Kotimaa

Voimakas kalastus on vääristänyt Saaristomeren kuhakantaa

Voimakas kalastus on johtanut siihen, että suuri osa kuhista päätyy saaliiksi, ennen kuin ne ehtivät kutea.

Tilaajille

Vuosikymmeniä jatkunut pienten kuhien kalastaminen on jalostanut Saaristomeren kuhakantaa väärään suuntaan. Tuoreen tutkimuksen mukaan kuhat tulevat sukukypsiksi aikaisemmin kuin viime vuosikymmeninä.

Voimakas kalastus on johtanut siihen, että suuri osa kuhista päätyy saaliiksi, ennen kuin ne ehtivät kutea. Myös kuhien kunto on heikentynyt eli kalat ovat laihempia kuin ennen.

Pieninä ja nuorina sukukypsiksi tulevat kuhat ovat jo enemmistö lounaisten rannikkovesien kuhakannasta. Kalastajien kannalta ilmiö on epäedullinen, koska siihen liittyy myös heikompi saalistuotto.

Tilanteen korjaamiseksi tutkijat esittävät kuhan alamitan nostoa, verkkojen silmäkoon suurentamista sekä ylämitan käyttöönottoa. Näin myös kookkaampina kypsyvät kalat ehtisivät kutea ja vahvimmat yksilöt säästyisivät sukua jatkamaan.

"Nyt kuhakanta jalostuu kalastajien kannalta epäedulliseen suuntaan. Tämä koituu ajan myötä myös kalastajien taloudelliseksi tappioksi", sanoo erikoistutkija Outi Heikinheimo Luonnonvarakeskuksesta (Luke).

Tutkijat ovat varoittaneet jo vuosia, että liian pienten kuhien pyynti heikentää Saaristomeren kuhakantaa. Asia varmistui Luken ja Itä-Suomen yliopiston biologian laitoksen tutkimuksessa, joka perustuu laajaan ja 1980-luvun alusta saakka kerättyyn aineistoon.

Tulokset osoittavat, että Saaristomeren kuhan sukukypsyyskoko on pienentynyt 1–3 prosenttia vuodessa vuosiluokissa 1993–2006. Esimerkiksi viisivuotiaiden naaraiden sukukypsyyskoko on pienentynyt noin 38 sentistä 29 senttiin. Nelivuotiailla koirailla muutos oli 33 sentistä 25 senttiin.

Tärkein syy sukukypsyyskoon muuttumiseen on voimakas ja koon suhteen valikoiva kalastus.

"Mitään muuta vaihtoehtoa emme löytäneet. Sukukypsyyskoon pienentyminen ei ilmeisesti johdu ympäristötekijöistä eikä kannan tiheydestä", Heikinheimo sanoo.

Kalastuksen vaikutus on todettu myös kansainvälisissä tutkimuksissa monissa kalakannoissa.

"Onhan se loogista, jos populaatiosta otetaan joka vuosi kookkaina kypsyvät kalat ennen kuin ne ovat ehtineet kutea, kannan perimä muuttuu yksipuolisemmaksi", Heikinheimo toteaa.

Sukukypsyyskoon muuttuminen on kalastuksen kannalta haitallista, sillä sukukypsä kala käyttää voimavarojaan lisääntymiseen kasvun kustannuksella. Tämän vuoksi kalan kasvunopeus yleensä heikkenee ja kalastajien saaliit pienenevät.

Saaristomerellä kuha on ammatti- että vapaa-ajankalastuksen tärkeimpiä saalislajeja ja yli 60 prosenttia pyyntikoon saavuttaneista kuhista kalastetaan pois joka vuosi. Lisääntymään pääsevät pääsääntöisesti ne kuhat, jotka tulevat sukukypsiksi alle 37-senttisinä, joka on kuhan alamitta.

Heikinheimon mukaan ratkaisu vääristyneeseen tilanteeseen on selvä: "Pyyntikoon suurentaminen on tärkeää, jotta vähän isompinakin kypsyvät kuhat ehtisivät kutea edes kerran. Ja oikein isojen kalojen vapauttaminen parantaisi kaikkein suurimmiksi kasvaneiden yksilöiden lisääntymismahdollisuuksia ja tasapainottaisi kannan perimää."

Maa- ja metsätalousministeriön valmistelema kalastusasetus sen sijaan on viemässä käytäntöä toiseen suuntaan kuin tutkijat suosittelevat.

Kuhalle esitetään asetusluonnoksessa nykyistä 37 senttimetrin alamittaa Saaristomerelle ainakin vuoden 2018 loppuun saakka. Suomenlahdella alamitta nostettaisiin 40 senttiin ja sisävesissä 45 senttiin. Kuhalle alun perin suunnitellusta ylämitasta on uusimmassa asetusluonnoksessa luovuttu.

Saaristomeren kuhien kohdalla alamitan pitämistä nykyisellään ministeriö perustelee niin sanotulla sosiaalisella kestävyydellä ja ammattikalastajien elinkeinon turvaamisella.

Heikinheimon mukaan poliittinen kompromissi on toisenlainen kuin kalakannan ekologinen kestävyys. "Kuhakannan ekologisen monimuotoisuuden kannalta pyyntikokoa pitäisi nostaa", hän painottaa.

Saaristomeren kalastajat ovat ärhäkästi syyttäneet alamittoja ja merimetsoja kuhasaaliiden pienenemisestä.

Heikinheimon mukaan tilanne on kuitenkin päinvastainen, sillä isojen kuhien ja muiden petojen aiheuttama paine vaikuttaa kalastukseen verrattuna vastakkaiseen suuntaan.

"Ison petokalan tai merimetson saalistus voisi vaikuttaa toiseen suuntaan. Valikointi tapahtuu niin päin, että hidaskasvuiset valikoituvat saaliiksi", Heikinheimo sanoo.

"Voimakkaasti kalastetussa vesistössä on yleensä vähän isoja petokaloja. Tilanne on epäluonnollinen, ja merimetsolle on tullut tilaa."

Merimetso on Heikinheimon mukaan asettunut omaan ekologiseen lokeroonsa Saaristomerellä, koska rannikkovesissä on paljon pientä kalaa, joka sopii merimetson ravinnoksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kalastus
 • Luonto
 • Heli Saavalainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää