Kotimaa

Tutkimus: Vain kolmasosa menee sivariin vakaumuksesta

Työ- ja elinkeinoministeriö ei suunnittele yhteydenottoa siviilipalveluksen suorittaneisiin

Tilaajille

Vain runsas kolmannes siviilipalvelukseen hakeneista perustelee valintaansa vakaumuksella. Vajaat kaksi kolmannesta kertoo tärkeimmäksi perusteeksi käytännölliset syyt, kertoo tuore tutkimus.

Miesten ikäluokasta noin seitsemän prosenttia suorittaa siviilipalveluksen. Siviilipalvelushakemuksia jätettiin viime vuonna noin 2 200.

Siviilipalvelukseen hakeutuessa palvelusvelvollinen antaa kirjallisen vakuutuksen siitä, että vakaumukselliset syyt estävät häntä suorittamasta asevelvollisuuslaissa säädettyä palvelusta.

Tutkija Valdemar Kallungin maanantaina julkistettu tutkimus perustuu vuosina 2012–2013 tehtyihin siviilipalvelusmiesten alku- ja loppukyselyihin. Vastaajina oli 1 897 siviilipalvelusvelvollista.

Siviilipalvelukseen voi hakeutua kutsunnoissa, kutsuntojen jälkeen tai varusmiespalveluksen alettua. Kallungin havaintojen mukaan varsinkin kutsuntojen jälkeen ja varusmiespalveluksen aikana siviilipalvelukseen siirtyneet perustelivat valintaansa käytännöllisillä syillä.

Tutkimuksen mukaan vakaumuksellisuuden vaatimus hidastaa siviilipalvelukseen hakeutumista niillä, joilla vakaumusta ei ole. Ilmeisesti monet kokevat muunnetun totuuden kertomisen vaikeaksi.

Siviilipalveluksessa houkuttelee hakijoita erityisesti mahdollisuus yöpyä kotona palveluksen aikana, työpalveluksen normaali työaika ja työkokemuksen saaminen työpalveluksessa.

Varusmiespalveluksessa tutkitut pitivät kielteisimpinä asioina kasarmielämän poikkeavuutta normaalista arjesta, yksityisyyden puuttumista tupaelämässä ja armeijan koulutuksen ryhmäkuria.

Siviilipalveluskeskus ylläpitää siviilipalvelusrekisteriä, jossa on noin 25 000 palveluksessa olleen tiedot. Siviilipalveluksen suorittaneille ei ole kuitenkaan suunniteltu etukäteen sodan ajan tehtäviä.

Siviilipalveluksen kehittämisessä työ- ja elinkeinoministeriötä auttaa siviilipalvelusasiain neuvottelukunta.

Siviilipalvelusasiain neuvottelukunnan puheenjohtaja Sami Teräväinen, oletteko miettineet yhteydenpitoa siviilipalveluksen suorittaneisiin samaan tapaan kuin Puolustusvoimat teki reserviläiskirjeissä?
"Emme ole sitä tällä hetkellä varsinaisesti miettineet. Sivareiden puolella se menee niin, että Siviilipalveluskeskus tilanteen mukaan ohjaa heitä kriisitilanteissa niihin tehtäviin, missä työvoimaa tarvitaan."

"Siviilipalvelusrekisteri on se, missä on siviilipalvelusvelvollisten tiedot ja sitä myös ylläpidetään muun muassa tätä tarkoitusta varten."

Teräväisen mukaan siviilipalvelukseen liittyviä kriisiajan tehtäviä on tarkoitus miettiä jollain aikavälillä uudestaan.

"Tällä hetkellä asiassa ei ole vireillä mitään. Tehtävät varmaan pysyvät samoina, mutta miten ne on laissa määritelty, niin sitä olisi mahdollisesti tarkoitus miettiä uudestaan."

Siviilipalvelukseen hakijoiden määrä pysynyt vakaana

 Siviilipalvelukseen hakijoiden määrä on pysynyt samalla tasolla vuosia. Ikäluokkien pieneneminen on vähentänyt määrää hiukan.

 Palvelusajan pituus on 347 vuorokautta, jossa koulutusjakso kestää 28 vuorokautta ja loput on työpalvelusta.

 Koulutusjakso suoritetaan Lapinjärven koulutuskeskuksessa, jossa työskentelee noin 20 ihmistä.

 Työpalvelu suoritetaan työpaikoilla, jotka ovat solmineet sopimuksen Siviilipalveluskeskuksen kanssa.

 Työpalveluspaikka ei voi olla voittoa tavoitteleva yritys. Käytännössä kyseeseen tulevat esimerkiksi valtion ja kunnan yksiköt.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Siviilipalvelus
 • Jarmo Huhtanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää