuhteet voivat vielä muuttua", erikoistutkija Ikonen sanoo.

Joka puolella Suomea on myös menossa vatsatautia aiheuttavien norovirusten juhla-aika.

Tautia on liikkeellä vähän enemmän kuin samaan aikaan viime vuonna, mutta toisaalta vähemmän kuin kaksi vuotta sitten, kertoo THL:n virusinfektioyksikön päällikkö Carita Savolainen-Kopra.

Virus ei ole aiheuttanut suurempia epidemioita.

"Uskoisin, että sitä näkyy samoissa määrin vielä muutaman kuukauden", Savolainen-Kopra sanoo.

Niin ikään vatsatautia aiheuttavaa rotavirusta on liikkeellä vähän. Virus on vähentynyt sen jälkeen, kun pikkulapsia alettiin rokottaa sitä vastaan.

Norovirus voi tarttua ihmisestä ja esimerkiksi kodin pinnoilta senkin jälkeen, kun oireet ovat jo helpottaneet. Itseään tai toisiaan ei silti tarvitse eristää pitkiksi ajoiksi, sanoo Savolainen-Kopra.

Miten todennäköisesti vatsataudin voi saada vielä ennen hiihtolomaa?

"Onhan se mahdollista, mutta omaan sairastumiseensa pystyy vaikuttamaan käsihygienialla. Jos tietää, että työpaikalla tai lähipiirissä on sairasteltu, kannattaa tehostaa omaa käsienpesua."

Maalaisjärki auttaa, mikäli joku sesonkitauti iskee vasta lomakohteessa.

"Yleisvointi ratkaisee. Jos on vain hiukan flunssaa, niin voi unohtaa pitkät hiihtolenkit ja ulkoilla toisella tavalla", Dextran Saarinen sanoo.

Lääkäriyritykset lisäävät, että on syytä hakeutua hoitoon, mikäli epäilee rajua influenssaa.

Näin talven taudit oirehtivat – milloin kannattaa mennä lääkäriin?

Flunssa:

 Kurkkukipua, nuhaa, yskää, lapsilla korkeampaa kuumetta.

 Ei ole paranemista nopeuttavaa hoitoa, mutta oireita voi helpottaa tulehduskipulääkkeillä ja kuumetta alentavilla lääkkeillä.

 Lääkäriin voi mennä, jos tauti pitkittyy, kuume on pitkään korkea, tai epäillään, että flunssaan liittyy jokin jälkitauti, kuten korva-, hengitystie- tai poskiontelotulehdus.

Influenssa:

 Alkaa tyypillisesti nopeasti nousevalla korkealla kuumeella. Lihaskipua, päänsärkyä ja huonovointisuutta.

 Kuumeen laskettua ilmaantuu kuivaa yskää, kurkkukipua ja nuhaa. Lapsilla saattaa tulla maha- ja suolisto-oireita.

 Riskiryhmään kuuluvat lapset, vanhukset ja pitkäaikaissairaat voivat mennä lääkäriin varhaisessakin vaiheessa, sillä viruslääkkeillä voi lyhentää ja lieventää taudin kestoa.

Norovirus:

 Oksennus-ripulitauti alkaa ja päättyy yleensä nopeasti. Oireisiin voi kuulua kuumetta ja lihassärkyä.

 Tarttuu herkästi ja säilyy ulosteessa ja pinnoilla pitkään. Tarjolla ei ole lääkehoitoa.

 Lääkäriin kannattaa mennä silloin, jos oireet ovat rajut ja elimistöä uhkaa kuivuminen.

Rotavirus:

 Aikuisilla usein lievähköä ripulia, pahiten oireilee pikkulapsilla. Kuumetta, oksentelua, vetistä ripulia ja vatsakramppeja.

 Nestehukka voi kehittyä nopeammin kuin noroviruksessa, jolloin lapsi tarvitsee sairaalahoitoa.

 

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Influenssa
 • Influenssarokote
 • taudit
 • Hiihtokeskukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää