Kotimaa

HS:n puheenjohtajatentti Sanomatalossa

Ennätyksellisen suuri osa äänestäjistä ei ole vielä päättänyt kantaansa

Tilaajille

Eduskuntavaalien kirivaihe on nyt täydessä vauhdissa. Tilanne on kutkuttava: vaalipäivä on sunnuntaina ja kannatuskyselyiden mukaan ennätyksellisen suuri osuus äänestäjistä ei ole vielä päättänyt, ketä äänestää.

Helsingin Sanomat järjestää tänään tiistaina suuren puheenjohtajatentin Sanomatalon Mediatorilla. Tentti alkaa kello 17 ja kestää puolitoista tuntia.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tentti lähetetään myös suorana HSTV:ssä.

Paikalla ovat kaikkien kahdeksan eduskuntapuolueen puheenjohtajat: Alexander Stubb (kok), Antti Rinne (sd), Timo Soini (ps), Juha Sipilä (kesk), Paavo Arhinmäki (vas), Ville Niinistö (vihr), Carl Haglund (r) ja Päivi Räsänen (kd).

Tentin juontavat Marko Junkkari ja Piia Elonen HS:n politiikan ja talouden toimituksesta.

Vaalitilanne on kutkuttava siinäkin mielessä, että Suomi on taloudellisesti poikkeuksellisen vaikeassa tilanteessa. Puolueiden tavoitteet on ehditty kuulla jo moneen kertaan, joten HS:n

tentissä puhutaan ennen kaikkea keinoista: mitä puolueet aikovat konkreettisesti tehdä vaalien jälkeen. Ympäripyöreät vastaukset ja sammutetut lyhdyt eivät käy – sillä äänestäjillä on oikeus tietää, mitä asioita puolueet oikeasti ajavat.

Puheenjohtajien epämääräiset lupaukset sadoistatuhansista uusista työpaikoista ja yleiset puheet talouskasvun käynnistämisestä eivät riitä. He joutuvat tentissä perustelemaan, miten työpaikat oikein syntyvät ja mistä paljon puhuttu kasvu kumpuaa.

Tentissä puhutaan tietenkin myös ulko- ja turvallisuuspolitiikasta sekä Venäjästä. Ja seuraavan vaalikauden ehkä suurimmasta haasteesta: sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä.

Vaalien alusviikolla on tiistain puheenjohtajatentin lisäksi kolme muutakin HS-tapahtumaa Mediatorilla. Keskiviikkona pääkaupunkiseudun kolmen suurimman kaupungin Helsingin, Espoon ja Vantaan johtajat kertovat, mitä uuden hallituksen pitäisi heidän mielestään tehdä pääkaupunkiseudun hyväksi.

Torstaina on HS:n jo perinteiseksi muodostunut retoriikkakisa kansanedustajaehdokkaille. Kisaan osallistuu 24 Helsingin ja Uudenmaan vaalipiirin ehdokasta. Kisan tuomareina ovat HS:n politiikan konkaritoimittaja Unto Hämäläinen ja toimittaja Reetta Räty.

Perjantaina on vuorossa puolueiden nuorisolaisten stand up -ilta, jonka kuluessa puolueet yrittävät puhua toisensa suohon. Tilaisuus alkaa Mediatorilla kello 18.

Vaaliviikko huipentuu sunnuntaina HS:n ja Ilta-Sanomien yhteiseen vaalivalvojaislähetykseen, joka alkaa verkossa kello 19.30. Lähetyksessä seurataan tuloslaskentaa ja vieraillaan muun muassa puolueiden vaalivalvojaisissa.

Kaikki vaaliviikon tapahtumat näkyvät suorana lähetyksenä osoitteessa HS.fi\live.

Näin seuraat tenttiä

 Tule paikan päälle Sanomataloon tiistaina kello 17. Puheenjohtajatentti on avoin kaikille. Istumapaikkoja on rajoitetusti.

 HSTV:n suora lähetys tentistä alkaa kello 17.

 Tentti löytyy myös jälkikäteen hs.fi:stä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eduskuntavaalit 2015
 • Katja Boxberg

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää