Kotimaa

Enimmillään yli 30 metriä sekunnissa puhaltanut tuuli kaatoi puita ja katkoi sähköjä – vahinkoilmoituksia yli 600

Puuskatuulta suuressa osassa maata koko päivän – sähköt poikki kymmeniltätuhansilta

Tilaajille

Kova puuskainen tuuli puhaltaa keskiviikkona suuressa osassa maata. Väkevin puuska kirjattiin Rauman Kylmäpihlajassa, 30,1 metriä sekunnissa.  Kaikkein kovinta tuuli on länsirannikolla ja Etelä-Suomessa, kertoi HS:n meteorologi Anniina Törmä.

Voimakkaita puuskia mitattiin myös Paraisten Fagerholmissa, 27,5 metriä sekunnissa, Turun Rajakarissa 26,1 metriä sekunnissa ja Hangon Russarössä 26 metriä sekunnissa.  Tosin Keski-Suomessa asti puuskat ovat saattaneet tavoitella myrskypuuskan rajaa, joka on 21 metriä sekunnissa. Itärajan tuntumassa puuskien voima oli 15 metrin sekuntivauhdin paikkeilla, Törmä kertoi.

Myös keskituulella mitaten myrskyraja 21 metriä sekunnissa rikkoutui muun muassa Raumalla ja Hangossa. Rauman Kylmäpihlajassa keskituulennopeus oli peräti 24,6 metriä sekunnissa.

Törmä ennusti, että tuuli jatkuu kovana päivän ajan mutta heikkenee yöksi, kun aurinko laskee. "Mutta huomisestakin tulee tuulinen päivä."

Illalla tuulen jo heikentyessä päivystävä meteorologi Henri Nyman Ilmatieteen laitoksesta kertoi, että pelastuslaitoksille oli tullut noin 850 vahinkoilmoitusta ennen kaikkea kaatuneista puista. Tuuli kaatoi puita erityisesti Lounais-Suomessa. Sähköviat ovat olleet harmina laajoilla alueilla. Kymmenettuhannet taloudet olivat vailla sähköä esimerkiksi Pirkanmaalla, Päijät-Hämeessä ja Pohjanmaalla.

Tuuli puhaltaa lännen ja luoteen suunnasta. Ilmatieteen laitoksen varoituskartta löytyy täältä.

Kovaa puuskatuulta aiheuttaa se, että Jäämeren alueella on matalapaineen keskus ja Suomen lounaispuolella puolestaan korkeapaineen keskus.

Vastaavia tuulia koetaan useita kertoja vuoden aikana, mutta kaikkein tyypillisimpiä kovat puuskat eivät ole tähän aikaan vuodesta.

Asiantuntija Esa Niemelä Energiateollisuus ry:stä arvioi, että sähkövikojen määrä ei keskiviikon puuskatuulissa yllä välttämättä kovin suureksi.

"Jos vertaa lukumääräisesti vuoden 2011 Tapaninpäivän rajuihin myrskyihin, silloinhan oli satojatuhansia käyttöpaikkoja ilman sähköjä", Niemelä sanoo.

Poikkeuksellisen paljon sähkövikoja on aiheutunut kovasta tuulesta Niemelän mukaan myös esimerkiksi vuoden 2013 lopulla, kun Eino-myrsky kaatoi puita marraskuussa ja Seija joulukuussa.

Tuulen voimakkuuden lisäksi sähkökatkojen todennäköisyyteen vaikuttaa esimerkiksi maaperän kosteus.

"Esimerkiksi kovien syyssateiden aikaan maaperä on kosteaa, jolloin puut pääsevät kaatumaan helpommin kuin jos maa on jäässä."

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sää
 • Heidi Lämsä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää