Kotimaa

Jopa kymmenientuhansien suomalaisten näkökyky voi olla vaarassa

Glaukooma ei anna oireita alussa, mutta voi edetä ja johtaa sokeuteen, jos sitä ei havaita

Tilaajille

Jopa kymmenientuhansien suomalaisten näkökyky voi olla vaarassa glaukooman eli silmänpainetaudin takia.

Sitä sairastaa 84 000 suomalaista. Yhtä paljon voi olla niitä, jotka eivät tiedä taudistaan, toisin kuin eräs tunnettu glaukoomapotilas, rocktähti Bono.

"Glaukooma on näköhermon sairaus, joka vie näkökykyä", sanoo silmätautien professori Eija Vesti Turun yliopistosta.

"Sitä ei voi parantaa, ainoastaan pysäyttää."

Glaukoomaan liittyy usein korkea silmänpaine, joka vaurioittaa näköhermon päätä. Vauriot ovat pysyviä, eikä näkökyky palaudu.

Martti Kupari, 64, kuuli glaukoomastaan pari vuotta sitten.

"Se oli täysi yllätys. Olin kuljettanut ystävääni silmälääkärin tarkastukseen vuosittain ja kerran tuli mieleeni käydä samalla itsekin. Olin käynyt optikolla hankkiessani silmälasejani."

Silmänpaine oli ylärajoilla. Jatkotutkimusten jälkeen Kupari sai maksusitoumuksen yksityiseen silmäsairaalaan, jonka piti kutsua hänet hoitoon. Kutsua ei kuitenkaan kuulunut, koska paperi oli ilmeisesti kadonnut.

Kupari odotti kymmenen kuukautta ennen kuin soitti perään. Hoito alkoi heti, mutta pysyviä muutoksia näkökenttään oli ehtinyt syntyä.

"Omaa tyhmyyttä", hän harmittelee.

Kupari ei ole poikkeus. Vesti tapaa toistuvasti potilaita, joiden glaukooma on edennyt pitkälle.

Lääkäriin lähtemistä on saatettu lykätä siksi, että näkee vielä. Tai siksi, että töitä on paljon.

Glaukooma voi tulla toiseen silmään ja tehdä siitä lähes sokean huomaamatta.

"Jos näköään ei testaa, sen katoamista ei huomaa", Vesti sanoo.

"Ihminen voi ajatella näkevänsä hyvin, vaikka ei tiedä, ettei näekään. Sitten, kun taudin huomaa itse, se on ehtinyt lähelle tarkan näön aluetta, ja vauriot ovat pahoja."

Näkö häviää ensin näkökentän reunoilta. Sinne syntyy alueita, joilla olevia asioita ei näe, vaikka luulee niin.

Esimerkiksi autoilija voi pitää katua tyhjänä, kun oikeasti lapsia on juuri tulossa kadun poikki.

Hän ei näe heitä, koska aivot täyttävät näkökentästä puuttuvan alueen tiedolla, jonka ne ottavat alueen ympäriltä.

"Potilaat eivät näe mustaa vaan utua, tai aivot täyttävät puuttuvan alueen", Vesti kertoo.

Sumuinen alue laajenee, kun tauti etenee. Kirjainnäkö taas säilyy pitkään.

Korkean silmänpaineen arvellaan painavan näköhermoa. Glaukooman vaara kasvaa nopeasti paineen noustessa. Normaalipaine on 16 elohopeamillimetriä. 22–29:n paine kymmenkertaistaa vaaran, 30:n paine kasvattaa sen 40-kertaiseksi.

Kuparin paine oli pahimmillaan lähes 30.

"Kavala tauti", sanoo Glaukoomayhdistyksen hallituksen jäsen Kupari.

"Alussa ei ole oireita."

Hoito on lääkitys eli silmätipat. Lisäksi käytössä ovat laserhoidot ja leikkaus.

Kupari tiputtaa silmiin lääketippoja aamuin illoin. Paine on pudonnut lähelle normaalia.

Hoidon tulokset ovat usein hyviä, Vesti sanoo.

"Näen paljon potilaita, joiden tauti ei etene, kun heillä on lääkitys."

Toisin oli vielä 20 vuotta sitten. Silloin hoitoon tulleista peräti kuusi prosenttia sokeutui molemmista silmistään. 

 

Pääkaupunkiseudulla perustettu Glaukoomayhdistys on levittämässä toimintaansa koko maahan Säilytä näkösi -projektilla, jota rahoittaa Raha-automaattiyhdistys. Tulossa on esimerkiksi yleisötilaisuuksia yliopistosairaalakaupungeissa. Viikolla 11 vietetään kansainvälistä glaukoomaviikkoa. Kampin palvelukeskuksessa Helsingissä on 11. 3. kello 13 yleisötilaisuus Tunnetko glaukooman vaarat.

Potilaita voi olla pian yli 100 000

 Glaukooma on toiseksi yleisin näkövammaisuuden syy iäkkäillä. Enemmän on vain silmänpohjan rappeumaa.

 Sairaus voi alkaa missä iässä tahansa, mutta sen todennäköisyys lisääntyy iän karttuessa. Yleisin sairaus on yli 75-vuotiailla.

 Väestön ikääntyessä lisääntyy myös glaukooma. Potilaiden määrä voi nousta yli 100 000:n vuonna 2020, arvioi syksyllä päivitetty käypä hoito -suositus.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sairaudet
 • Päivi Repo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Uusi avaus Pohjois-Korean umpikujassa: Ulkoministeri Tillerson neuvottelisi Kimin kanssa ilman ehtoja – ”Puhutaan vaikka säästä”

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää