Kotimaa

Imetystutkimusten anti ihmetyttää

Yksi korostaa pitkän täysimetyksen hyötyjä, toinen kiinteän ruoan kiirehtimistä. Asiantuntija kehottaa seuraamaan virallisia suosituksia.

Tilaajille

Imetystutkimusten ristiriitaiset tutkimustulokset hämmentävät: pitääkö vauvaa imettää pitkään vai eikö pidä?

Juuri julkaistu laaja brasilialaistutkimus esittää, että pitkään rintaruokitut ovat aikuisena muita älykkäämpiä ja rikkaampia. Oulun yliopiston tutkimuksessa selvitetään parhaillaan, pitäisikö täysimetyksen kestoa sittenkin lyhentää ja aloittaa kiinteä ruoka varhain. Se saattaisi ehkäistä allergioiden syntyä.

Täytyykö vanhempien nyt pohtia, haluavatko he lapsestaan rikkaan ja älykkään mutta allergisen vai köyhän ja terveen?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimusprofessori Suvi Virtanen neuvoo hämmentyneitä äitejä noudattamaan nykyisiä suosituksia: vauvalle annetaan yksinomaan rintamaitoa kuuden kuukauden ikään asti ja kiinteä ravinto aloitetaan viimeistään puolivuotiaana.

Virtanen myöntää, että ohjeiden arviointi on hankalaa asiantuntijallekin.

"On puutetta tiedosta. Meneillään on useita tutkimuksia, ja lähivuosina saamme lisää evidenssiä, joka voi muuttaa suosituksia. Yksi tutkimus ei tähän riitä – tarvitaan vahvaa näyttöä."

Tänä vuonna valmistuvat uudet varhaisravitsemuksen suositukset. Virtasen mukaan ne eivät juuri poikkea nykyisistä.

"Ehkä haluamme nyt entistä enemmän korostaa sitä, että yksinomainen imetys kestäisi ainakin neljän kuukauden ikään asti. Lisäravinnon aloittamisessa painotamme nopeaa monipuolistamista. Ruokavalikoiman laajentamisen ei tarvitse tapahtua hitaasti yksi ruoka viikossa", Virtanen kuvaa.

Eurooppalaiset allergiajärjestöt ovat jo muuttaneet suosituksiaan: kiinteät ruoat aloitetaan 4–6 kuukauden iässä. Näin vauvan suoliston puolustusjärjestelmä kehittyy luonnollisesti.

Oulun yliopiston tutkimushankkeessa neuvoloiden vauvaperheet ruokkivat lastaan uusien oppien mukaan. Tarkoitus on selvittää, voiko lisäruokien varhaisella aloittamisella torjua allergioiden syntyä.

Lisäruokia annetaan neljän kuukauden iästä alkaen monipuolisesti ja runsaasti niin, että kaikki ruoat ovat käytössä kuuden kuukauden iässä.

Aiemmin ajateltiin, että on etu, kun viivytetään ruoan antamista ja vältetään aineita, jotka voisivat allergisoida.

"Hypoteesimme on, että lapsen suolisto on 4–6 kuukauden iässä herkimmillään vastaanottamaan vieraita proteiineja", sanoo tutkimusta johtava lastenlääkäri, dosentti Petri Kulmala.

Tutkimusneuvoloissa Oulun kaupungin alueella on nähty yksittäisiä yhteentörmäyksiä. Kaikki äidit eivät ole innostuneet ajatuksesta luopua kuuden kuukauden täysimetyksestä.

"Jotkut äidit ovat kokeneet, että sodimme imetystä vastaan. Siitä ei ole kyse. Imetys on aina suositeltava asia, ja sitä on hyvä jatkaa kiinteän ravinnon ohella yhden vuoden ikään saakka", Kulmala korostaa.

THL:n Virtanen myöntää, että allergiariski voi kasvaa, jos kiinteän ravinnon aloittaminen siirretään kovin myöhään. Toisaalta pitkästä täysimetyksestä saattaa olla hyötyä esimerkiksi diabeteksen ehkäisyssä.

"On viitteitä siitä, että tyypin 1 diabeteksen riski voi kasvaa, jos ruokia aloitetaan ennen neljän kuukauden ikää. Tiedetään, että imetys on tärkeää infektiotautien, kuten suolistotulehdusten, ehkäisyn kannalta."

THL:n mukaan suomalaisäidit imettävät nykyään keskimäärin 6–7 kuukautta.

Yksinomaisen rintaruokinnan kesto on keskimäärin 1,4 kuukautta, ja kiinteät lisäruoat aloitetaan suositeltua aiemmin noin 3–4 kuukauden iässä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Imetys
 • Vauvat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää