Kotimaa

Aluksi hypättiin laskuvarjolla Kaivopuiston edustalle – ilmailunäytöksillä lähes satavuotinen historia Suomessa

”Huvittavaa oli, että ensimmäinen ilmailunäytös kesti vaatimattomasti koko viikon”, naurahtaa Ilmailuliiton toiminnanjohtaja Timo Latikka.

Tilaajille

Suomen ensimmäinen ilmailunäytös järjestettiin Helsingissä vuonna 1920.

Tilaisuus oli valtaisa yleisömenestys, eikä vähiten sen vuoksi, että tapahtumassa nähtiin ensimmäinen Suomessa tehty laskuvarjohyppy.

Ruotsalainen luutnantti Raoul Thörnblad hyppäsi Kaivopuiston yläpuolella majuri Väinö Mikkolan ohjaamasta ilmavoimien Georges-Levy –lentoveneestä ja laskeutui onnistuneesti veteen lähelle Harakan saarta.

”Huvittavaa oli, että ensimmäinen ilmailunäytös kesti vaatimattomasti koko viikon”, naurahtaa Ilmailuliiton toiminnanjohtaja Timo Latikka.

Siitä alkoi suomalaisten lämmin suhde ilmailunäytöksiin.

Suomen päälentonäytöksen nykyisen johtajan Perttu Karivalon mukaan lentonäytösten vetovoima ei ole kadonnut lähes sadan vuoden aikana mihinkään.

”Lentonäytökset ovat vetäneet yleisöä aina ja niin ne tekevät edelleen. Viime vuonna yleisössä ollut rouva kapsahti esityksen jälkeen kaulaani ja kysyin mistä koneesta hän erityisesti piti, hän vastasi ’viis koneista, mutta nämä äänet, tämä meteli, koko tunnelma’. Siinä kommentissa tiivistyy näytösten vetovoima”, Karivalo sanoo.

Paljon on kuitenkin muuttunut.

Nykyisin ei tulisi kyseeseenkään, että lentäjät tekisivät temppujaan asutuskeskuksen yllä.

Lentonäytösmääräykset ovat jo vuosikymmenten ajan kieltäneet yleisön päällä lentämisen kokonaan.

Nykyisin lentäjien tulee pitää näytöksissä 230 metrin turvaetäisyys yleisöön.

”Eikä kaupunki toimi esityskenttänä muutenkaan, koneiden lentokorkeuden pitää esimerkiksi Helsingissä olla noin 600 metrissä, joten käytännössä niitä ei näkisi talojen välistä ollenkaan. Voidakseen tehdä temppuja lentäjät myös tarvitsevat selkeitä kiintopisteitä maasta ja asutuskeskuksen yllä sellaisten havainnointi on vaikeaa. Näkyvyyden takaamiseksi tarvitaan useamman kilometrin suuruinen avoin kenttä”, Karivalo sanoo.

Lentonäytösten järjestäjien mukaan nykyiset normit ja toimintamallit ovat hyvästä, sillä ne takaavat näytösten turvallisuuden ja pitävät epäpätevät toimijat poissa alalta.

”Lupakäytännöt jakautuvat kahteen osaan: ensiksi meidän pitää hakea normaalit yleisötilaisuusluvat, ihan samalla tavalla kuin vaikkapa rock-konsertiin. Sen lisäksi meidän on täytettävä Trafin [Liikenteen turvallisuusvirasto] määräykset, joissa määritellään kaikki turvallisuusvaatimukset tarkasti”, Karivalo sanoo.

Trafin lentonäytöksiä ja lentokilpailuja koskevat ilmailumääräykset voi lukea täältä.

Karivalon mukaan säännökset ovat käytännössä yhteneviä koko Länsi-Euroopan alueella. Tämän vuoksi esityslentäjät saavat lentää yhdellä luvalla missä tahansa EU-maassa.

”Neuvostoliiton hajottua touhu oli aluksi aika villiä Venäjällä, mutta mitä olen viime vuosina seurannut näytöksiä siellä, niin hekin noudattavat aivan samoja yleiseurooppalaisia toimintamalleja kuin mekin. Kaikkiaan tilanne on mielestäni hyvä,” Karivalo kuvaa tilannetta.

Turvamääräyksiä suurempi ongelma järjestäjille onkin nykyisin löytää lentonäytöksille sopiva suuri kenttä.

Vielä 1970- ja 80-luvulla lentonäytöksiä pystyttiin järjestämään lentokenttien läheisyydessä.

”Helsinki-Vantaalla pystyi vielä vuonna 1977 esiintymään katsojille, koska siellä oli niin hiljaista. Nykyisin ei meinaa löytää toimintaamme soveltuvaa kaupallista lentokenttää, koska lentoliikenne on niin vilkasta”, Karivalo kuvailee.

Suomen päälentonäytös järjestetään ensi viikonloppuna 6.-7. kesäkuuta Turussa. Turku Airshow 2015 –näytöksen pääesiintyjänä nähdään Turkin ilmavoimien sotilastaitolentoryhmä Türk Yildizlari.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lentoliikenne
 • Lentokoneet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää