Kotimaa

Venäläisten viisumihakemusten huippuvuodet ovat takana – ruplan romahdus tuntuu yhä

Venäläisturistit matkustavat kesäkaudella Suomeen hieman ahkerammin kuin alkutalvesta.

Tilaajille


Venäläisturistit matkustavat kesäkaudella Suomeen hieman ahkerammin kuin alkutalvesta. Viime vuoden lukuihin ei kuitenkaan päästä.

Matkustajakato näkyy Pietarin keskustassa. Vain kaksi pikkubussia lähti Vosstanijan metroasemalta turistilastissa kohti Helsinkiä perjantai-iltana, kun viime vuonna autoja oli joka päivä viisi.

"Menen Helsinkiin sukuloimaan ja haluan käydä myös eläinpuistossa", kertoi hitsaaja Dmitri Mamut auton vieressä.

Suomesta hän aikoo ostaa lääkkeitä ja äidille kosmetiikkaa tuliaisiksi.

Vaikka ruplan kurssi on vakautunut joulukuisen romahduksen jälkeen, Mamutkin tuntee talouskriisin kukkarossaan.

"Totta kai kriisi näkyy. Ruoan hinta on noussut. En sinänsä joudu tinkimään, mutta jos aiemmin ostin vaikkapa viisi kiloa omenoita, nyt ostan vain kolme", hän sanoi.

Ruplan kurssi on hieman heikentynyt toukokuusta, mutta se on edelleen selvästi alkuvuotta vahvempi. Perjantaina eurolla sai 61,4 ruplaa.

Venäläisten viisumihakemusten ja matkustajien määrä notkahti alkuvuodesta, mutta lasku alkoi hidastua kevään lopulla ruplan vahvistuttua.

Sama kehitys näkyy venäläisten laivaturistien määrässä.

"Tammikuusta huhtikuun loppuun venäläisten turistien määrä väheni 30 prosenttia", Helsingin ja Pietarin välillä liikennöivän laivayhtiön St. Peter Linen Suomen-maajohtaja Roland Forssell toteaa.

"Touko-kesäkuussa laskua on ollut enää 15 prosenttia. Parempaan suuntaan ollaan menossa", hän jatkaa.

Samasta ilmiöstä kertovat viisumiluvut Suomen Pietarin-pääkonsulaatista. Yhteensä tänä vuonna venäläiset ovat hakeneet noin 40 prosenttia vähemmän viisumeita kuin viime vuonna, mutta toukokuun osalta notkahdus oli vain 20 prosenttia, kesäkuussa 30 prosenttia.

Ruplan vahvistumisen lisäksi viisumihakemuksia on lisännyt se, että syksyllä Schengen-viisumiin vaaditaan biotunniste eli sormenjälki. Aiemmin viisumia on voinut hakea matkatoimistojen kautta kauempaakin, mutta nyt hakijoiden pitää jättää sormenjäljet henkilökohtaisesti viisumikeskuksiin.

Lisäksi Suomi houkuttelee venäläisturisteja myöntämällä ahkerille matkustajille viisumeita kahdeksi vuodeksi.

Kyselytutkimusten mukaan venäläiset suuntaavat kesälomilla kotimaahan.

Tutkimuskeskus Vtsiomin mukaan 27 prosenttia venäläisistä haaveilee kesälomasta ulkomailla. Vastanneista 40 prosenttia aikoi viettää lomansa kotona ja 26 prosenttia mökillä. Suurimmalla osalla syynä kotiin jäämiseen on rahatilanne.

Ulkomaille aikoi vain kuusi prosenttia vastaajista.

Miljoonan viisumin vuodet jäivät taakse

 Huippuvuonna 2013 Suomi vastaanotti Pietarissa 1,3 miljoonaa viisumihakemusta.

 Viime vuonna hakemuksia tuli 910 000.

 Tänä vuonna venäläiset ovat hakeneet Pietarissa noin 279 000 viisumia. Laskua viime vuoteen on noin 40 prosenttia.

 Hakemusmäärän lasku taittui toukokuussa.

 Myös rajanylitysten määrän lasku hidastui toukokuussa. Tammi-toukokuussa rajanylityksiä tehtiin 26 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2014.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turismi
 • Anneli Ahonen
 • Venäläisturistit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää