Kotimaa

Purkuputki ratkaisee Talvivaaran kaivoksen kohtalon

Hallitus hyväksyi 97 miljoonaa euroa kaivoksen järjestelyihin

Tilaajille

Tunteet kävivät kuumina tiistaina Sotkamossa, kun Vuokatin urheiluopistolla puitiin Talvivaaran kaivoksen nykytilaa.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto (avi) jalkautui Sotkamoon pohtimaan kaivoksen vesiongelmia, jotka ovat räjähtämässä käsiin. Lähes kymmentuntisessa katselmuksessa käsiteltiin hakemusta johtaa kaivoksen jätevesiä matkailukeskus Vuokatin edustalla sijaitsevaan Nuasjärveen.

Kaivosyhtiön konkurssipesän mukaan purkuputki on välttämätön, sillä jätevedet eivät mahdu Talvivaaran kaivosalueella oleviin altaisiin.

Kainuussa hanke on kohdannut kovaa vastustusta. Hakemuksesta on jätetty ennätykselliset 500 muistutusta.

Mielipiteet eivät juuri Talvivaaraa myötäilleet, kun paikalliset asukkaat ja kansalaisaktiivit pääsivät kertomaan näkemyksiään.

Talvivaara Sotkamo Oy:n konkurssipesän julkisselvittäjä Jari Salminen painotti, että konkurssipesän tarkoitus on ympäristöturvallisuuden ja vesilupa-asioiden eteenpäin vieminen.

"Kaivoksen toimintaa on jatkettava ennen kaikkea vesitasapainon ylläpitämiseksi. Lisäksi on edellytetty, että kaivos tulisi myydä. Tämänkin vuoksi toimintaa pitää jatkaa."

Hallitus puolestaan hyväksyi tiistaina lisätalousarvion täydentämisen 97 miljoonan euron määrärahalla, joka liittyy Talvivaaran kaivoksen järjestelyihin.

Hallitus valmistautuu myös siihen, ettei jatkajaa löydy. "Jos kaivostoiminnalle ei kuitenkaan löydy jatkajaa, on valtion erikseen arvioitava parasta toimintalinjaa ja jopa kaivoksen mahdollista alasajoa", elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) sanoi tiedotteessaan.

Kaivosalueelle on nyt varastoituna yli yhdeksän miljoonaa kuutiota vettä, ja altaat ovat täynnä. Alueella on myös paljon lunta, ja sulamisvedet lisäävät keväällä vesitaakkaa entisestään.

"Tilanne on kriittinen. Purkuputken avulla valuma-aluetta voidaan pienentää", Salminen perusteli. Hän korosti, että Nuasjärveen johdettaisiin vain puhdistettua jätevettä.

Keskustelua syntyi siitä, puhdistetaanko tai käsitelläänkö kaivosalueella jätevesiä ylipäätään. Moni epäili tätä. Ympäristöpäällikkö Veli-Matti Hillan mukaan jätevesiä johdetaan kalkkipuhdistukseen. Nyt alueelle on varastoitu vajaat kolme miljoonaa kuutiota puhdistettuja vesiä.

Konkurssipesän mukaan putki ei vaikuttaisi alueen kiinteistöjen virkistysarvoon eikä vesien laatuun. Mahdolliset kalatalousvahingot voitaisiin arvioida vasta jälkikäteen. "Mielikuviin perustuva vaikutus putkella saattaa hyvinkin olla", Salminen myönsi.

Yleisöä huolestuttivat muun muassa järviveden ja pohjaveden laatu, vaikutukset kalastoon sekä vahingonkorvaukset mahdollisten vahinkojen satuttua. Kansalaisten vapaaehtoisena asiantuntijana toiminut biokemisti Jari Natunen korosti, että purkuputken vaikutukset ovat huomattavasti laajemmat kuin ympäristölupahakemuksessa on tuotu esille.

Avi jatkaa katselmusta maastokäynneillä keskiviikkona. Ympäristöneuvos Sami Koivulan mukaan tavoite on ratkaista asia huhtikuun aikana.

Heli Saavalainen HS
Sotkamo

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Talvivaaran kaivos
 • Heli Saavalainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää