Kotimaa    |   HS-analyysi

Sdp kutistui pienimmilleen historiansa aikana – perussuomalaiset pyrkii tilalle työväenpuolueeksi

Perussuomalaiset havittelee nyt virallisen työväenpuolueen paikkaa

Tilaajille

Palataan hetkeksi ajassa neljä vuotta taaksepäin. Silloin isot otsikot huusivat, että Sdp teki sotien jälkeisen historiansa huonoimman tuloksen. Nyt Sdp onnistui tekemään historiaa uudelleen – vaalitulos on vielä viimekertaistakin surkeampi. Myös tappion syyt saattavat olla pitkälti samoja kuin viimeksi.

Neljä vuotta sitten tappion jälkeen demarit puhuivat, että puolueen on löydettävä tarkoituksensa uudestaan. Hyvinvointivaltio on rakennettu, mitä nyt. Mitä tekee työväenpuolue, kun koko työelämä on mennyt uusiksi ja teollisuudessa myllertää rakennemuutos.

Neljässä vuodessa näitä vastauksia ei löydetty ja nyt puolue etsii niitä taas uudelleen.

Puheenjohtaja Antti Rinne sanoi maanantaina, että puolueen on palattava juurilleen. Mutta mitä se tarkoittaa – vaatimusta kahdeksan tunnin työpäivästä?

Sdp menetti vaalikamppailussa erityisesti vaalipiirien viimeisiä paikkoja. Keskusta vei Sdp:n nenän edestä kolme paikkaa: Oulussa Raimo Piirainen, Savo-Karjalassa Tuula Väätäinen ja Hämeessä Kaisa Lepola putosivat kaikki keskustan ottaessa piirin viimeisen paikan.

Ennakkoäänien ja varsinaisen vaalipäivän eroissa Sdp menetti paljon kannatuksestaan – 2,5 prosenttiyksikköä. Loppukirin sijaan puolue siis hyytyi.

Ylipäätään voittajat olivat harvassa vaali-iltana, kun valtaosa puolueista menetti asemiaan. Yksi menestyjistä ja myös yllättäjistä oli perussuomalaiset.

Ennakkoon puolueen odotettiin menettävän asemiaan rutkasti. Moni tutkija huomautti, että neljä vuotta sitten vuotta perussuomalaiset sai niin poikkeuksellisen äänivyöryn, että sen jälkeen tappio on lähes väistämätön.

Perussuomalaiset kyllä menetti lähes 40 000 ääntä ja 1,4 prosenttiyksikköä kannatusta, mutta paikoissa puolue menetti vain yhden paikan. Käytännössä perussuomalaiset siten melkein uusi viime kerran huipputuloksensa. 38 paikkaa antaa toisiksi suurimman puolueen aseman ja vahvan nojan lähteä hallitusneuvotteluihin.

Perussuomalaisten menestys todistaa, että puolue on nyt pysyvästi suurten puolueiden joukossa. Perussuomalaisten nousu ei jäänyt yhden kauden ihmeeksi. Puolueelle on selvästi kysyntää, jokin tarve, johon se pystyy vastaamaan.

Viimeksi perussuomalaiset rokotti ääniä erityisesti keskustalta. Nyt kuitenkin keskusta otti ison vaalivoiton ja 14 lisäpaikkaa. Perussuomalaisten suosio näyttääkin olevan nyt pois Sdp:ltä – jossain mielessä perussuomalaisista voi olla muotoutumassa uusi työväenpuolue.

Suurimman kannatuksen puolue keräsi Satakunnasta ja Kaakkois-Suomesta – perinteisiltä teollisuuspaikkakunnilta, jotka nyt kärsivät rakennemuutoksesta ja väestökadosta.

Osin perussuomalaisten menesty selittyy hyvällä loppukirillä. Puolue sai varsinaisena vaalipäivänä kolme prosenttiyksikköä enemmän ääniä kuin ennakkoäänestysviikolla.

Varsinaisen vaalipäivän äänissä perussuomalaiset oli peräti ykkönen.

Äänestäjän mieli on arvaamaton, mutta vaalien loppumetreillä keskusteluun nousseet Kreikka ja maahanmuuton kustannukset saattoivat suosia perussuomalaisia.

Ehkä jonkin verran yllättävää on, että Sdp:n taantuminen ei jättänyt tilaa toisen vasemmistopuolueen, vasemmistoliiton kasvulle. Myös vasemmistoliitto hävisi vaaleissa. Puolueen odotettiin hyötyvän oppositiovuodesta, ja Paavo Arhinmäen ja Li Anderssonin kaltaisten tähtien odotettiin vetävän lisäedustajia perässään.

Myös pitkän linjan vasemmistoliittolainen, yksi puolueen perustajista, entinen puheenjohtaja ja ministeri Claes Andersson on vasemmistoliiton tuloksesta yllättänyt. Hän odotti paljon parempaa tulosta. Syitä hänkään ei tiedä.

"Sillä voi tietysti spekuloida, että vasemmistoliiton linja leikkauksiin ja elvytykseen poikkesi muista puolueista. Ehkä se ei vakuuttanut äänestäjiä, ehkä suomalaiset eivät olleet sille kypsiä."

Puolue menetti paikat Keski-Suomessa ja Oulussa. Helsingissä ja Uudellamaalla ei ollut riittävän vetovoimaisia ehdokkaita, jotka olisivat vetäneet lisäpaikat mukanaan. Viime vaalien ääni-imuri Paavo Arhinmäen äänistä katosi yli puolet.

Yhteensä vasemmiston kannatus on enää alle 24 prosenttia. Se on ihmeellisen vähän maassa, joka kannattaa vahvaa hyvinvointivaltiota.

Toisaalta on vaikea sanoa, jyräsivätkö porvaripuolueetkaan. Keskusta toki voitti vaalit, mutta perussuomalaisista on vaikea sanoa, ovatko he oikealla vai vasemmalla. Arvokonservatiiveja kyllä, mutta talouspolitiikassa ehdokkaat hajaantuvat leveälle rintamalle oikealta vasemmalle. Toinen vaalivoittaja vihreät taas on usein talouspolitiikassaan suhteellisen vasemmalla.

Vaalituloksen tulkinta ei ole ihan yksiselitteistä muutenkaan. Jos katsotaan paikkoja eduskunnassa, perussuomalaiset tosiaan on toisiksi suurin puolue. Kun katsotaan osuutta äänistä, toisiksi suurimman potin keräsi – kokoomus.

Prosenteissa mitattuna kakkoseksi nousua voi kutsua jonkinlaiseksi työvoitoksi, mutta tosiasia on, että kokoomus menetti 7 paikkaa, 2,2 prosenttiyksikköä kannatuksestaan ja lähes 60 000 ääntä.

Eniten kokoomus otti takkiin suurimmassa ja siksi eräällä tapaa tärkeimmässä vaalipiirissä Uudellamaalla – siitä huolimatta että kyseisessä vaalipiirissä oli ehdolla puolueen puheenjohtaja Alexander Stubb. Stubb itse menetti lähes 15 000 ääntä.

Myös Pirkanmaalla, Satakunnassa, Savo-Karjalassa ja Lapissa tuli takkiin – Lapista puolue ei saanut enää yhtään kansanedustajaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Piia Elonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää