Kotimaa

Sisävesilaivat odottavat melko hyvää kautta

Tällä viikolla aukeavat viimeisetkin sisävesien risteilyreitit – ja niitä ajavat laivayhtiöt uskovat, että tulossa on melko hyvä kausi.

Tilaajille

Tällä viikolla aukeavat viimeisetkin sisävesien risteilyreitit – ja niitä ajavat laivayhtiöt uskovat, että tulossa on melko hyvä kausi. Erittäin suuri kysymysmerkki on tosin vielä se, sataako heinäkuussa. Se ratkaisee paljon.

Esimerkiksi Suomen uusin sisävesilaiva, viime kesänä valmistunut Hopealinjan Silver Sky, on jo Tampereella risteilynsä aloittanut. Samoin Kuopion Kallavedellä on risteilty jo huhtikuusta lähtien.

"Vanhat kipparit puhuvat, että tämä on ihan käsittämätöntä, eikä tällaista ole aiemmin ollut. Kun silloin jo päästään torvea huudattamaan rannoilla, se herättää kyllä mielenkiintoa", sanoo toimitusjohtaja Noora Kivi Kuopion Roll-ristelyistä.

Jos vedet tulevaisuudessakin aukeavat näin varhain, muuttaa se Kiven mukaan ratkaisevasti risteilysesonkia. Se tietää lisäkysyntää.

Alku- ja loppukesästä on perinteisesti yhteisöjen ja yritysten risteilyjä, keskikesä on omalla rahalla maksavien lomalaisten. Yhtiöt tarjoavat nyt entistä useammin risteilyjen oheen esimerkiksi kesäteatteria, syömistä ja juomista, musiikkitapahtumia, viinitilavierailuja ja kuntoiluhenkistä ohjelmaa.

Laivayhtiöt uskovat, että talouden alamäki näkyy laivoilla, mutta hieman eri tavoin. Yritysten varaamat ajot ovat olleet vähissä, mutta kun ihmiset joka tapauksessa haluavat jotain lomillaan tehdä, valinta voi nousukausia useammin osua sisävesiristeilyyn. Ulkomaanmatka voi vaihtua kotimaanmatkaksi.

"Tästä tulee neljäs haasteellinen kesä yritysristeilyjen osalta, se on näkynyt selvästi. Mutta onneksi viime kesänäkin oli hellettä, se osaltaan paikkaa", sanoo Hopealinjan toimitusjohtaja Pekka Räsänen.

"Vaikuttaa siltä, että kun kuitenkin halutaan jonkinlainen kesälomareissu tai -elämys saada, ja jos ei ole mahdollisuutta lähteä kauemmas, kohteita etsitään kotimaasta."

Myös Päijänteellä nähdään edessä hyvä kesä.

"Yritykset ovat heränneet, jonkinlainen talouden taantuma on väistymässä. Tai sitten haetaan vaihtoehtoja lähempää, kai sekin vaikuttaa", sanoo Päijänne-risteilyjen toimitusjohtaja Eija Hilden.

Yhtiö uskoo risteilyjen tulevaisuuteen ja on ryhtynyt viiden laivansa isoihin remontteihin yksi kerrallaan. Niissä uusitaan muun muassa laivan sisätilat kokonaan.

Sisävesiristeily ei ole mikään superedullinen matkaelämys. Esimerkiksi Tampereelta Hämeenlinnaan Hopealinjalla maksaa aikuiselta 60 euroa ja nelihenkiseltä perheeltä 180 euroa. Onko se paljon?

"Sekin väli kestää kuitenkin kahdeksan tuntia ja siinä on välissä Valkeakosken Visavuori ja muut. Ja jos on ryhmä, saa erilaisia ryhmäalennuksia", sanoo Räsänen.

Sisävesien matkailu on suosituinta Saimaalla

 Viime vuonna kotimaan sisävesien aluksilla oli 290 000 matkustajaa. Valtaosa kotimaan vesiliikenteestä tapahtuu rannikolla, jossa matkustajia oli 3,83 miljoonaa.

 Sisävesien matkustajamäärät ovat puolittuneet 1990-luvun alusta.

 Suosituinta sisävesimatkailu oli viime vuonna Saimaalla Kuopion (55 000 matkustajaa), Savonlinnan (36 000 matkustajaa) ja Lappeenrannan (26 000 matkustajaa) alueilla sekä Tampereen seudulla (69 000 matkustajaa).

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Laivaliikenne

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää