Kotimaa

Oppositiojohtajat: Pieni- ja keskituloiset maksavat

Koulutuksen ja päivähoidon rankat säästöt herättävät ihmetystä

Tilaajille

Suurimman oppositiopuolueen Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne antaa hallitusohjelmalle tylyn tuomion. Rinteen mukaan leikkauslaskun maksajiksi joutuvat heikoimmassa asemassa olevat.

"Eli pieni- ja keskituloiset perheet, eläkeläiset, erityisesti kalliilla paikkakunnilla ja työttömät", Rinne sanoo.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki on Rinteen kanssa samoilla linjoilla. Arhinmäki tyrmää uuden pääministerin Juha Sipilän (kesk) väittämän siitä, että kaikki joutuvat osallistumaan Suomen kunnostustalkoisiin.

"Ei se pidä paikkaansa. Kun luki hallitusohjelman, osallistujia ovat vain ne, jotka ovat kaikkien heikoimmassa asemassa: sairaat, vanhukset, päiväkodissa olevat lapset ja koululaiset", Arhinmäki sanoo.

Arhinmäen mukaan hallituksen suunnitelmat iskevät erityisesti keskituloisiin lapsiperheisiin jotka käyttävät palveluita.

"Koville joutuvat myös pienituloiset, joilta viedään toimeentulo leikkaamalla työttömyysturvaa, opintotukea ja indeksikorotuksia."

Vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön mielestä hallituksen leikkauslista on hurjaa luettavaa lapsille ja lapsiperheille.

"Olen suoraan sanottuna järkyttynyt tästä listasta. Se on todella oikeistolaista luettavaa", Niinistö sanoo.

Niinistön mielestä hallitus on tehnyt erikoisen arvovalinnan kohdistamalla leikkaukset koulutukseen ja moniin lapsiperheitä koskeviin palveluihin.

"Opintotuki lahdataan lainapainotteiseksi ja toiselta asteelta säästetään. Pelkään, että tämä tarkoittaa, että julkinen valta vetäytyy vastuusta taata kaikille tasa-arvoiset edellytykset edetä elämässä", Niinistö sanoo.

Leikkaukset ulottuvat kasvatukseen ja koulutukseen kaikilla tasoilla. Seurauksena voi Niinistön mielestä olla jyrkempi luokkayhteiskunta.

"Päivähoito-oikeutta kavennetaan rajusti, iltapäiväkerhot ajetaan alas. Lasten tulevaisuudesta säästetään todella paljon."

Niinistön mielestä säästöt olisi pikemminkin pitänyt kohdistaa verotukiin ja ympäristölle haitallisiin tukiin. Niillä olisi saatu korvattua koulutuksen säästöt kokonaan.

Kehitysavun leikkausta hän pitää vahingollisena Suomen kansainväliselle maineelle.

"Kehitysavun bruttokansantuoteosuus laskee johonkin 0,3:lla prosentilla alkavaan summaan", Niinistö laskee.

Luonnonsuojelurahojen leikkaukset merkitsevät Niinistön mielestä käytännössä luonnonsuojelun alasajoa.

Rkp:n puheenjohtaja Carl Haglund kiittelee muista oppositiopuolueista poiketen säästöjen mittakaavaa.

"Ruusujen osalta voi todeta, että tämä on rohkea ja määrätietoinen talousohjelma, jossa mittakaava on oikeankokoinen", hän sanoo.

Haglund pitää hyvänä myös yrittäjyyttä ja elinkeinotoimintaan tukevia toimenpiteitä, kuten sääntelyn vähentämistä, kauppojen aukioloaikojen vapauttamista ja paikallisen työehdoista sopimisen edistämistä.

Mutta säästöjen voimakas kohdistuminen koulutukseen ja päivähoitoon on Haglundinkin mielestä kummallista politiikkaa.

"Mielestäni aikuisten pitäisi säästää, mutta tässä on käynyt niin, että pienet lapset päiväkoti-ikäisestä alkaen maksavat. Myöskään se tavoite, että Suomi olisi koulutuksen kärkimaa ei tällaisten koulutussäästöjen jälkeen tule onnistumaan."

Haglundin mielestä säästöt olisi voinut koulutuksen sijaan kohdistaa mieluummin vaikka terveys- ja sosiaalimenoihin.

"Lapsiin, päiväkotiin ja kerhotoimintaan kohdistuvat säästöt ovat omiaan vahvistamaan yhteiskunnan eriarvoistumista. Se, että lapset käyvät sosioekonomisesta taustasta riippumatta samoja päiväkoteja ja kouluja, vahvistaa yhteiskunnan eheyttä", Haglund sanoi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sipilän hallitus
 • Sdp
 • Anni Lassila

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  5. 5

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää